Halkbank dönüşüm projelerine kredi verecek

Halkbank ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında kentsel dönüşüm projelerine kredi verilmesi için protokol imzalandı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.01.2013 13:48 GÜNCELLEME 25.01.2013 13:48 Krediler
Halkbank dönüşüm projelerine kredi verecek
Halkbank dönüşüm projelerine kredi verecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Marriott Otel'deki imza töreninde yaptığı konuşmada, yeni riskli alanlar konusunda Bakanlığın kayıtlarını sürekli yenilediğini, bugünkü Resmi Gazete'de dört alanın daha bu kapsama alındığını kaydetti.

Gürgen, bu işin bugün itibariyle 310 bin kişiyi ilgilendiren bir proje haline geldiğine işaret etti. Bununla birlikte 200'e yakın kuruluşun lisanslandırılmasıyla beraber riskli yapıların tespitine de başlandığını anlatan Gürgen, şöyle devam etti:

''Günde 5 bine yakın hane, hak sahibi olmak için tapuda şerhlerinin düşmesini bekliyor. Pasta her geçen gün büyüyor. Finans kuruluşlarına olan ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Finans kuruluşlarının da Bakanlığımıza olan ilgisi her geçen gün artıyor. Masrafsız bir krediden bahsediyoruz ve kredilerin konutlar için geri ödemesinde faizin 0,40'a kadar indiğini görüyoruz. Bu kadar teşvik edici, destekleyici kanun sonrasında özellikle deprem bölgesinde olan vatandaşlarımız, yaşadığınız binadan emin olmak için  Bakanlığımızca lisanslandırılan kuruluşlara müracaat ederek binanın riskli olup olmadığını tespit edin.''

-''4 yeni riskli alan ilan edildi''

Gürgen, bir soru üzerine, bugün riskli bölge ilan edilen alanlardan birinin Ankara'daki 189 hektarlık bin alan olduğunu belirtti.

Ankara'da bu tür projelerin sayısının artmasını beklediklerini anlatan Gürgen, bu kanunun çıkmasına, Van'da yaşanan depremin vesile olduğunu söyledi.

Riskli bölgeler konusunda sıraya konulsa kimsenin aklına Erciş'in gelmeyeceğini ifade eden Gürgen, bugün Resmi Gazete'de ilan edilen diğer alanın ise Ağrı Patnos'ta 40 hektarlık bir alan olduğunu ve 6 bin kişiyi ilgilendirdiğini bildirdi.

-''Deprem değil, binalar öldürür''-

Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı İmamoğlu, bugün sadece bir protokole değil, bir sosyal sorumluluk projesine de imza attıklarını ifade etti.

Depremin, Türkiye'de en çok can ve mal kaybına neden olan afetler arasında yer aldığına dikkati çeken İmamoğlu, Marmara, Düzce ve son olarak Van'da büyük acılara neden olan depremler yaşandığını dile getirdi.

İmamoğlu, ''Ancak bu depremlerden önemli bir ders çıkarttık; deprem değil, binalar öldürür. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası ve bu yasa kapsamında konutların yenilenmesi geniş kapsamlı bir proje. Bu proje depremle mücadelede büyük bir adım olacak ve benzer acıları yeniden yaşamamazın önüne geçecek. Sadece depremin değil, çarpık kentleşme nedeniyle sel, su basması gibi doğal afetlerin verdiği hasarları da en aza indirecek. Biz de Halkbank olarak sorumluluk alıyor ve bu sürece kentsel dönüşüm kredisiyle destek veriyoruz'' diye konuştu.

-''Faiz oranı konutta 0,40, iş yerinde 0,48''

Kredi konusunda da bilgi veren İmamoğlu, kentsel dönüşüm kapsamında sahip oldukları gayrimenkulü yıkıp yeniden inşa edecek veya güçlendirecek konut sahiplerine kentsel dönüşüm kredisi kullandıracaklarını kaydetti.

İmamoğlu, yasa kapsamındaki hak sahiplerinin Halkbank'tan bu krediyi kullandıklarında faiz desteğinden de faydalanabileceklerini bildirdi. Protokol kapsamında masrafsız kullandırılacak kentsel dönüşüm kredisi oranının destekle birlikte konutlar için aylık yüzde 0,40'a düşeceğini anlatan İmamoğlu, bu kredilerin aylık faiz oranının iş yerleri için yüzde 0,48'e düşeceğini söyledi. İmamoğlu, ''Halkbank'tan 100 bin lira tutarında kentsel dönüşüm kredisi kullanacak konut sahiplerine verilecek toplam faiz desteği kullanım süresi sonuna kadar 21 bin lirayı bulacak. Halkbank ile Çevre ve şehircilik Bakanlığı arasında imzalanacak bu protokolün kentsel dönüşüm bölgelerinde yaşayan halkımız açısından hayırlı olmasını ve toplumsal faydanın önümüzdeki dönemde artarak devam etmesini diliyorum'' ifadelerini kullandı.

Bu projelere verilecek kredilerin faizlerinin düşmesini beklediklerini belirten İmamoğlu, bu konuda en düşük faiz oranını bugün itibariyle Halkbank'ın uyguladığını ifade etti. Konuşmaların ardından İmamoğlu ve Gürgen protokolü imzaladılar.

İmamoğlu, günün anısına Gürgen'e plaket verdi. Halkbank, protokol kapsamında kentsel dönüşüme katkı sağlamak isteyen konut sahiplerine özel Kentsel Dönüşüm Kredisi fırsatı sunacak. Kredi kapsamında, var olan gayrimenkullerin yerine inşa edilecek yeni konutların finansman ihtiyaçları karşılanacak.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 1
  • birol 11 yıl önce Şikayet Et
    aman ha halk bank. müşterileri ile ilgilenmeyen bırakın kentsel krediyi kredi kartı bile verirken azap çektiren bir banka.hatay bölgesi banka çalışanlarına önce edep semineri sonra işi ile ilgili kurs almaları gerekir
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR