Keman virtüözü Suna Kan hayatını kaybetti
6 yıl önceki röportajında "Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım" diyen dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan, 86 yaşında hayatını kaybetti.
ABONE OLPiyanist Gülsin Onay, Twitter'dan keman virtüözü Suna Kan'ın hayatını kaybettiğini duyurdu.
Onay, "Suna Kan'ı kaybetmişiz. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Oğlu Ömer Üstel başta olmak üzere tüm yakınlarına, sevenlerine, müzik camiamıza baş sağlığı ve sabırlar dilerim. Büyük bir müzisyenimizi, yakın dostumu ve yeri doldurulamaz değerli kemancımızı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Kalbimizde hep yaşayacak eşsiz anıları ve kayıtlarıyla" ifadelerini kullandı.
Suna Kan’ı kaybetmişiz..
— Gulsin Onay (@gulsinonay) June 11, 2023
Allah rahmet eylesin..
Mekanı cennet olsun..
Oğlu Ömer Üstel başta olmak üzere tüm yakınlarına, sevenlerine, müzik camiamıza baş sağlığı ve sabırlar dilerim..
Büyük bir müzisyenimizi, yakın dostumu ve yeri doldurulamaz değerli kemancımızı kaybetmenin… pic.twitter.com/Kkn380T3Kn
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da "Cumhuriyetimizin çok sesli müzik alanında yetiştirdiği büyük değer, dünyaca ünlü keman virtüözlerinden, devlet sanatçımız Suna Kan'ın vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiasına başsağlığı diliyorum" paylaşımı yaptı.
Cumhuriyetimizin çok sesli müzik alanında yetiştirdiği büyük değer, dünyaca ünlü keman virtüözlerinden, devlet sanatçımız Suna Kan’ın vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiasına başsağlığı diliyorum. pic.twitter.com/VoT4ojSpfH
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) June 11, 2023
"KEMANIMI BU DÜNYADA KUTUSUNA KAPATTIM"
Sanatçı Kan, Mayıs 2017'de sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre konser veremediğini belirterek, "Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım" demişti.
SUNA KAN KİMDİR?
1936 yılında, Adana'da dünyaya gelen Suna Kan, henüz 5 yaşındayken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Viyola sanatçı olan babası Nuri Kan'dan keman öğrenmeye başladı.
İlk resitalini 18 Nisan 1946'da Ankara Devlet Konservatuarı'nın konser salonunda veren sanatçı, Mozart'ın 5'inci Keman Konçertosu'nu seslendir. Bu resitalin ardından "Harika Çocuk" olarak anılmaya başladı.
1948'de isme-özel olarak çıkarılan "İdil Biret ve Suna Kan'ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun (Harika Çocuk Yasası)" ile yurt dışında öğrenim görmek için devlet bursu almıştı.
Paris Konservatuarı'nı birincilikle bitiren Kan, dünyanın çeşitli yerlerinde verdiği konserlerle sayısız ödül kazandı.
Suna Kan, 1957 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçılığına atandı.
Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapan Suna Kan'a, 1971 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanı verilmişti.
-
Zafer 13 1 yıl önce Şikayet EtAllahtan geldik, Allah'a döneceğiz. Allah rahmet etsin.Beğen