Kerahat vakti nedir, Kerahat vaktinde neler yapılmaz? Kerahat vakti namaz kılınır mı?

İslam ilmihalinde namaz kılmanın mekruh sayıldığı Kerahat vakti ile ilgili bilinmesi gereken önemli detayları sizler için ele almaya çalıştık. Kerahat vakti nedir, kerahat vakti ne zamandır? Kerahat vakti namaz kılmak günah mı? Kerahat vakti kuran okunur mu? Kerahat vakti uyumak sakıncalı mı? Kerahat vaktinde neler yapılmaz? İşte Kerahat vakti hakkında bilinmesi gereken önemli ayrıntılar...

ABONE OL
GİRİŞ 13.04.2020 05:52 GÜNCELLEME 13.04.2020 09:22 Masiva
Kerahat vakti nedir, Kerahat vaktinde neler yapılmaz? Kerahat vakti namaz kılınır mı?
Kerahat vakti nedir, Kerahat vaktinde neler yapılmaz? Kerahat vakti namaz kılınır mı?

Namaz kılmanın ve uyumanın dinen uygun görülmediği vakitleri kapsayan Kerahat vakti, günümüzde pek çok kişinin kafasını karıştırabilmektedir. Namazına vaktinde yetişemeyip bir sonraki vaktin çıkmasına az kalan vakitte alelacele kılınan bir namazdan ise Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), ''Allah’ı devamlı olarak anar, namazlarınızı da tam vaktinde kılarsanız, Hakk Teâlâ ecir ve sevabınızı kat kat arttırır'' buyurmuşlardır. (Tâberânî) Buradan da anlaşılacağı gibi namazı ezan okunur okunmaz kılmanın fazileti ve önemi çok büyüktür. Namaz kılmanın mekruh yani haram olmaması ile beraber dinen hoş görülmeyen, terk edilmesi istenen davranışlardan olan kerahat vakti uyuma ve namaz kılma durumu her Müslümanın azami derecede hassasiyet ve dikkat göstermesi gereken bir konudur. Namaz kılınması mekruh olan bütün zamanı kapsayan kerahat vakti asıl olarak 2 kısma ayrılmaktadır. Birincisi; farz ve nafile namazlarda mekruh olan, ikincisi; yalnızca nafile namazları kılmanın mekruh olduğu vakittir. Peki Kerahat vakti tam olarak ne zaman? Kerahat vakti ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgiler...

KERAHAT VAKTİ NEDİR? KERAHAT VAKTİ NE ZAMAN?

Uyumanın ve namaz kılmanın mekruh olduğu vakit olarak nitelendirilen kerahat vakti, güneşin doğuşundan itibaren güneş ışınları alabildiğine gözü kamaştırıncaya kadarki sabah vaktini kapsar. Bu vakit tam olarak, güneşin doğmasının ardından 45-50 dakikayı kapsayan süreçtir. İbadet niyetiyle bile olsa bazı vakitler ibadetin yapılması yasaktır. Ukbe b. Âmir el-Cühenî’den şu şekilde naklediyor: “Resûlullah (SAV.) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar.” (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)

Kerahat vakti ne zaman? Kerahavt vakti namaz kılınır mı?

Hiçbir şekilde namazın kılınmadığı bu üç vaktin başlangıç ve bitişine bakalım...

- Güneş doğduktan sonraki 40-50 dakika sonrasına kadar,

- Güneşin, tam tepede olduğu zaman (Öğle vaktinin girmesine ortalama 10 dakika kaldıktan sonra öğle vaktinin girmesine kadar),

-  Güneş batmadan önce, gözleri kamaştırmadan, batmasına kadar olan zaman (Güneşin batmasına 40-50 dakika kaldıktan sonraki akşam namazı vakti girinceye kadar) (Merğînânî, el-Hidâye, I, 265-269).

KERAHAT VAKTİNDE NAMAZ KILINIR MI? KERAHATTE NAMAZ KILMAK...

Ateşe tapan kimseleri için ibadet vakti olan bu üç zaman aralığında onlara uymamak için bu vakitlerde ibadet etmemiz hoş görülmemiştir. Bu vakitlerde şeytanların boynuzları güneş doğunca ortaya çıkar, güneş batında da yeniden gelip batınca da oradan ayrılırlar. Kerahat vaktinde namaz kılmak ne kadar mekruh görüldüyse uyumakta o kadar sakıncalı görülmüştür.

Kerahat vakti çizelgesi

YALNIZCA NAFİLE NAMAZ İÇİN KERAHAT OLAN VAKİTLER

-İmsak vaktinden güneş doğana kadar sabah namazının sünnetinden başka nafile namaz kılınmaz.

- İkindi ve akşam namazı arasında nafile namazın kılınmaması gerekir. Yalnızca namazın sünnetlerinin kılınabileceği bilinmektedir. 

KERAHAT VAKTİ NELER YAPILMAZ? KERAHAT VAKTİ UYUMANIN ZARARLARI

Kerahat vakti uyumak zararlı mı?

Kerahat vaktinde kaza ya da vitir kılınamadığı gibi öncesinde hazırlanmış dahi olsa cenazenin namazı da kılınamaz. Öncesinde okunan ayetin tilavet secdesi yapılamaz, fakat kerahat vakti ayet okunmuşsa, daha sonraya bırakmak faziletli olsa da o esnada da yapılabildiği bilinmektedir.

Kerahat vaktinde namaz kılmanın dışında bu vakitte uyuyan kişinin hem sağlık hem de dini açıdan olumsuz yönleri vardır. Peki bunlar neler?

KERAHAT VAKTİ UYUMANIN SAKINCALARI:

İkindi namazından sonra akşam namazına kadar süren bu vakitte kişi uyursa insanda sersemlik meydana gelir. Yarı uykulu bir hal alınacağı için bu durum kişide baş ağrısı, halsizlik gibi sıkıntılara yol açacaktır.

O günkü işlerin neticesini görmek çoğu zaman o aralıkta olacağı için, uyuyan kişi sanki o günü yaşamamış ve o günün manevî neticesini görmemiş gibi olur.

Kerahat vakti uyunur mu?