Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine yapılmasını tavsiye ettiği en faziletli ve kuvvetli zikirleri derledik. Fazileti çok kıymetli olan günlük zikirleri kendinize uyarlayabilir ve düzenli bir şekilde yapmaya gayret gösterebilirsiniz. Peygamber Efendimiz (SAV)'in tavsiye ettiği günlük zikirler ve faziletleri neler? Zikir çekmenin adabı nedir? Tesbihte hangi zikirler çekilebilir?

ABONE OL
GİRİŞ 09.01.2020 07:32 GÜNCELLEME 28.03.2020 16:19 Masiva
Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler
Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

Kainatın Efendisi Yüce Peygamber Efendimiz (SAV), gündelik yaşantımız içerisinde hangi konuda olursa olsun aşırı boyuta kaçmanın dinimizce uygun olmadığını, bu nedenle ölçülü davranmamız gerektiği konusunda bizleri uyarmıştır. Allah (c.c)'un rızasını kazanabilmek ve cennete girebilmek maksadıyla bile olsa kişinin kendisine kapasitesinden fazla yük bindirmesi doğru bir davranış değildir. Bu şekilde davranmak yerine az ama sürekli ibadet etmek, hem Allah katında daha makbuldür hem de kişi için daha hayırlıdır. Böylelikle ibadetleri gerçekleştirirken daha çok kendinizi verecek ve huşu içerisinde olabileceksiniz. Bu konuya Peygamber Efendimiz (SAV), en güzel şöyle açıklık getiriyor: “Allah  katında amellerin en  makbul  olanı  hangisidir?” sorusuna “Az bile olsa devamlı olanıdır.” buyurmuştur. (Buhârî, İman 32; Müslim, Müsafirîn 215-218, Münafıkın, 78) - Hz. Aişe (r.a)'a, "Resûlüllah’ın günlerden birine özel yaptığı bir şey var mıydı?” diye soran Hz. Alkame şu cevabı almıştır: “Hayır! Onun ameli devamlıydı. Resûlullah’ın yaptığı şeylere hanginiz güç yetirebilir ki.” İbadet etmek için kendinize bir anda yüklendiğiniz ancak, zamanla ağır geldiği için bırakma ihtimalinin olmasına karşılık her gün az ama öz olacak şekilde en kuvvetli ve en sevap olan zikirleri sizler için bir araya getirdik. Peygamber Efendimiz (SAV)'in ümmetine tavsiye ettiği günlük zikirler ve faziletleri...

TIKLA OKU: NAMAZDAN SONRA TESBİHTE NE ÇEKİLİR?

CEMAATLE NAMAZ NASIL KILINIR? CEMAATE GEÇ YETİŞEN REKATI NASIL TAMAMLAR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

ibadet etmenin faziletleri

Başta tabii ki kitabımız olan Kuran-ı Kerim daha sonrasında da Efendimiz (SAV)'in yaşantısından ve sözlerinden hareket ederek uygulayabileceğimiz sünnet davranışlar öncümüz olmalıdır. Dünyalık işlerden kendini bir an olsun bile soyutlamak isteyen kimseler, kendi yapabilecekleri ölçüde günlük ibadet/zikir çizelgesi hazırlayabilir. Herkesin kendine özel yani kapasitesi ölçüsünde ayarlayabileceği ibadet çizelgeleri ile bu şekilde sevaplar kazanılabilir. Her şeyden önce Salih bir kul olabilmenin bilinciyle niyetlerin tertemiz ve gösterişsiz olunması gerektiği bilinmelidir. Peki ibadetler arasında günlük hangi zikirler çekilebilir?

ZİKİR NEDİR, ZİKİR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Zikir olarak tanımladığımız kavram esasında 3 çeşittir. Bunlar dil ile zikir, beden ile zikir ve kalp ile zikir olmak üzere 3 başlığa ayrılabilir. Dil ile zikir; Allah (c.c)'a birbirinden güzel isimleri ile hitap etmek, Beden ile zikir; Allah'ın yarattığı organlarımızla aykırı işler yapmamak ve emirlerini yerine getirmek, Kalp ile zikir; Allah (c.c)'u gönülden yani kalpten anmak ile olur.

HADİS-İ ŞERİF: ALLAH'I ZİKREDİNCE...

Ebu Hureyre (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:

''Ben kulumun zannının yanındayım. Beni andığında ben de onunla birlikteyim: Eğer o beni gönlünde gizlice anarsa ben de onu zatımda anarım. Eğer o beni bir topluluk içerisinde anarsa ben de onu onlardan daha hayırlı bir topluluk içerisinde anarım. Kulum bana bir karış yaklaşırsa ben de ona bir arşın yaklaşırım. Kulum bana bir arşın yaklaşırsa ben de ona bir kulaç yaklaşırım. O bana yürüyerek gelirse ben de ona koşarak gelirim.'' Buhari, Tevhid 15,35,50; Müslim, Zikr 2 (2675), Tevbe (2675)

TIKLA OKU: Esmaü'l- Hüsna (Allah'ın 99 ismi) nedir? Rahatlatan Esmaül hüsna zikirleri ve anlamı

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN TAVSİYE ETTİĞİ FAZİLETLİ ZİKİRLER

günlük zikir

Sa'd İbni Ebu Vakkas (r.a) şöyle dedi:

- Resulullah (SAV)'in yanında bulunuyorduk. Bize ''Sizden biri her gün 1000 sevap kazanmaktan aciz midir?'' diye sordu. Yanındakilerden biri: - Bir kimse her gün 1000 sevabı nasıl kazanır, diye soru sordu. Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu:

100 defa SUBHANALLAH (Allah'ı uluhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih ederim)'' der, ona 1000 iyilik yazılır veya 1000 günahı bağışlanır. (Müslim, Zikir 79. Ayrıca bk. Ebu Davud, Vitir,24)

Enes b. Malik (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV)'in en çok tekrarladığı dua:

'' Allahumme Rabbenâ âtina fid'dunyâ haseneten ve fil'âhirati haseneten ve kınâ azâbennâr.

Peygamberimizin günlük zikirleri

Ebu Hureyre (r.a), Efendimiz (SAV)'in şöyle buyurduğunu ifade etti:

''Bir kimse her gün 100 defa La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehul mulku ve lehul hamdu ve hüve ala kulli şey in kadir.'' derse on köle azad etmiş kadar sevap kazanır; ona 100 iyilik sevabı yazılır; 100 günahı bağışlanır; bu zikir o gün akşama kadar o kimsenin şeytandan korunmasını sağlar. Bu zikri ondan daha fazla tekrarlayan kimse dışında hiç kimse daha faziletli bir iş yapmamış olur.'' Efendimiz (SAV), şöyle devam etti:

''Bir kimse günde 100 defa Subhanallahi ve bi hamdihi derse onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır.'' (Buhari, Bed'ül- halk 11; Daavat 64,65: Müslim, Zikir 28 Ayrıca bk. Tirmizi, Daavat 59, 62: İbn Mace, Dua, 14)

faziletli olan günlük zikirler

Cüveyriye Bintil- Haris (r.a)'dan rivayet edildiğine göre, Efendimiz (SAV) bir gün sabah namazı sonrasında Hz. Cüveyriye namaz kıldığı yerde otururken dışarı çıktı. Kuşluk vakti eve geri gelince Hz. Cüveyriye'nin hala aynı yerde oturduğunu gördü ve ''Yanından ayrıldığımdan beri hep burada zikirle mi meşgul oldun?'' diye sordu. O da 'Evet' deyince Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: 

- Senin yanından ayrıldıktan sonra 3 defa söylediğim şu 4 cümle, senin sabahtan beri söylediğin zikirlerle tartılacak olsa sevap bakımından onlara eşit olur. ''Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi.''

(Müslim, Zikir 79. Ayrıca bk. Ebu Davud, Vitir, 24)

günlük yapılması gereken ibadetler

Ebu Hureyre (r.a)'ın rivayetlerine göre, Efendimiz (SAV), şöyle buyuruyor:

''Subhanallahi velhamdulillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber'' demek benim için üzerine güneş doğan her şeyden kıymetlidir.'' (Müslim, Zikir, 32. Ayrıca bk. Tirmizi, Daavat 128)

Peygamberimiz (SAV), “Ne ben, ne de benden evvelki Nebiler “La ilahe illallah” sözünden daha faziletli bir şey söylememiştir.” - Muvatta, Kuran, 32

NAMAZDAN SONRA OKUNACAK DUA VE ZİKİRLER NELER?

Huşu içerisinde kılınan bir namazdan sonra bulunulan yeri hemen terk etmeyip bolca dua etmek ve zikir çekmek önemlidir. Öyle ki Ebu Ümame (r.a)'un rivayetine göre Efendimiz (SAV)'e 'Hangi dua çabuk kabul edilinir? diye sorulunca 'Gecenin son kısmının ortalarıyla, farz namazlarının peşinden yapılan dualar' buyurmuştur. (Tirmizi, Sünen nr. 3499). Sevban (r.a) rivayetine göre, Peygamberimiz (SAV) namazını bitirdiğinde 3 defa istiğfar eder ve şunu söylerdi: 

"Allahümme ente'sselâm ve minke'sselâm tebârekte ve teâleyte yâ ze'lcelâli ve'l-ikrâm. (Allah'ım sen selamsın. Selamet de sendendir. Ey celâl ve ikrâm sâhibi sen münezzehsin, sen yücesin)" derdi." [Müslim, Mesâcid 135, (591); Tirmizî, Salât 224, (300); Ebû Dâvud, Salât 360 (1513); Nesâî, Sehv 80, (3, 68).]

Lâ Havle Velâ Kuvvete İllâ Billâh.

Bismillahi Subhanallahi ve Bihamdihi​.

Sübhânallahi ve bi–hamdihî sübhânallahi’l–azîm.

Subhanallah (33 defa), Elhamdülillah (33 defa), Allahu ekber, La ilahe illallah (33 defa)

Subhanallahi ve bihamdihi adede halkıhi ve rıza nefsihi ve zinete arşihi ve midade kelimatihi.'

Allahumme ecirna minennar.

ZİKİR ÇEKERKEN VE DUA EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Günlük zikirler

Vadi üzerinde bulunan sahabiler 'Allahu Ekber, Allahu Ekber, La ilahe illallah' şeklinde tekbir getirirken seslerini yükseltmişlerdi. Bunun üzerine Peygamberimiz (SAV), ''Kendinize yumuşak davranın. Çünkü siz ne sağır birisine ve ne de burada olmayana sesleniyorsunuz. Doğrusu siz, çok iyi işiten ve ve size çok yakın olana sesleniyorsunuz. O, sizinle beraberdir.'' buyurdu.

HANGİ DURUMLARDA TESBİH ÇEKİLMEMELİ? ZİKİR ÇEKİLEMEYEN DURUMLAR

- Allah (c.c)'u devamlı bir şekilde her yerde ve her koşulda zikretmek, fazileti bakımından dereceleri arttıran ibadetler arasında yer alır. Ancak bazı durumlar vardır ki o durumlarda zikre devam etmek uygun görülmez. İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar:

- Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur.

- Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur.

- Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir. Hutbe sırasında dünyalık meseleleri konuşanlara 'sus' bile denmemelidir. Çünkü hutbeyi dinlemek de namazın bir parçası gibidir, dinlemek gerekir.

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • hakan er 5 yıl önce Şikayet Et
    camilerde lütfen ses sistemine çare bulun hocalar çok yüksek sesle namaz kıldırıyor bazılarının sesi kadife gibi yumuşak güzel bazılarının ALLAHIM namaz bitsede kurtulsam diyecek kadar oluyor insan
    Cevapla
  • Abdulhay 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğru diyon gardaş. Ses sistemine gerek olmayacak kadar cemaat var, hoca hemen takıyo yakaya mikrofonu.
    Cevapla
  • S.e.l 4 yıl önce Şikayet Et
    Azizim sen Rabbinin kelamı ne der ona bak ne anlatmak ister, gaye mühimdir.biz konser dinlemiyoruz ses ile İmam olunsaydı sanatçılardan imam yapılırdı ,bu cevap ses ile olan soruna benim şahsi görüşümdür, hoperlör olayında hakkınız var.
    Cevapla
  • Burak 5 yıl önce Şikayet Et
    Zikir yanlış biliniyor olabilir. Sürekli aynı kelimeyi anlamını bilmeden kalben hissetmeden tekrar etmek değil; Allah'ı sevdiğini bilmek bunun şuurunda olmak, Allah'ı sürekli aklında tutmak kalbinden geçirmek bunun heran bilincinde olmaktır. Çok candan içli yakın samimi ve saygı içinde sevgiliyi sevdiğini aşık oluğunu bildiğin bir his içinde Allah ile bağlantı da olmaktır zikir.
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Zaten öyle olmasaydı hadiste geçen olay hiç yaşanmazdı.(belkide)
    Cevapla
  • Cahit 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun.
    Cevapla
  • Alper 5 yıl önce Şikayet Et
    Hutbe sırasında gündemdeki meseleler konuşulur, tartışılır, çözümler aranır, interaktif bir işlevi olurdu. Şimdi sana ne okunuyorsa sadece dinlemek namazın bir parçası hatta ibadet mi diyorsunuz?! İslam akıl dinidir ve seviyeli fikir alışverişi, tartışmaya ki adı üstünde, CUMA (TOPLANTI, TOPLANMA) yerinde tek taraflı bir diyalog olamaz. Ben katılmıyorum buna. Eski zamanda hutbedeki imam ile cemaat arasında pek çetin diyebileceğimiz fikir beyanları da olurmuş. Hz. Ömere önce sen şu üstündeki elbiseyi bir açıkla diyen sahabeyi hatırlayınız.
    Cevapla
  • Ek Bilgi 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadis-i Şeriflerde de geçtiği üzere Efendimizin sav. döneminde Cuma vakti dışında da hutbeler var diye biliyorum. Hatta saatlerce süren hutbeler var ancak Arkadaşın da söylediği gibi cuma vakti olan hutbede sus bile dememek gerekiyor. Farz ibadet yerine getiriliyor ve cuma hutbesini bu yüzden Efendimiz sav. Kısa tutarmış
    Cevapla
  • hassan 5 yıl önce Şikayet Et
    Cuma Vakti demiş. Nüansı kaçırmışsınız sanırım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR