Umre yaparken okunacak dualar! Kabeyi görünce nasıl dua edilmeli? En güzel kabe duaları
Kutsal topraklara umre yapmak için gidecek olan Müslüman kimselerin bilmeleri gereken tavsiye duaları sizler için araştırdık. Umre ibadetinde hangi dualar okunur? Kabe'yi ilk gördüğümüzde ne yapmalıyız? Kabe'yi görünce hangi dualar okunmalı? Tavaf ederken nasıl dua edilir? Telbiye nedir, telbiye duası nasıl edilir? Umreye gidecek kimselerin okuması gereken özel dualar ve ibadetler...
ABONE OLKutsal topraklara gitmeye niyetlenip dünyanın geçici ve aldatıcı zevklerinden uzak durarak, umre yapmak isteyen kimselerin gerek ruhen gerek de madden buna hazır olması gerekmektedir. İbadetlerin en özü olan dua, kulun kendisini Allah (c.c)'a karşı en güzel ifade etme halidir, onunla konuşmasıdır. Bu sebepten ötürü özellikle de Kutsal topraklara ayak basan kimselerin orada dilinde duasız tek bir anı bile olmamalıdır. Gerekirse bunun için birtakım ön hazırlıklar yapılarak İhram duaları, Tavaf duaları, Harem-i şerif duaları, Hacerül Esved duaları, Mültezem duaları, Makam-ı İbrahim duaları ve Sa'y duaları gibi önemli bilgileri yanınızda bulunduran bir kitap ya da çıktı bulundurmanız yararlı olacaktır. Umre yaparken okuyacağınız bu duaların geneli kısa kısa olduğu için ezberlenmesi de kolaydır, dilerseniz ezberleye de bilirsiniz. Bizlerde umre yapacak olan Müslüman kimselere rehber olabileceğini düşündüğümüz umre dualarını ve umre yaparken bilinmesi gereken bazı önemli noktalara değindik. Peki umre ibadeti nasıl yapılır? Umrede okunacak dualar neler? Kabe'yi görünce hangi dualar okunmalı? İhrama nasıl girilir, ihram kuralları neler? Umrede Tavaf ve Telbiye duaları...
TIKLA OKU: KABE ÖRTÜSÜNÜN ÖZELLİKLERİ NELER? İLK DEFA KİM TARAFINDAN ÖRTÜLDÜ?
UMRE İBADETİ NASIL YAPILIR? UMREDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1. İHRAMA HAZIRLANMA: Umre ibadetini gerçekleştirmek isteyen kadın ve erkeklerin dikkat etmeleri gereken başlıca kurallar vardır. Bunlardan birisi de gerekli görülüyorsa koltuk altı ve kasık kıllarının alınması, saç-sakal tıraşının yapılmasıdır. Bıyıklar düzeltilip tırnaklar kesildikten sonra güzel bir boy abdesti alınır. Erkekler üzerinde ne varsa hepsini çıkartır. İzâr ve ridâ isimli iki parçalı ihram örtüsünü giyerler. Ridânın uçlarını birbirine bağlamak ya da iğne ile sabitlemek mekruhtur. Kadınlar elbise ve ayakkabıları üzerinde duracak şekilde, başlarını açmazlar, yüzlerini de kapatmazlar.
Peygamber Efendimiz (SAV)'in ihram için önerdiği yerler:
Abdullah B. Abbas (ra) dedi ki:
''Peygamber Efendimiz (SAV) Medine Ahalisi için; Zu'l-Huleyfe'yi, Şam ahalisi için; Cuhfe'yi, Necd ahalisi için Karnu'l- Menazil'i ve Yemen ahalisi için de 'Yelemlem'i ihrama girme yeri (Mikat) olarak belirledi. Bu yerler, aynı zamanda buranın halkı olmayıp da hac veya umreye bu yönden gelenlerin de Mikatıdır.
TIKLA OKU: KUTSAL TOPRAKLARDA NASIL GİYİNİLMELİ? UMRE KIYAFET...
2. İHRAM NAMAZI: 2 rekatlık bir ihram namazı kılınır. İlk rekatta Fatiha'dan sonra Kafirun Suresi onur, 2. rekatında ise yine Fatiha'dan sonra İhlas Suresi okunur.
3. UMREYE NİYET VE TELBİYE: Umre yapmak isteyen kimse âfâkî ise mîkât sınırlarını aşmadan, Hıll bölgesinde gidiyorsa bulunduğu mekanda, Harem bölgesinde bulunuyorsa Hıll bölgesinde örneğin Ten’ım’e giderek ihrama girer. İhrama girerken niyet edilir, telbiye getirilir.
“Allah’ım! Umre yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve onu kabul buyur” denir. Niyet ettikten sonra,
Buyur Allah’ım buyur! Buyur, senin hiçbir ortağın yoktur. Buyur, şüphesiz her türlü övgü, nimet, mülk ve hükümranlık sana mahsustur. Senin ortağın yoktur ” (Ebû Dâvûd, Menâsik, 27; II, 404. İbn Mace, Menasik, 15. II, 974.) diyerek Telbiye getirilir. İhrama girilmiş ve yasaklarına başlanmış olur. Mekke'ye gidene kadar olabildiğince salavatlar getirilir ve Telbiye duaları okunur.
TIKLA OKU: HAC VE UMRE ARASINDAKİ FARKLAR
4. HAREM DUASI: Mekke'ye yaklaşıp Harem bölgesine girince,
“Allah’ım! Burası senin haremindir, emin kıldığın yerdir. Beni cehenneme girmekten koru. Kullarını dirilttiğin gün beni azabından güvende kıl, beni dostlarından ve itaatkâr olanlardan eyle” diye dua edilebilir.
“Allah’ım! Rahmet kapılarını bana aç ve beni kovulmuş şeytandan koru” şeklinde dua ile Mescid-i Harem’e girilir.
TIKLA OKU: DUA ETMENİN İNCELİKLERİ NELER? DUADA ISRARCI OLMAK...
5. KABE'Yİ İLK GÖRDÜĞÜMÜZDE OKUNABİLECEK DUALAR:
“Allahümme inne’l-beyte beyteke ve’l-harama haram eke ve’l-emne emnek ve haza makama’l-aiz bike.”
Manası: “Allah’ım! Sana ibadet için yönelinen şu Kâbe senin beytindir. Saygı gösterilmesini buyurduğun bu kutsal belde haremindir. Buradaki emniyet güven senin sağladığın emniyettir. Burası cehennem azabından sana sığınanların makamıdır.”
“Allah’ım! Es-selam olan Sensin. Sendendir selam. Ey Rabbimiz, bizi Es-selam ile dirilt.”
“Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim, Her türlü övgü Allah’a mahsustur, Allah’tan başka ilah yoktur. Allah en büyüktür. Allah’ım! Bu senin Evindir. Onu Sen yüceltin, Sen şereflendirdin, Sen değerli yaptın .Onun yüceliğini, şerefini ve değerini artır. Ya Rabbi! Onun değerini artıran, onu şereflendiren, ona saygı gösteren kimsenin şerefini, saygınlığını, heybetini, yüceliğini ve iyiliğini artır. Allah’ım! Sen selamsın ve selamet ancak sendendir. Bizi selametle yaşat ve selamet yurdun olan cennetine koy, ey Celal ve ikram sahibi Allah’ım! Sen her şeyden yücesin ve her şeyden üstünsün”
TIKLA OKU: HACERÜL ESVED TAŞI HANGİ CAMİDE? TAŞIN ÖZELLİKLERİ...
6. HACERÜL ESVEDİ SELAMLAMA: Kabe'nin köşesinde bulunan Hacerül Esved taşının oraya gelinerek o yöne doğrulunur. Eller omuz hizasına kadar kaldırılıp ْ"Bismillahiallahuekber" diyerek selam gönderilir, tekbir, tehlil ve tahmîd getirir. Eğer o an orası kalabalıksa eziyet vermemek için Hacer-i Esved-i öpmeden değilse öperek selamlamayı tamamlayın.
7. UMRE TAVAFINA NİYET: Hemen alttaki umreye tavaf niyet duası okunduktan sonra Kabe sol tarafa alınıp Hatim'in dışından dolanarak yapılır.
Şavt aralarında Rüknü Yemânî ve Hacer-i Esved’i uzaktan,
“Allah’ım! Senin için umre tavafını yedi şavt olarak yapmak istiyorum. Onu benim için kolaylaştır ve kabul eyle” demek müstehaptır.
TIKLA OKU: SIRASIYLA OKUNABİLECEK NAMAZ DUALARI
8. TAVAF NAMAZI KILMA: Eğer kalabalık değilse Makam-ı İbrahim ’in arkasında kalabalıksa uygun yerde 2 rekat “tavaf namazı ” kılınır. Namaz bittikten sonra dua edilerek, peşinden zemzem içilir ve Hacer-i Esved’i istilam edilir.
Zemzem duası: Allâhûmme innî es’elüke ilmen nâfian ve rizkan vâsİan ve şifâen min külli dâin ve sekam.
Manası: Allah’ım! Senden hayırlı ilim, bol rızık ve her hastalık meşakkatten şifâ istiyorum
9. UMRE İÇİN SA'Y: Umrenin sa’yini yapmak için Safa’ya gidilir. Ka’be’ye döndükten sonra, tekbir, tehlil, tahmîd ve salat ü selam getirilerek dualar edilir. Sa’y niyeti edilir.
“Allah’ım! Senin rızan için Safa ile Merve arasında yedi şavt olarak umrenin sa’yini yapmaya niyet ediyorum. Sa’yi benim için kolaylaştır ve kabul eyle” şeklinde dua ederek yapması Sa'y yedi şavt olarak Safa’da başlanıp Merve’de bitirilir.
10. TIRAŞ OLMA: Müsait olunan bir ortamda saç tıraşı olunur ya da saçlar kısaltılır. İhramdan çıkılmış olunur.
UMREDE HANGİ DUALAR OKUNUR? UMRE İBADETİ İÇİN BİLİNMESİ GEREKEN KISA DUALAR
Mültezem duası:
“Ey bu değerli evin sahibi! Boynumu cehennem ateşinden azad eyle ve beni kötülüklerin hepsinden ve şeytanın şerrinden koru. Bana rızık olarak verdiklerinle beni yetinir kıl. Bana verdiklerinde bana bereket ver. Allah’ım! Beni bu misafir kullarının en hayırlılarından kıl. Beni bağışla ve bana acı. Çünkü Sen’sin bağışlayıcı ve acıyıcı olan. Allah’ım! Ben Sen’den ölüm anında bir rahatlık (selamet), hesap anında bir bağışlama diliyorum. Ey Allah’ım! Muhammed’e ve O’nun tüm ashabına salat ve selam eyle.” (Ebu Davud: 1481; Tirmizi: 3477; Nesai, el-Mücteba: 3/44)
Tavaf duası:
“Rabbimiz! Bize dünyada hasene (iman ve Salih amel) ver. Ahirette de bize hasene ver ve bizi cehennem azabından koru.” (Bakara: 201)
TIKLA OKU: TAKVA SAHİBİ NASIL OLUNUR? TAKVALI OLMAK İÇİN...
Kabe'nin rükunları arasında edilebilir dua:
Rukn'i Şami'de edilebilir dua:
Rukn-i Yemnai'de edilebilir dua:
Rukn-i Iraki'de edilebilir dua:
Makam-ı İbrahim'de namazdan sonra okunabilir dua:
Ebu Hureyre (r.a) rivayetine göre, “Allah’ım! İşlerimin hepsini koruyan dinimi ıslah et. Kendisinde hayatım olan dünyamı da ıslah et. Kendisine dönüşümün olacağı ahiretimi de ıslah et. Hayatı benim için tüm hayırlar bakımından bereketli kıl. Ölümümü de her türlü şerden uzak kıl.” (Müslim: Fethu’l-Bari, 17/40)
TIKLA OKU: ARİFE GÜNÜ DUASI NEDİR? ARİFE GÜNÜ İBADET DEFTERİ
Aynı yerde okunabilir bir diğer dua:
“Allah’ım! Ben Sen’den başka ilah olmadığına, İlah’ın ancak Sen olduğuna iman ederek istiyorum. Ancak Sen İlah’sın. Sen hiçbir şeye muhtaç olmayan ve her şeye malik olan, doğurmayan ve doğrulmayansın. Günahlarımı affet. Çünkü Sen’sin çok bağışlayıcı ve acıyıcı olan.” (İbn Mace: 3855; Ahmed b. Hanbel, Müsned: 6/461)
Safa ve Merve duası (İbn Ömer’in duası)
“Allah’ım! Beni Rasul’unun sünneti üzere yaşat ve beni O’nun milleti üzere öldür ve beni saptırıcı fitnelerden koru.”(Beyhaki, es-Sünen el-Kübra: 5/95