Mustafa Yürekli: ‘Cemil Meriç karanlığı kitaplarıyla yenmeye çalıştı!’

Usta belgeselci Mustafa Yürekli, yeni yayın döneminde yayınlanmak üzere Ülke Tv için Hece Taşları belgesel dizisinin çekimine devam ediyor. Mustafa Yürekli, son olarak Prof.Dr.Ümit Meriç ile babası Cemil Meriç’i konuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 08.07.2020 10:26 GÜNCELLEME 08.07.2020 10:26 KÜLTÜR
Mustafa Yürekli: ‘Cemil Meriç karanlığı  kitaplarıyla yenmeye çalıştı!’
Mustafa Yürekli: ‘Cemil Meriç karanlığı kitaplarıyla yenmeye çalıştı!’

Mustafa Yürekli ve yapım ekibi, Hece Taşları belgeseli için Ümit Meriç röportajını Anadolu Feneri’ndeki evinde gerçekleştirdi. Ümit Meriç, verdiği röportajda babası Cemil Meriç’in hayat hikayesini ana hatlarıyla anlattı.

 

Mustafa Yürekli, Hece Taşları Cemil Meriç Belgeseli’ne ilişkin yaptığı açıklamada, Ümit Meriç’in Cemil Meriç’in kültür tarihindeki yerine atıfta bulunarak ‘Batı ile Doğu arasındaki köprü’ oluşunu ifade ettiğini, entelektüel macerasındaki dönüm noktalarını anlattığını söyledi..

Mustafa Yürekli, açıklamasında ‘Görmek yaşamaktır’ diyen Cemil Meriç’in on iki buçuk miyopisi ve kuvvetli hipermetropisi olduğu halde okumaya devam ettiğini, eliyle sık sık kaldırıp burnunun tam dibine yerleştirdiği kalın camlı gözlükleri ile  bakışındaki sislenmeyi silemez hale geldiğini  belirtti.

 

Ümit Meriç, babası Cemil Meriç’in kitap sayfalarında satırdan satıra koşarak gözlerini yitirme sürecini şöyle tasvir etmiş: ‘’Harfler, hele de Büyük Lügat’in (Larousse’un on yedi ciltlik Grand Dictionnaire’inin) o büyüteçle okunası harfleri, Cemil Meriç’in gözlerini usul usul yer bitirir. Cemil Meriç, Cumhuriyet gazetesinin kırmızı renkli, büyük harfli başlığını bile zor sökebilmektedir artık..’’

Necip Fazıl Kısakürek ise, bu gözlerini kitap okumaya adamayı ‘’İç gözü iyi görsün diye dış gözü mü kapanmıştır dünyaya?’’ sorusuyla anlamlandırmaya çalışmış.. 

Mustafa Yürekli: ‘’Gerçekten de gözlerini kaybetmek Cemil Meriç’i kitaptan koparmamış; kitabı birine okutmuş, o dinlemiş! Düşüncelerini de yazdırmış; aydınlandıkça aydınlatmış, karanlığı kitaplarla yenmeye çalışmış. Ciltler dolusu eserini bu şekilde yazmış..’’ dedi.

Mustafa Yürekli, Hece Taşları Cemil Meriç Belgeseli’nin Ülke Tv’de eylül ayında, yeni yayın döneminde yayınlanacağını açıkladı.    

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR