Hacerül esved taşı hangi camide? Hacerül esved taşının özellikleri...

Hacerü’l-Esved’in tarihi Hz. İbrahim (a.s.) ve oğlu İsmail (a.s.) tarafından inşa edilen yeryüzünün ilk mabedi Kabe’nin tarihiyle milyonlarca insanın ilgisini ve beğenisini kazanmıştır. Kabe'nin restorasyonunda revakların yapıldığı sırada Hacer'ül Esved taşından düşen 5 parçanın İstanbul'a getirildiği bilinmektedir. Peki bu taşın parçalarının bulunduğu cami nerededir? Haberimizin içeriğine göz atınız...

ABONE OL
GİRİŞ 01.06.2019 08:15 GÜNCELLEME 16.12.2019 11:10 Masiva
Hacerül esved taşı hangi camide? Hacerül esved taşının özellikleri...
Hacerül esved taşı hangi camide? Hacerül esved taşının özellikleri...

Sultanahmet Meydanı'ndan Kadırga'ya doğru inen Şehit Mehmet Paşa yokuşunda bulunan Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Selim'in kızı Esmehan Sultan tarafından 1571 yılında, eşi Sokullu Mehmet Paşa'ya atfen yaptırılan cami, Mimar Sinan imzası taşımaktadır. Peki, tarihi maneviyatının ve kutsal özelliği olan Şehit Sokullu Paşa Caminin bilinmesi gereken özellikleri nelerdir? Haberin ayrıntıları için sayfamızın alt kısmına göz atınız...

CENNETTEN PARÇALAR TAŞIYAN CAMİ

Şehit Sokullu Paşa Camii

Müslümanların maneviyatı mekanı Kabe'nin onarımı sırasında Hacer-ül Esved taşının bulunduğu geniş havza alanı onarılırken taştan kopan 10 santim büyüklüğündeki parçalar İstanbul'a getirildiği bilinmektedir. Bu taşlardan 4 parçası, o süreçte hali hazırda devam eden Sokullu Mehmed Paşa Camisi'nin giriş kapısının üzerine, mihrabın üst orta kısmına, minber giriş kapısının üzerine ve minber kubbesine altın varaklı çerçeve içerisinde monte edildiği söylenmektedir.

Mihrabın üst orta kısmı

Merdivenlere atılan ilk adımda renkli ve oldukça sıcak görünümüyle insanı etkileyen bu camide, Hac ya da umreye giden Müslümanların en büyük arzusu olan "cennetten parçalar"a dokunabilirsiniz.

"cennetten parçalar"

Hacer-ül Esved'in parçalarını görmeye gelenlerin sayısının Ramazan ayında arttığını görülmektedir. Hafta sonları da kalabalık olan Sokullu Mehmed Paşa Camisi'nde eşi benzeri olmayan huzura kavuşabilirsiniz.

Hacer-ül Esved

Kabe'nin restorasyonunda revakların yapıldığı sırada Hacer'ül Esved taşının da içlerinde bulunduğu havza alanının onarımı sırasında taştan düşen 5 parçanın İstanbul'a getirildiği bilinmektedir. 4'ünün Sokullu Mehmet Paşa Camisi'ne, birinin de Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinde olduğu biliniyor.

Şehit Sokullu Mehmed Paşa Camii

HACERÜ'L-ESVED TAŞININ ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Hacerü'l Esved taşı özellikleri

Kabe-i Muazzamanın kapısının sol tarafında yer alan ve tavaf başlangıcı olarak kabul edilen Hacerü’l-Esved’in Cennetten getirildiği hakkında sahih hadisler bulunmaktadır.Bu kutsal taş, gökten inen mübarek bir taş olup, Hz.Cebrail tarafından Hz.İbrahim'e (a.s.) getirilmiştir. Kabe duvarına yerleştirilmeden öncesinde ise Ebu Kubeys Dağında muhafaza edildiği biliniyor. Bir rivayete göre Peygamber efendimizin (s.a.v), Hacerü'l Esved taşını, "Ben, peygamber gönderilmeden evvel, Mekke'de bana selâm veren taşı, hâlâ biliyor ve tanıyorum" sözleriyle ifade etmiştir.

(Hacer-ül esvedi hayırlı işlerinize şahit yapın. Çünkü o, kıyamette şefaati reddedilmeyen bir şefaatçidir. Dili ve iki dudağı olacak ve ona elini sürene şahitlik yapacaktır.) "Taberani"

(Resulullah, Hacer-ül esvedi istilâm ettiklerinde, onu öper ve yüzünü sürerdi.) "İbni Mace"

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR