Abdulhamid'in 106 yıllık petrol haritaları!

Enerji Bakanlığı, II. Abdülhamid’in 100 yıl önce yaptırdığı petrol haritasının peşine düştü. Haritada yapılan incelemede, bugün bilinen sahaların çoğunun bir asır önce tespit edildiği anlaşıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.09.2012 12:37 GÜNCELLEME 10.09.2012 15:41 Kulis
Abdulhamid'in 106 yıllık petrol haritaları!
Abdulhamid'in 106 yıllık petrol haritaları!

Umut Tütüncü'nün haberi

Bakanı Yıldız, “En çok merak ettiğim konuydu. Araştırdık. Bugün bilinen sahaların çoğu orda görülüyor” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 106 yıl önce Sultan II. Abdülhamid’in hazırlattığı petrol haritasının peşine düştü. Sultan’ın petrol haritası gerçek mi? Türkiye bir petrol denizi üzerinde mi? Çalışmanın talimatını veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız soruları yanıtladı. Hem petrol araştırmalarını hem terörü hem Suriye’yi anlattı:

“BİLİMSEL BİR HARİTA”

II. Abdülhamid’in 100 yıl önce hazırlattığı petrol haritası gerçek mi?

“Bakanlık koltuğuna oturduğumda en çok merak ettiğim şeylerden biri de II. Abdülhamid’in petrol haritalarıydı. Musul ve Bağdat’ı içine alan bir daire içerisinde yaptırılan, belli bilimselliği olan bir harita. Bugün bilinen sahaların pek çoğu bu haritada görülüyor. 100 yıl önce hazırlanan bu harita geçerliliğini koruyor. Bu harita, şu anda Batman ve Adıyaman gibi bizim de petrol aradığımız yerleri içeriyor.”

"O BİR EFSANE"

Güneydoğu'da yüksek rezervli petrol bulunduğu, "Türkler kullanmasın" diye betonlandığı iddialarına ne diyeceksiniz?

"Son 10 yılda petrol arama faaliyetlerimizi 13 katına, bütçeyi de yıllık 1.1 milyar dolara çıkardık. Bu sözün efsanevi tarafları var. Petrol kuyularının çevrelerinin korunmak amacıyla kapatılması kanuni bir zorunluluktur. Petrol fiyatı artınca da kuyular açılabilir. Buna 'Yabancılar Türkler kullanmasın diye kapattı' demek doğru değil."

"6 BİN METREYE İNDİK"

Denizlerde yeteri kadar arama yapabiliyor muyuz? Türkiye ne zaman kendi platformunu alacak?

"Denizlerde neredeyse 6 bin metreye kadar inilen arama faaliyetlerini artırdık. Türkiye'nin dört bir yanında ham petrol ve doğalgaz aramalarına hız veriyoruz. Şu an aramaları yabancı ortaklarla ve kiraladığımız platformlarla yapıyoruz. Petrol bulmamız halinde böyle bir platform alacağız. Değeri 1.2 milyar dolar."

"ANTALYA'DA ARAYACAĞIZ"

Rusya'nın, Esad'a verdiği desteğin nedeni Akdeniz'deki doğalgaz rezervleri mi?

"Bizim petrolün savaş gerekçesi olmaması gibi temel bir prensibimiz var. Akdeniz'de uluslararası hukuka aykırı şekilde petrol aramamız söz konusu olamaz. Güney Kıbrıs yaptı ve gerginliğe neden oldu. Bizim Antalya açıklarında Shell'le yaptığımız bir anlaşma, Akdeniz'de doğalgazla ilgili bir çalışma var. 11- 12 teklif var, değerlendireceğiz.

"ENGELLİYORLAR"

Doğalgaz yatırımıyla ilgili "BDP ve PKK karşımızda durmasın" dediniz. Güneydoğu yatırımlarından bahseder misiniz?

"Benim hiçbir şekilde terör örgütünden böyle bir şey rica etmem söz konusu olmaz. Bölgeye doğalgaz dağıtımı 2-3 yıllık bir çalışma. BDP tercihini yapacak. Bizim oradaki Kürt vatandaşıma götürdüğümüz doğalgazın karşısındalar mı yanındalar mı? Yatırımları hep engellemeye çalışıyorlar."

"KIŞLA İLGİLİ KAYGIM YOK"

Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Rusya ve İran'la enerji alanında sorun yaşayacağımız ve doğalgaz fiyatlarının aşırı artacağı değerlendiriliyor. Bu kış zor mu geçecek?

"Moskova Rusya ile herhangi bir gerginliğimiz bu anlamda yok. Enerjiyi ilişkilerimizi iyileştirme yönünde katalizör olarak kullanıyoruz. Bununla alakalı bir endişe taşımıyorum. Önümüzdeki kışla ilgili bu manada bir kaygı taşımıyorum."

1901'DE PADİŞAHA SUNULMUŞ

"Osmanlı Döneminde Irak" isimli kitapta yer alan, Alman maden mühendisi Paul Groskoph ve Habip Necip Efendi yönetimindeki araştırma ekibinin yaptığı petrol haritası halen geçerliliğini koruyor. Çalışma 22 Ekim 1901'de 2. Abdülhamid'e sunulmuş.

KAYNAK : habertürk
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • ali kocabaş 12 yıl önce Şikayet Et
    ne kaybederiz acdadın araştırmasını değerlendirsek. komşuda olması bizde olması anlamına gelmezmiş. sana ne yahu. sen ümit kıranmısın. araştıralım yoksa yok. varsa ve seneler sonra bulunsa ne diyeceksin o zaman. bırak araştıralım. sen bu zihniyetle malum şeylerin dilinden konuşuyorsun...
    Cevapla
  • büyük afi 12 yıl önce Şikayet Et
    amaç belli !!!. haklar özgürlükler bahane petrol şahane !!! batılı haçlı güçleri kardeşi kardeşe vurdurup petrol ve akarsu havzalarını ele geçirecek oradaki gariban halkıda afrikadaki köleler gibi sömürgeşliterek ama nerde bu millette bunları düşünecek !!
    Cevapla
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    aaaaaa. türkiye'de dişe dokunur miktarda ve verimde petrol yatakları yok. olanı da çıkarmak, dışardan ithal etmekten daha pahalıya geliyor. türkiye'nin bazı yerlerinden petrol çıkıyor olması türkiye'nin petrol zengini bir ülke olmasını gerektirmez. bir komşuda petrol varsa, diğerinde de mutlaka vardır anlayışını yıkmalıyız. eğer bu iddia doğru olsaydı petrol ve doğalgaz zengini olan azerbaycan'ın komşusu olan ermenistan'ın da bir petrol ve doğalgaz zengini ülke olması gerekirdi. ermenistan'da çok zengin petrol ve doğal gaz kaynakları olacak da, çıkarmayacaklar mı? ermeniler o kadar aptal mı? ermeni diyasporası bütün dünya petrol şirketlerini seferber ederek, ermenistan'ın köstebek gibi kazdırırdı. türkiye olarak yapabileceğimiz tek şey çok fazla araştırma yapmak ve çok fazla kuyu açmak.çünkü iran ve ıraklıların bir kuyudan aldıkları verimi biz ancak elli kuyu açarak alabiliyoruz.
    Cevapla
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    kötü haber. türkiye hiç bir zaman petrol zengini bir ülke olamayacak, hiç bir zaman petrolden para kazanamayacak, hiç bir zaman petrol için dışarıya bağımlılıktan kurtulamayacak. ilerleyen senelerde daha çok kuyu açacak ve daha çok petrol çıkaracağız ama çıkardığımız petrol yine kendimize bile yetmeyecek. keşke kendimize yetecek kadar çıksa da, satmamız ve para kazanmamız eksik kalsa. komşuda varsa bizde de vardır iddiası düşünmeden ve bilinçsizce ileri sürülen kof milliyetçi bir iddiadır. rize'de ve trabzon'un doğusunda çay var ama trabzon'un batısında çay yok,olmuyor, tutmuyor. fakat giresun'a gelince bazı yerlerde yine çay oluyor. çayın olduğu ve olmadığı yerler birbirlerine çok yakın olan bölgeler. hatta söylenenlere göre bir köyde çay olurken, diğer köyde olmayabiliyor. yine mesela kars kuzey kutbu gibi bir il olmasına rağmen, eski ilçesi ığdır'da pamuk yetişiyor.
    Cevapla
  • Metin Yazar 12 yıl önce Şikayet Et
    çocuklaşmayın. çocuklar gibi bizde herşey var, herşeyin en iyisi var demekten artık vazgeçin. herşeyin her yerde olması gerekmiyor. komşumuzda olan herşey nasıl ki bizde yoksa, bazı komşu ülkelerde olan şeyler de bizde yok. ırak'da, iran'da çok zengin petrol kuyuları olduğuna göre onlara komşu olan bizde de vardır demek saçmalamanın daniskasıdır. en zengin ve yeryüzüne en yakın petrol kaynakları bizdedir demek de çocuklar gibi inatlaşmak ve komik olmaktır. türkiye'de zengin petrol kaynağı yok. türkiye'nin durumu suriye'nin durumuna benziyor. suriye de tıpkı türkiye gibi iran ve ırakla yan yana ama ırak ve iran'daki petrol suriye'de yok. suudlar su kuyusu için kazmayı vuruyorlar yüz metreden petrol çıkıyor, biz üç bin dört bin metrede petrolü ancak buluyoruz ve de bulunan petrol hem randımanlı değil hem de çıkarılması pahalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR