Günay-Turgut Kut İhtisas Kitaplığı açılıyor
2024 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen, el yazması eserlerin de yer aldığı zengin kütüphanelerini Türkiye Yazma Eserler Kurumu'na bağışlayan Günay-Turgut Kut İhtisas Kitaplığı'nın açılışı yapılacak.
ABONE OL2024 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen, el yazması eserlerin de yer aldığı zengin kütüphanelerini Türkiye Yazma Eserler Kurumu'na bağışlayan Günay-Turgut Kut İhtisas Kitaplığı'nın açılışı yapılacak.
Program bugün Rami Kütüphanesi Külliyesi'nde saat 15.00'te gerçekleştirilecek.
GÜNAY KUT KİMDİR?
Türk edebiyat profesörü ve eski Türk edebiyatı araştırmacısı Günay Kut, Chicago Üniversitesi'nden aldığı davet ile Yakın Doğu Dilleri ve Medeniyetleri bölümünde okutman ve yardımcı doçentlik yaptı. Fahir İz, Halil İnalcık ve Helmutt Ritter'in öğrencilerinden biriydi. Proje, sergi, tez danışmanlığı vb. dışında 24 kitap, 172 makale ve 61 bildiri yayımladı. Rami Kütüphanesi'nde Günay-Turgut Kut İhtisas Kitaplığı açıldı.
TURGUT KUT KİMDİR?
Kültür tarihçisi, araştırmacı yazar (D. 1936, İstanbul – Ö. 2 Temmuz 2021, İstanbul). Prof. Dr. Günay Kut’un eşidir. 1936’da İstanbul’da doğdu. Saint Benoît Fransız Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde dördüncü sınıfa kadar Kimya bölümünde okuduktan sonra Gazetecilik bölümüne geçip oradan mezun oldu. Bu arada da Ahmet Hamdi Tanpınar’ın derslerine devamlı olarak katıldı.
Daha sonradan Edebiyat Fakültesi’nde okuyan Günay Kut’la tanıştılar. Evlendikten sonra Amerika’ya gittiler. Şikago Üniversitesi’nde “Kitap Tarihi” (History of Printed Books) dersi alırken, “Joseph Regenstein Kütüphanesi”nin (The Joseph Regenstein Library) Orta Doğu bölümünde asistanlığa başladı. İstanbul’a döndüklerinde Atatürk Kütüphanesi’nin ilk müdürü oldu.
Ana Britannica, Larousse, İslâm Ansiklopedisi gibi çeşitli ansiklopedilere maddeler, pek çok da makale yazmıştır. (İslâm Ansiklopedisi’ne yazdığı maddeler: Ali Ufkî Bey, Bulak Matbaası, Dârüttıbâa, Matbaa Hurufatı, Matbaa-i Ebüzziyâ, Teodor Kasap, Mehmet Raif Yelkenci.) Özelde İstanbul tarihi, genelde de kültür tarihi üzerine önemli çalışma ve yayınları vardır. Yemek kültürü tarihi alanında çalışan sayılı araştırmacılardandır. Günay Kut’la birlikte “Mutfak Dostları Derneği” kurucusu ve yönetim kurulu üyesidir. Yemek ve Kültür dergisi hâlâ yayımlanır.
“Millet Kütüphanesi”nin en eski okuyucusudur. “Beybabam, ben kısa pantolonlayken Millet Kütüphanesi’ne getirirdi beni” demişti. Millet Kütüphanesi’nin şimdiki müdiresi Melek Gençboyacı, kütüphanenin en eski okuyucusu diye Turgut Kut’a plaket de vermiştir. 2014 yılında, Günay Kut-Turgut Kut çifti, yazma eserler koleksiyonunu Millet Kütüphanesi Yazma Eserler Kütüphanesi’ne bağışlamışlardır. Kütüphanede “Günay ve Turgut Kut Koleksiyonu” bölümü vardır.