Akaryakıtçıların gaz vurgunu tescillendi

EPDK'nın "Fiyatı düşürün" mektubuna kuruşluk indirimle yanıt veren akaryakıtçıların gaz vurgunu tescillendi. Mahkeme, pompa basıncı ve gaz ısısını artırarak hava satan istasyon müdürüne hapis cezası verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.08.2013 08:40 GÜNCELLEME 13.08.2013 09:07 Kulis
Akaryakıtçıların gaz vurgunu tescillendi
Akaryakıtçıların gaz vurgunu tescillendi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) "Fiyatınızı düşürün" uyarısının ardından birkaç kuruş indirim yapan akaryakıt şirketlerinin LPG'deki pompa vurgununu mahkeme tescilledi. LPG'li araçlardaki pompa oyunları, tüketicinin her depoda en 4 litre kazıklandığını ortaya çıkardı. Uzmanlar yolsuzluğa 'meteorolojik vurgun' adını taktı. Vurgunu yapan istasyon cezalandırıldı.

HER DEPODA 3 LİTRE UÇUYOR

Adana 8. Asliye Mahkemesi, benzin istasyonlarında yapılan LPG hırsızlığını tespit etti. Yaklaşık 3 milyon 500 bin LPG'li araç sahibini ilgilendiren karar, aracına gaz doldurmak için istasyonlara gelen vatandaşın nasıl soyulduğu gözler önüne serdi. Olay, Adana'daki bir istasyonda aracına LPG doldurtan Bülent Özgür Çetin'in dikkati üzerine ortaya çıktı. Aracın LPG tankı 41 litre olmasına rağmen, sayaç 44 litreyi gösterdi. Tüketici Çetin, sayaçta 44 litrelik gaz doldurulduğu gösterilince konuyu istasyon çalışanlarına iletti. Sonuç alamayınca mahkemeye dava açan Çetin, "41 litrelik depo emniyet nedeniyle 38 litre gazdan sonra alımı durdurur. Benden fazla para alındı. Bu nedenle de davayı açtım" açıklaması yaptı.

SICAKLARDA ATC'YE DİKKAT

Mahkemenin, makine mühendisleri odasından bilirkişi olarak tayin ettiği Prof. Dr. Abdülkadir Ekşi'nin raporu ise istasyonların nasıl 'hava' sattığını ortaya çıkardı. LPG depolarının emniyet nedeniyle yüzde 80'inin doldurulması gerektiği belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi: "41 litrelik depoya 32.8 litre gaz doldurulması gerekiyor. Bu olayda ise akaryakıt pompasının ayarı ile oynanarak daha az gaz verildi. Meteorolojik vurgun adı verilen yönteme göre, rafineriden 15 derece sıcaklığında çıkan LPG'nin aynı ısı derecesinde depolara doldurulması gerekiyor. Bunu ise ATC makinesi sağlıyor. Sıcak havalarda ATC'yi kapatarak gazın genleşmesi sağlanıyor ve daha az gaz veriliyor." Adana'daki mahkeme istasyon müdürüne dolandırıcılık suçundan 1 yıl hapis ve 500 TL de para cezası verdi.

POMPA BASINCI ARTIRILIYOR

Mahkemenin atadığı bilirkişi Prof. Dr. Abdülkadir Ekşi, diğer hırsızlık yönteminin ise pompa basıncının artırılmasıyla yapıldığını söyledi. Ekşi raporunda "Bir diğer hilede de pompa basıncı ayarıyla oynanıyor. 10-11 bar olması gereken pompa basıncı artırılarak, depoya gaz gitmediği halde fazla basınçla sayaç daha çok gaz verilmiş gibi işlem yapıyor" dedi. Adana 8. Asliye Mehkemesi de, tüm bu toplanan deliller, bilirkişi raporu ve tarafların ifadelerine dayanarak istasyonun Sorumlu Müdürü Ejder Köymen'i suçlu buldu. Köymen'e 1 yıl hapis ve 30 gün adli para cezası verildi. Karar halen temyiz aşamasında bulunuyor.

BU DAVA BİR İLK OLDU

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, Adana'da açılan davanın tüm tüketicilerin elini güçlendirdiğini söyledi. Özellikle LPG istasyonlarında yapılan yolsuzluklar açısından bu davanın bir ilk olduğunu belirten Eroğlu "Bu konuda bazı şikâyetler geliyordu. Ancak böyle bir olay hiç gelmemişti. Üstelik mahkeme de yapanları suçlu bularak, hapis ve para cezası verdi. Bu caydırıcı olacaktır" dedi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Akaryakıt istasyonu gazın ısısını 15 derecede sabit tutan ATC makinesini sıcak havalarda kapatıyor.

Böylece ısınan gaz genleşiyor. Depoya gaz ve hava birlikte giriyor.

Böylece satılan gaz miktarı 38 litre görünmesine rağmen aslında 35 litre satılıyor.

Bir diğer yöntemde ise LPG pompalarının basınç ayarları artırılarak depoya gazın yüksek basınçla girmesi sağlanıyor.

KAYNAK : Sabah
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • embafer han 11 yıl önce Şikayet Et
    fahis fiyat ve kar, adil olmayan dagitim ee sonuc?. Maliye %65 vergisini alir kenara cekilir; denetimi yapacak epdk elemanları ise bu isten ben mi para kazaniyorum diyerek denetimleri yapmaz, istasyon sahibi de litre başı 40-50 kurus kar payı ile koca istasyon nasil ayakta kalir deyip (helal haram endise si de yoksa) yola cikarsa ne yaparsan yap durduramazsin bu yolsuzluklari..lpg de bu yola basvuran adam sanki mazot ve benzin tanki cok mu temizdir zannediyosunuz? ama kim ugrascak da denetliycek...hele verilen cezanin bu kadar komik oldugunu goren diger istasyoncular da acaba demeye baslamistir..bu yontem 2 yıl önce biliniyordu, coktan yeni yontemler vardir da bakalim biz ne zaman oğreniriz.Olan gene gariban ihale hep elinde patlayan pompaciyla dert yanan vatandasa oluyor
    Cevapla
  • ahmetemin 11 yıl önce Şikayet Et
    İSMAİL AY a sonuna kadar katılıyorum. devlet hedef sürekli hedef saptırmaya çalışıyor.....ben benzinliklerin 40 litrede çaldığı 2 litreye razıyım, Onun hesabı Allaha kalsın ama devlet elini kendi cebinden yüzde 20 lik bir vergi indirimi yapsında alem delikanlı görsün bakalım.... böyle sağa sola kabadayılık yaparak halka sahip çıkılmaz.... mafyalar yapar böyle korumayı... ben seni koruyorum diye sürekli bişeyler alır senden
    Cevapla
  • mehmet özen 11 yıl önce Şikayet Et
    ne denetimi bee. benim araba 2 yıl bende kaldığı müddetçe 30 litre den fazla gaz girmedi depoma,ama ne hikmetse bir benzinlikte 38 litre girdi bayağı tartştık sahibiyle epdk yi aradım gece olduğu için yarın mesai saatinde gel dilekçeyi ver o zaman kontrole gideriz dedi,iyide epdk söyledim şu an kontrol edilmesse ne yapmışsa düzeltir dedim,yapacak bir şey yok dedi
    Cevapla
  • Vitamin6344 11 yıl önce Şikayet Et
    %65 VERGİ OLMAZ. Bu resmen vatandaş üzerinden yapılan soygundur....
    Cevapla
  • Hasan Pala 11 yıl önce Şikayet Et
    ÇALIYORLAR Ne YAPACAĞIz. Aynı sorunu hep yaşıyoruz... 33 litrelik tanka 33-34 litre gaz basıldı gösteriyor pompa. Normalde alabileceği 28-29 lt dir. Konuyu satış yapan istasyona şikayet ettiğinde bir dövülmediğin kalıyor. Biraz daha üzerlerine gitseniz onu da yapacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR