Oxford Sözlüğü seçti, 2021 yılının kelimesi belli oldu: Vax

Geleneksel olarak her yıl belirlenen yılın kelimesini seçen Oxford Sözlüğü, 2021 için aşı kelimesinin kısaltması olan 'Vax'ı seçti.

ABONE OL
GİRİŞ 01.11.2021 12:51 GÜNCELLEME 01.11.2021 12:51 KÜLTÜR
Oxford Sözlüğü seçti, 2021 yılının kelimesi belli oldu: Vax
Oxford Sözlüğü seçti, 2021 yılının kelimesi belli oldu: Vax

Oxford Sözlüğü, 2021 yılının bitmesine yakın yılın kelimesini belirledi. Sözlük, 2021 için 'Aşı' (Vaccine) kelimesinin kısaltması olan 'Vax'ı seçti. İngiliz Guardian gazetesinin açıklamasına göre, Eylül ayında 'Vax' kelimesinin kullanımının geçtiğimiz yıla oranla 72 kattan daha fazla arttı. 'Vax bariz bir seçim olarak göze çarpıyordu' diyen Oxford Sözlüğü ​​başkanı Casper Grathwohl şu ifadeleri kullandı: ''Kelimenin kullanımındaki dramatik artış ilk dikkatimizi çeken şey oldu. Sonra analizi yaptık ve vax'in bu yıl hayatımızın merkezinde nasıl oturduğunu ortaya çıkaran bir hikaye ortaya çıktı.''



VAX ÇOK VERİMLİ BİR KELİME

Ayrıca aynı çalışmaya göre, Amerikan İngilizcesi ile başlayan Jab, özellikle koronavirüs salgını sonrası İngiltere'de çok daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Kurumun kıdemli editörü Fiona McPherson'a göre, 'Vax' kelimesi kısa, vurucu ve dikkat çekici. Vax'in çok verimli bir kelime olduğunu belirten McPherson 'Farklı kombinasyonlarla yeni kelimeler oluşturabiliyor' dedi. Öte yandan Oxford Sözlüğü, geçtiğimiz yıllarda 'İklim acil durumu', 'selfie' ve 'post truth'u yılın kelimeleri olarak belirlemişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR