Kubbesinde tabut bulunan caminin hikayesi

Tarihçi, Yazar Ahmet Anapalı’nın sunumuyla ekrana gelen Tarihte Yürüyen Adam’da, bu hafta ‘Kubbesinde tabut bulunan cami’nin hikayesi anlatıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 31.01.2017 17:13 GÜNCELLEME 31.01.2017 17:18 MEDYA
Kubbesinde tabut bulunan caminin hikayesi
Kubbesinde tabut bulunan caminin hikayesi

Her Pazar Tarihçi Yazar Ahmet Anapalı’nın sunumuyla Ülke TV’de ekrana gelen Tarihte Yürüyen Adam, bu hafta rotasını Kâtip Sinan Paşa Cami’ne çevirdi. Bu camiyi diğer camilerden ayıran ne eski tarihi, ne de mimari yapısı... Anapalı, Türkiye ve dünyada tek, kubbesinde tabut bulunan Kâtip Sinan Paşa Camii’nin ilginç hikâyesini izleyicilerle paylaştı. 

İstanbul’un fethinden sonra 2. Beyazıt’ın Matbaa-i Amire Kâtibi olan Sinan Paşa tarafından inşa edilen caminin kubbesinde yer alan kabrin hikayesini Ahmet Anapalı, Tarihte Yürüyen Adam’da anlatıldı. Ahmet Anapalı, kendi adına bir cami yaptıran Sinan Paşa’nın, öldükten sonra buraya defnedilmek istediğini belirterek, bu hadise ile alakalı kaynakların tamamını incelediğini ve vasiyette Sinan Paşa’nın ‘kubbenin yanına gömülmek’ istediğini belirtti.

Rivayete göre, Sinan Paşa’nın vefatından sonra, vasiyette belirtilen yere değil başka bir yere defnedilen naaşın, ertesi gün tabutla birlikte kubbenin üstüne çıktığını anlatan Anapalı, ‘Naaş  tekrar mezara konulmasına rağmen yine kubbeye çıkıyor ve bu olay üç kere tekrar ediyor” dedi.  Anapalı, aynı rivayetlerde, o dönemde halkın bu olayda bir sır olduğu kanaatine vardığını söyledi. Anlatılanlara göre, bu olayın ardından daha fazla ısrar etmeyen halk, naaşı tabutla birlikte kubbenin üstünden indirmez.

RESMİ KAYNAKLARDA BİLGİ YOK

İslam’da tabutla gömülmenin olmadığını belirten Anapalı hikayenin rivayetlere dayandığını belirterek şunları söyledi; “Bu hadise günümüze kadar gelse de hiçbir kaynakta, Katip Çelebi de dâhil bilgilere ulaşılamıyor.’’ dedi.

Tarihçi-Yazar Ahmet Anapalı’nın sunduğu “Tarihte Yürüyen Adam” her pazar 19:00’da Ülke TV’de…

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR