15 Temmuz’un Fevzi Paşası kim?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’teki 15 Temmuz töreninde Osmanlı donanmasını tek kurşun bile atmadan isyancı Kavalalı Mehmet Ali Paşa’ya teslim eden Ahmet Fevzi Paşa’yı hatırlattı. Peki Ahmet Fevzi Paşa kimdir?

ABONE OL
GİRİŞ 17.07.2021 13:23 GÜNCELLEME 17.07.2021 13:33 KÜLTÜR
15 Temmuz’un Fevzi Paşası kim?
15 Temmuz’un Fevzi Paşası kim?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’teki 15 Temmuz töreninde, FETÖ’nün ihanetine dikkat çekerken, 182 yıl öncesinden ilginç bir anekdot anlattı. “Tarihimizde millet ve vatan düşmanlarıyla iş birliği yapacak ölçüde alçalan hainler olduğunu da biliyoruz” diyen Şentop, Osmanlı donanmasını tek kurşun bile atmadan isyancı Kavalalı Mehmet Ali Paşa’ya teslim eden Ahmet Fevzi Paşa’yı hatırlattı. Şentop’un 15 Temmuz’un yıl dönümünde yaptığı bu vurgu “15 Temmuz’un Ahmet Fevzi Paşa’sı kim?” sorusuna yol açtı.

DONANMAYI DÜŞMANA TESLİM ETTİ

Şentop, şöyle konuştu: “Osmanlı İmparatorluğu’nun reform sürecinde en temel meselelerinden biri, devletin bir vilayeti olan ama Kavalalı Mehmet Ali Paşa yönetiminde fiilen bağımsızlığını ilan eden Mısır’dı. İhtilaf sıcak çatışmaya kadar varmış, 24 Haziran 1839’da gerçekleşen Nizip Savaşı’nda Osmanlı kara ordusu mağlup olmuştu. Bu savaş gerçekleştiğinde ölüm döşeğinde olan Sultan İkinci Mahmud, mağlubiyet haberini alamadan vefat etmiş, yerine henüz 17 yaşında olan oğlu Sultan Abdulmecid tahta çıkmıştı. Genç Padişah, biraz da zorlamayla Koca Hüsrev Paşa’yı sadrazam olarak tayin etti.” Bu gelişme üzerine Koca Hüsrev Paşa’nın en büyük siyasi rakibi ve muhalifi olan Kaptan-ı Derya Ahmet Fevzi Paşa, 14 Temmuz 1839’da emri altındaki bütün Osmanlı Donanması’nı devletin savaş halinde olduğu Mehmet Ali Paşa’ya İskenderiye Limanı’nda teslim etti.”

BÜTÜN ORDUYU ÇÖKERTTİ

“Böylece Osmanlı İmparatorluğu üç hafta içinde kara ordusunu, tecrübeli sultanını ve bütün deniz gücünü kaybetmiş oluyordu. 1827’de yaşanan Navarin Baskını’ndan sonra sıfırdan kurulan Osmanlı Donanması, tek kurşun atılmadan düşmana teslim edilmişti. Bunun sorumlusu ise kendi beyanında ifade ettiği üzere beşikten itibaren kursağında daima devletin lokması olmuş, devletin imkanlarıyla yetişmiş ve devletine en zor zamanda siyasi ihtirası sebebiyle ihanet etmiş olan Ahmet Fevzi Paşa’ydı. Bu örnek de gösteriyor ki Türkiye’nin dış düşmanları kimi zaman içeriden bazı hainleri kullanabilmişler; rezil ihtiraslarına kurban olmuş bazı zayıf seciyeliler de buna alet olmuşlar, siyasi hedeflerine ulaşmak için milletle ittifak yapmak yerine bazı yabancı devletlerin planlarına dahil olmayı isteyecek kadar alçalabilmişlerdir.” TBMM Başkanı Şentop’un anlattığı bu anekdot, 15 Temmuz’un Ahmet Fevzi Paşa’sı kim? sorusunu akıllara getirdi.

KAYNAK : YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Önce Vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Devleti, kendi olarak gören (kendi benliğinde bencilleşip,başkasına devleti yakıştıramayanlar), benim değilse herşey yansın, yıkılsın diyen ruh sahibi ruhsuz insanlar, biz kavramından yoksun başkalarına tahammül edemeyen insanlar, kendi ve dar çevresinin menfatini, milletin menfaatinden üstün gören insanlar. ülkeye ve millete her zaman zarar verecek potansiyele sahip olacaktır. Allah devletimizi ve milletimizi bu insanlardan korusun,.. Amin.
    Cevapla
  • E emre uyanlar? 2 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bu adam hain vatana ihanet etti. o kadar denizci niye vatana ihanet etti? 1 tane ne oluyor yav diyen çıkmadı mı? Türk ordusu 15 savaşı ruslara 2 savaşı bu mısıra 1 er savaşı her bir balkan ülkelerine kaybederken. Büyük türk milleti kahraman orduları neredeymiş? Türk milleti cesur zeki ve çalışkandır demiş biri. Bu aslında bir temenni. Keşke öyle olsa manasında.
    Cevapla
  • aspnetturkiye.com 2 yıl önce Şikayet Et
    bügün ki ihanet şebekesinin ejdadı dır o ahmet ve gibileri hep var olacak
    Cevapla
  • bilall 2 yıl önce Şikayet Et
    peki ya kavala'lı kim,kimin büyük büyük dedesi
    Cevapla
  • Fikret 2 yıl önce Şikayet Et
    Osman Kavala'nın, yani şu hain herif varya yargılanan
    Cevapla
  • Vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Hainler keyfi ve canı için herşeyi satar. Kahramanlar ise devleti için canını verir. Tarihten günümüze devleti için milleti için canını veren şehitlerimiz olmasa bugün rahat rahat uyuyamazdik. Hainler er yada geç cezasını bulacaktır. Allah milletimizi devletimizi korusun ve kahramanligin destanını yazmış şehitlerimizi en yüce mertebeler ile şereflendirsin. Hainleride cehennemin en dibindeki yerine göndersin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR