Kütahya’nın gözdesi Aizanoi Antik Kenti İstanbul’da tanıtılacak

Kütahya Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi Antik Kenti, “Uluslararası Koruma, Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik Teknolojileri Fuar ve Konferansı: Heritage İstanbul” organizasyonuyla 15 Mayıs’ta İstanbul’da tanıtılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 25.04.2024 17:02 GÜNCELLEME 25.04.2024 17:02 KÜLTÜR
Kütahya’nın gözdesi Aizanoi Antik Kenti İstanbul’da tanıtılacak
Kütahya’nın gözdesi Aizanoi Antik Kenti İstanbul’da tanıtılacak

Kütahya Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında Haritage İstanbul’un bu yılki temasının Aizanoi Antik Kenti olduğunu duyuruldu. Geçmişten geleceğe adım atmak için yola çıktıklarını belirten Heritage İstanbul Projeler Sorumlusu Osman Murat Akan, “Kültür mirasının aslında önemli unsurlarından birisi olan ekonomi ve onun da ilk çıktığı noktalardan birisi olan Ege Bölgesi'ndeki Lidya, ondan sonra da Aizonai'nin olduğu biliniyor. Toplantımızı Roma toprakları ve paranın döndüğü, paranın nominal değerinin bulunduğu yerler olan ve dünyanın ilk borsasının kurulduğu yer olarak bilinen alanda yapmak istedik. Hem bunu Türkiye'ye duyurmak hem CoinTR'yi, hem de bölgesel farkındalığı sağlamak için böyle bir adım attık.” açıklamasında bulundu.

AİZANOİ GELECEK NESİLLER İÇİN DİJİTALLEŞTİRİLECEK

Aizonai Antik Kenti’nin kendileri için ilk kültür miras projesi olduğunu belirten CoinTR Üst Yöneticisi (CEO) Ali Eşelioğlu, Aizanoi kentinin daha çok tanıtılmasına yönelik çalışmalarının olduğunu aktardı. İkinci Efes olarak anılan Aizonai’nin kendileri için kıymetli olduğunun altını çizen Eşelioğlu, “Aizanoi'nin daha çok tanınması için ve gelecek nesillere daha güzel anlatılması konusunda dijitalleştirilmesi için, aynı zamanda kazı çalışmalarının da kesintisiz devamı için çeşitli fonlar sağlayabilmek bizim önceliklerimiz arasında. Bu kapsamda ilk olarak aralarında kentin önemli figürlerinden Zeus Tapınağı'nın, borsanın da yer aldığı antik kentten çıkarılmış ve seçilmiş kıymetli eserleri kapsayan 3 tane özel seri ve toplamda 12 tane NFT hazırlatıyoruz. Bu NFT dediğimiz şey aslında bir dijital varlık. Yani benzersiz tek parça özellikli seçilmiş sanat eserleri diyebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Tarihi milattan önce 3 bin yıllarına uzanan Aizanoi kentinin daha çok tanıtılmasına yönelik çalıştıklarından bahseden Eşelioğlu, 15 Mayıs’ta açılışı yapılacak fuara gelen ziyaretçilere antik kent ile ilgili bir parça NFT hediye edileceğini duyurdu. Fuarda Kütahya ve antik kentin tanıtılacağını aktaran CEO, özel NFT'lerden bir tanesini Kültür ve Turizm Bakanına, bir diğerini İstanbul'a fuara konuşmacı olarak gelecek olan UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi Ürdün Prensesi Dana Firas'a hediye etmek üzere hazırladıklarını belirtti. Üçüncü hazırladıkları NFT’nin kendilerini heyecanlandırdığını söyleyerek sözlerine devam eden Ali Eşelioğlu, “Bu NFT tek nadide bir parça olacak ve bunun satışı için bir açık arttırma organize edeceğiz. Açık artırmadan elde edilecek gelirin tamamını kazı alanının çalışmaları için bağışlayacağız. Böylelikle orada da çalışmaların devam etmesini desteklemeye çalışacağız." ifadelerine yer verdi.

Aynı zamanda Aizanoi'de özel olarak çekilen fotoğraf ve videoların fuara gelen ziyaretçilere dijital ortamda izletileceği, bu görsellerin sosyal medya platformlarında paylaşılacağı, hem yurt içinde hem de yurt dışında bölgenin tanıtımına katkı sağlanacağı aktarıldı. 8. Heritage İstanbul, 15-17 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek.

KAYNAK : Haber7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR