“19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” sergisi açılıyor

“Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonunda 19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” Sergisi, Uluslararası Türk Kültür ve Mirası Vakfı tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yılına bir armağan olmak üzere İstanbul’da açılıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 13.01.2023 11:48 GÜNCELLEME 13.01.2023 11:48 KÜLTÜR
“19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” sergisi açılıyor
“19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” sergisi açılıyor

Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümü vesilesiyle düzenlenen “Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonunda 19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” Sergisi, 19 Ocak 2023 Perşembe günü saat 18:30’da Milli Saraylar Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde açılıyor.

“Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonunda 19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” Sergisi ile Osmanlı Devleti’nin 34. Padişahı Sultan II. Abdülhamit’in bir yönetim aygıtı olarak kullandığı fotoğraf ve bu merakın sonunda ortaya çıkan Yıldız Fotoğraf Koleksiyonunun kültürel miras gözüyle incelenmesi amaçlanıyor. 

Dünyanın en zengin görsel arşivlerinden biri olan Sultan II. Abdülhamid Han’ın Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu 918 albüm içerisinde 36 bin 585 fotoğraftan oluşuyor.  Sultan II. Abdülhamid Han döneminde çekilen fotoğraflardan oluşan bu koleksiyon, araştırmacılara dönemin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi tarihini okuma, yorumlama ve tespit etme fırsatı sunuyor.

Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonu’nun Işığında 19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası 

“Yıldız Sarayı Fotoğraf Koleksiyonunda 19. Yüzyıl Türk Dünyası Kültür Mirası” Sergisinde Semerkand’dan Edirne’ye kadar uzanan coğrafyadaki eserlerden oluşan bir seçki yer alıyor.  Sergide aynı zamanda bazıları UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan;

-Semerkand, Buhara, Hokand ve Hive’deki kültür mirası yapılar,
-Anadolu’da inşa edilen ilk cami olan Kars Ebu Manu Çehr Camii,
-Bakü’deki Şirvanşahlar Sarayı,
-Kazakistan’ın Türkistan eyaletinde bulunan Hoca Ahmet Yesevi Camii gibi yapıların koleksiyonda bulunan tarihi fotoğrafları yer alıyor.

Sergide aynı zamanda Türkoloji çalışmalarının beşiği konumunda olan ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın gözlemci üyesi olan Macaristan’dan ve Türk dünyasının farklı bölgelerinden insan portreleri ve yaşayışa dair tarihi fotoğraflar görülebilecek.

Küratörlüğünü Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Proje Müdürü Nuri Aksu’nun Danışmanlığını ise Kamil Fırat’ın yaptığı sergi 23 Ocak 2023 tarihine kadar Beşiktaş’ta yer alan Milli Saraylar Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.

Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Hakkında:

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in girişimi ve Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının destekleriyle kurulan Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı’nın tüzüğü, 23 Ağustos 2012'de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin (şimdiki adıyla Türk Devletleri Teşkilatı) Bişkek Zirvesi'nde kabul edildi. Vakıf, 11 Eylül 2015 tarihinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Astana Zirvesi'nde Büyükelçi Günay Efendiyeva'nın Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı'nın ilk Başkanı olarak atanmasıyla faaliyetlerine başladı. Vakfın Sekretaryası Bakü'de bulunmaktadır.  Vakfın Başkanlığını halen Büyükelçi Günay Efendiyeva yürütmektedir.

Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı, proje ve programların desteklenmesi ve uygulanması yoluyla Türk dili konuşan halkların kültür ve mirasını korumayı, incelemeyi ve tanıtmayı amaçlıyor. Vakıf, bu amaçları gerçekleştirmek için ilgili kuruluşlarla iş birliği yaparak kültür, eğitim, bilim, insan hakları, turizm, bilgi ve iletişim alanları ve Türk halkları arasındaki diğer öncelikli alanlardaki faaliyetleri destekliyor.

Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı aşağıdaki alanlarda faaliyet göstermektedir:

-Türk kültür ve mirasının korunması, muhafazası, restorasyonu ve tanıtımı;
-Türk kültür ve mirasının korunması, restorasyonu ve tanıtımına yönelik bilimsel ve teknik sorunların çözülmesi;
-Türk kültür ve mirasının korunması, restorasyonu ve tanıtılması alanında uzmanların yetiştirilmesi;
-seminerler, eğitimler, konferanslar, kongreler ve saha araştırmaları ile sergilerin düzenlenmesi;
-elektronik ve basılı formatlarda süreli yayınların hazırlanması;
-yarışmalar, festivaller, turnuvalar vb. düzenlenmesi;
-Türk dili konuşan halkların yaşadığı bölgelerde geleneksel sanatların ve uygulamalı sanatların yeniden canlanmasını, desteklenmesini ve gelişmesi;
fikri mülkiyet haklarının korunmasında sanatçılara, ressamlara ve diğer yaratıcı sanatçılara yardım edilmesi.

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR