İmam Maturidi Çalışmaları Uluslararası Boyut Kazandı

İslam dünyasında 10. Yüzyılda inançla ilgili fikri savrulmaların yaşandığı bir dönemde Semerkant’ta dünyaya gelip medeniyet ve toplum değerlerimizle bütünleşen bir inanç sistemi kurmaya muvaffak olan İmam Maturidi’ye yönelik çalışmalar uluslararası boyuta taşındı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.03.2021 09:50 GÜNCELLEME 22.03.2021 09:50 KÜLTÜR
İmam Maturidi Çalışmaları Uluslararası Boyut Kazandı
İmam Maturidi Çalışmaları Uluslararası Boyut Kazandı

Özbekistan Uluslararası İslam Akademisi bünyesindeki İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi'ne bağlı Uluslararası Bilim Kurulu’nun ilk çevrimiçi bilimsel toplantısı 17 Mart 2021'de gerçekleştirildi.

Özbekistan, Türk dünyasının gözde ülkesi olmanın yanında kadim Türk-İslam medeniyetinin de önemli bir kültür merkezidir. Bu kadim coğrafyada yetişen İmam Buhari, İmam Tirmizi, Mahmud Zemahşerî, Ebu Mansur Maturidi, Ebu Muin Nesefi, Muhammed Harezmi, Ahmed Fargani, Ebu Reyhan Biruni, Ebu Ali İbn Sina, Mirza Uluğ Bey ve diğer birçok dâhinin isimleri haklı olarak insanlık tarihine altın harflerle yazılmıştır.

Özbekistan’ın sadece Türk-İslam tarihinde değil aynı zamanda dünya medeniyet tarihinde de özel bir yeri vardır.

Bu kutlu coğrafya, tıptan astronomiye, matematikten felsefe ve din bilimlerine kadar yetiştirdiği önemli bilginler vasıtasıyla dünya kültür mirasına büyük katkılar sunmuştur.  Özellikle İmamların İmamı, Ehl-i Sünnet’in Reisi ve Müslümanların Akidesini Tashih Eden Kişi olarak anılan Ebu Mansur Maturidi tarafından 10. yüzyılda Semerkant’ta kurulan Maturidiyye Mezhebi, ortaya çıktığı andan itibaren İslam dünyasının inançla ilgili sorunlarına kalıcı çözümler üreterek bütün İslam coğrafyalarına sağlam ve güçlü bir inanç anlayışının yayılmasını sağlamıştır.

İmam Maturidi Çalışmaları Uluslararası Boyut Kazandı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in öncü girişimiyle geçtiğimiz yıl Özbekistan’da İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi kuruldu. Bu merkez, kurulduğu andan itibaren hem eğitim alanında hem de manevi olarak ülkede Üçüncü Rönesans'ın vaz geçilmez merkezlerinden biri olmak için çalışmalarına bütün hızıyla devam ediyor.

İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Uluslararası Bilim Kurulu, İmam Maturidi Araştırma Merkezi'nin uluslararası düzeydeki faaliyetlerini organize etmek, dünyanın önde gelen araştırma kurumlarıyla bu alanda araştırma yapan dünyanın önde gelen bilim adamları ve uzmanları arasında iş birliği sağlamak amacıyla kuruldu. Uluslararası düzeyde faaliyetlerini sürdürecek Bilim Kurulu’nun başlıca amaçlarından biri, İmam Maturidi ve onun yolunu takip eden alimlerin hayatını, bu konuda ortaya konan zengin ilmi, fikri ve manevi miras ile Maturidiyye öğretisini bütün dünyaya tanıtmaktır.

20'den fazla yerel ve uluslararası bilim adamından oluşan bu Uluslararası Bilim Kurulu’na Müslüman Dünya Ligi Yüksek Konseyi üyesi olan Özbekistan Müslümanlar İdaresi Başkanı/Müftü Usmankhan Alimov başkanlık ediyor.

17 Mart 2021'de gerçekleşen Bilim Kurulu’nun ilk toplantısına tanınmış yabancı akademisyenler, dünyanın önde gelen araştırma kurumları, alanında çalışma yapan araştırmacılar, uzmanlar ve Merkez’de görev yapan araştırmacılar katıldı. Toplantıda, İmam Maturidi'nin mirasını incelemenin ve onu uluslararası topluma tanıtmanın onurlu ve sorumlu bir görev olduğu vurgulandı.

İmam Maturidi çalışmalarına uluslararası boyut kazandıran bu toplantı, bilimsel iş birliğini daha da genişletmeyi ve düzenli toplantılar yapmayı kararlaştırarak sona erdi.

Bu önemli gelişme, İmam Maturidi ve Maturidiyye geleneğinin tanıtılması ve daha iyi anlaşılması adına oldukça umut verici olmuştur.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR