Barış Manço'nun 40 gün süren evliliği!

Türk müziğinin efsaneleri arasında yer alan rahmetli Barış Manco bundan tam 50 yıl önce ilk evliliğini Belçikalı bir fotomodelle yaptı. Manço'nun evliliği sadece 40 gün sürdü...

ABONE OL
GİRİŞ 13.10.2018 09:54 GÜNCELLEME 13.10.2018 09:55 MEDYA
Barış Manço'nun 40 gün süren evliliği!
Barış Manço'nun 40 gün süren evliliği!

Barış Manço, 3 yıldır birlikte olduğu Marie Claude ile Belçika'nın Liege kentinde evlendi.Tarih 31 Ocak 1970... Belçika'nın Liege kentindeyiz.

İlginç bir nikah törenine davetliyiz. Damat, genç bir Türk müzisyen: Barış  Manço. Gelin ise Belçikalı bir fotomodel: Marie Claude...

 

Belçikalı nikah memuru şaşkın. Karşısında adeta Türk masalından fırlamış gibi  duran bir çift bulunuyor.

Barış Manço'nun üzerinde, dededen kalma 175 yıllık, üzeri gümüş işlemeli mor bir  kaftan var. Marie Claude ise beyaz bir gelinlik yerine, üzerinde turkuaz  işlemeler bulunan siyah bir gelinlik giymiş, başına yörük işi bir gelin başlığı  takmış...

Zaten üç yıldır birlikte yaşayan Barış Manço ve Marie Claude, nikah sonrasındaki  üç günü birlikte geçirir. Sonra ikisi de işlerine döner. Barış Manço bir plak  doldurmak üzere Londra'ya giderken, Türk dergilerindeki Fruko reklamlarında da  yer alan Marie Claude, yeni bir kampanya için İstanbul'a uçar.

Barış Manço ile Marie Claude'nin nikah davetiyesi...Genç çift çok mutlu, her şey  çok güzeldir. Daha doğrusu görüntü öyledir...

Nikahın üzerinden henüz 47 gün geçmişti ki, Barış Manço eşinden boşanmak üzere  mahkemeye başvurdu. Ünlü şarkıcı olayın gerekçesini şöyle açıklıyordu:  "Birbirimizle anlaşamayacağımızı anladık. Sanıyorum, ayrılık ikimiz için de daha  iyi olacak"

Marie Claude, Türkiye'de bazı reklamlarda yer almıştı.Barış Manço'nun masal gibi  başlayan ilk evliliği, sadece 47 gün sürdü. Hukuki boşanma ise 6 ay sonra, 16 
Temmuz 1970'te gerçekleşti.

Peki ayrılığın gerçek nedeni neydi?

O dönem Kaygısızlar topluğuyla birlikte çalışan Barış Manço'ya gitarıyla eşlik  eden arkadaşı Fikret Kızılok ile Marie Claude birbirine aşık olmuştu. Marie  Claude, Barış Manço ile evliyken Fikret Kızılok'la birlikte olmaya başlamıştı.  Bu durumu öğrenen Barış Manço da evliliğe sessiz sedasız noktayı koymuştu.

Olayı o dönemde iki usta müzisyenin arkadaşı olan gazeteci Arda Uskan şöyle 
anlatıyor:

Marie Claude ile Fikret Kızılok'un evleneceklerine dair habere yer veren dönemin  dergilerinden bir kupür."Barış bizden birkaç yaş büyüktü ama gençliğimiz Moda'da  beraber geçti desem yeridir. Bu olayın üzerinden yıllar geçtiği için şimdi  anlatmakta bir mahzur görmüyorum. Fikret Kızılok, o günlerde Barış Manço'nun  grubunda gitar çalardı. Barış da Marie Claude adlı Belçikalı bir kızla  evli…'M’amur' diye çağırırdık… Çok tatlı bir kız…Fikret ile Marie Claude  birbirine aşık olmuşlar… Bir gece kapı çaldı açtım, ikisi el ele gelmişler 'Bu  gece sizde kalabilir miyiz' dediler. Sırtlarında uyku tulumları… Ertesi sabah  doğru Anadolu’ya gittiler. Sevmişler birbirlerini yapacak bir şey yok… Barış  hiçbir şey yapmadı. Sessizce boşandı kızdan"

(Türknostalji)

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde, Rikkat ve Hakkı Manço çiftinin dördüncü çocukları olarak Moda’da dünyaya geldi. Annesi Rikkat Hanım, Türk Sanat Müziği sanatçısıydı. Aileden gelen yeteneğiyle özellikle ortaokul öğrenimini aldığı yaşlarda müzikle ilgilenmeye başladı. Lise yılları Galatasaray Lisesi’nde başladı.

Müzik hayatına Galatasaray Lisesi’nde adım atan Barış Manço’nun arkadaşlarıyla birlikte kurduğu ilk grubun adı “Kafadarlar”, ikincisi ise “Harmoniler”di. Daha sonra Şişli Terakki Lisesi’ne geçiş yaptı.

Lise yılları bittiğinde Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde 1963- 1971 yılları arasında resim, grafik ve iç mimari eğitimi aldı. Belçika’da “Lemistgrees” adında, Amerikalı, Belçikalı, İtalyan, Kuzey Afrikalı, İngiliz müzisyenlerden oluşan bir grupta yer aldı. “Lemistgrees”le çalışmalarının sürdüğü iki yıl içerisinde Paris Olympia’da konser verdi. 1966 yılında Paris’te iki 45’lik plak çıkardı.

1970 yılında Türkiye’ye döndüğünde Fuat Güner ve Mazhar Alanson ile birlikte “Kaygısızlar” adlı grubu kurdu. Aranjman şarkılara tepki göstererek Anadolu’dan beslenen pop folk tarzında müzik yapmaya başladı. Onuncu plağı “Dağlar Dağlar” ile büyük bir çıkış yaptı, albüm beş ayda 700 bin adet satışa ulaştı. “Dağlar Dağlar” çalışması, sanatçıya Altın Plak Ödülü’nü de kazandırdı. 1971 yılında Moğollar ile çalıştı. Aynı yıl Kurtalan Ekspres’i kurdu. İlk klibini 1973’te, “Hey Koca Topçu”ya çekti. 1975’te ilk albümü “2023”ü yaptı. 1978'de Lale Manço ile evlendi, Doğukan ve Batıkan adında iki erkek çocuğu oldu.

1980 yılında Altın Orfe’de “Nick The Chopper” ve “Ben Bir Şarkıyım” adlı Bulgar şarkısı ile de altın madalyalar aldı. Yurtdışında birçok TV programına konuk olarak katıldı, birçok ülkede koserler verdi. 1983 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’na “Kazma” adlı şarkısıyla katıldı, ancak elendi.

1988 yılının Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye” , 1998 Haziran ayında 370. kez ekrana gelerek Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekora imza attı. “Ekvatordan Kutuplar’a” isimli programında ekibiyle birlikte beş kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek 600.000 km.’ye yakın yol kat etti.

Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/ kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve lemenkçe olarak yorumlandı. Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödüller alan Barış Manço’nun 1991 yılında devlet sanatçısı unvanı, yine aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü, Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Türkmen Vatandaşlığı ödülleri vardır.

Barış Manço ne zaman hayatını kaybetti?

Barış Manço, 31 Ocak 1999 gecesi saat 23:30 civarında İstanbul'un Moda semtinde bulunan evinde kalp krizi geçirdi. Kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi'nde kurtarılamayan Barış Manço, gece 01:30'da hayatını kaybetti.

Devlet Sanatçısı ünvanı bulunan Barış Manço'nun cenazesi için devlet töreni düzenlendi. 3 Şubat 1999 tarihinde üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi'ne getirilerek tören düzenlendi, akabinde Levent Camisi'nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca'daki Mihrimah Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi'nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana,Türk Sanat Dünyası'nın kilometre taşlarından biri olarak grubu “Kurtalan Ekspres” ile birlikte Türkiye'de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi.

Barış Manço'nun hayatı ve şarkıları

Bestelediği 200'ün üzerinde şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca,Arapça, Farsça,Kürtçe, Japonca, İbranice,Fransızca ve Flemenkçe'ye çevrilerek, kendisi ve/veya başka sanatçılar tarafından da seslendirildi.

1988 yılında Ekim ayında TRT 1'de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7'den 77'ye”, Türk Televizyonculuğu'nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı.Türkiye'de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı.

“Ekvator'dan Kutuplar'a” 5 kıtada 100'den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km'ye yakın yol kateden Barış Manço ülkemiz belgeselciliğine farklı bir boyut getirdi.

(Haber7) Derleme - Nusret Odabaş
 
 
 

 

YORUMLAR 3
  • kafkasyalı 6 yıl önce Şikayet Et
    İşte sanata ve sanatçıya verilecek değer.Büyük sanatçı kanımca
    Cevapla
  • muzdarip 6 yıl önce Şikayet Et
    yeter bea
    Cevapla
  • selam 6 yıl önce Şikayet Et
    özünü kaybetmeden evrensel sanat yapılabileceğinin kanıtı..Allah rahmet eylesin
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR