TRT World, Kıbrıslı Türklerin hayatta kalma mücadelesini dünyaya anlatacak

TRT World, 1950’li yılların sonunda Kıbrıslı Rumların Yunanistan ile birleşme hayallerinin adada şiddeti beraberinde getirdiği günleri, Hayatta Kalma Mücadelesi: Kıbrıslı Türklerin Hikayesi isimli belgeseliyle ekrana taşıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.10.2021 11:39 GÜNCELLEME 24.10.2021 11:39 MEDYA
TRT World, Kıbrıslı Türklerin hayatta kalma mücadelesini dünyaya anlatacak
TRT World, Kıbrıslı Türklerin hayatta kalma mücadelesini dünyaya anlatacak

TRT World, Kıbrıs’ta çözüm için yeni bir yol aranan dönemde tüm dünyanın görmezden geldiği Türklere dönük şiddete ve katliamlara, “Turkish Cypriots Struggle for Survival” (Hayatta Kalma Mücadelesi: Kıbrıslı Türklerin Hikayesi) belgeseliyle ışık tutuyor. 1950’li yılların sonunda başlayan ve 1974 yılında Türkiye’nin askeri harekatına kadar yaşananların Kıbrıs Türklerinin ağzından aktarıldığı belgesel, yarın saat 17.30’da TRT World’de ilk kez ekrana gelecek.

Kıbrıslı Türklerin tanıklığına başvuruldu

Önce hayatlarını sonra yok sayılan kimliklerini, inançlarını ve varlıklarını korumak için direnen Kıbrıs Türklerinin hikayesinin anlatıldığı belgeselde, röportajlar ve arşiv görüntülerinin yanı sıra Kıbrıs Türklerinin tanıklığına da başvuruldu. Belgeselde tanıklığına başvurulan isimlerden birisi de abisini kaybeden Ersoy Taluğ’du. 1974 yılında Rumların erkekleri tek tek topladığı Taşkent köyünün sakinlerinden birisi olan Taluğ, “Rumlarla çok iyi ilişki içindeydik, birbirimizin evine giderdik ama 14 Ağustos günü o çok iyi bildiğimiz Rumlar, erkekleri tek tek topladılar.” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Film Festivali’nde TRT RüzgarıBoğaziçi Film Festivali’nde TRT Rüzgarı

Kıbrıslı Türklerin Enosis'e karşı direnişi ve Barış Harekatları ele alınıyor

Kıbrıslı Rumların Yunanistan ile birleşme taleplerinin başka bir deyişle Enosis'in yoğunlaştığı yıllarda Ada'da başlayan şiddet eylemlerinin yıllar içinde giderek artması, Kıbrıslı Türkler’in yerlerini terk etmelerine sebep olmuştu. Kıbrıslı Türklerin Enosis'e karşı direnişi ve Türkiye'nin Ada'daki Türklerin güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği Barış Harekatları, “Turkish Cypriots Struggle for Survival” (Hayatta Kalma Mücadelesi: Kıbrıslı Türklerin Hikayesi) belgeseliyle tekrar ele alınacak.

TRT Belgesel’den Film Tadında Bir Yapım: “Tarihin Efsaneleri”TRT Belgesel’den Film Tadında Bir Yapım: “Tarihin Efsaneleri”

TRT World yapımı belgesel ilk kez yarın akşam TV’de yayınlanacak

TRT World iç yapımlar tarafından hazırlanan belgeselin yönetici prodüktörlüğünü Gonca Şenay üstlenirken, prodüktörlüğünü Özge Ekmen Maden ve görüntü yönetmenliğini Güray Ervin üstleniyor. Yusuf Özçelik’in montajını üstlendiği belgeselin kreatif ekibinde ise Selim Durak ve Emrullah Ekin yer alıyor. Kıbrıslı Türklerin hikayesinin dünyaya anlatılacağı belgesel “Turkish Cypriots Struggle for Survival” yarın saat 17.30’da TRT World’de.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR