Adetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleri

Kadınların her aybaşı gördükleri adet dönemlerinde ibadet anlamında mükellef olunan ve olunmayan ibadetlerden oruç ve namazın kaza durumunu sizler için derlemeye çalıştık. Adetli kadın namazlarını neden kaza etmez? Adetli kadınlar tutamadıkları oruçları sonradan tutmalı mı? Adetli kadınların özel halleriyle ilgili merak edilen sorunun cevabı...

ABONE OL
GİRİŞ 14.03.2020 07:21 GÜNCELLEME 16.03.2020 10:05 Masiva
Adetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleri
Adetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleri

Bütün müminlerin dört gözle beklediği Ramazan-ı Şerif, bu sene bizlere 24 Nisan ile 25 Mayıs tarihleri arasında misafir olacak. Bu ayda dünya telaşesinden uzaklaşmak ve manevi dünyamıza dönmek isteriz.  Ramazan ayında yapacağımız ibadetlerin ecri kat ve kat verilir.  Bu ayda Müslümanların yapmak zorunda olduğu farz ibadet oruç tutmaktır.  Ancak sünnet olan ibadetlerin verdiği haz da hiçbir şey ile ölçülemez. Sadece on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’te kılacağımız teravih namazının verdiği manevi huzur, her gün yaptığımız sahur ve iftarlarla, Kur’an-ı Kerim tilavetleriyle, ve kıldığımız teheccüd namazı ile zirveye ulaşır. Peki, oruç nedir? Oruç, tan yerinin ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar yemek yememek, hiçbir şey içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır. Hadis-i şerifte, "Oruç bir zırhtır / bir kalkandır. Oruçlu kimse kötü söz söylemesin ve cahillik yapmasın. Eğer herhangi bir kimse kendisiyle dövüşmeye yâhut sövüşmeye girişirse, ona iki defa 'Ben oruçluyum' desin. Nefsim elinde olan Allah'a yemin ederim ki, oruçlu ağzın kokusu, Yüce Allah katında misk kokusundan daha temizdir. Yüce Allah: Oruçlu kimse benim için yemesini, içmesini, cinsî arzusunu terk eder. Oruç, yalnız benim içindir / doğrudan doğruya benim için yapılan bir ibâdettir. Onun ecrini de doğrudan doğruya ben veririm. Hâlbuki diğer güzel amellerin hepsi on misli ile ödenir." (Buharî, Savm, 2). buyrulmuştur. Bazen kazaya bırakmak zorunda olduğumuz orucu birkaç nedeni vardır.  Bunlardan biri kadınlara özeldir. Haberimizde bu özel durumu sizler için araştırdık. 

TIKLA OKU: ADETLİ KADINLARA YASAKLAR VE HELALLER

NEDEN MUAYYEN GÜNLERDE KADINLAR ORUÇLARINI KAZAYA BIRAKIR?

Kadınların özel halleri

Kadınlar her ay regl döneminde namaz ve oruçtan muaf tutulur.  Hatta bu günlerde namaz kılmak veya oruç tutmak haramdır.  Namaz kılmaz, oruç tutmazlar. Çünkü Hz. Peygamber bu durumdaki kadınların oruç tutmayacaklarını ve namaz kılmayacaklarını bildirmiştir (Buhârî, Hayz, 6). Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler. Hayız ve nifas hâllerinde kılınmayan namazlar daha sonra kaza edilmez; bu hâllerde tutulmayan Ramazan oruçları ise kaza edilir. Hz. Âişe (r.a.), hayız hâli sona eren kadının namazlarını kaza edip etmeyeceğini soran bir kadına “Resûlullah zamanında ay hâlinden çıktığımızda bize oruçları kaza etmemiz emredilir, namazları kaza etmemiz ise emredilmezdi.” (Müslim, Hayz, 67- 69) cevabını vermiştir.

NEDEN ORUÇLARI KAZA EDERİZ?

Adetli kadınlar neden namazlarını kaza etmez

Hz. Aişe validemiz (ra) buyuruyor: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir (Buhârî, Müslim). Yılda bir defalığına mahsus 30 gün boyunca tutulan Ramazan orucunun kazasının eda edilmesi gerekir. Fakat namazı her gün 5 vakit kılmamız gerektiği için kadınlara zorluk olmasın diye adet süresince kılınamayan namazların kazası gerekmemektedir. Bu da dinimizin bir kolaylığıdır.

 Hadis-i şerif: "Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!"  Buharî, 3:72.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR