Doğum yardımı (2022) ne kadar oldu? Doğum parası başvurusu nasıl yapılır?

Ülkemizde, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için annelere doğum parası verilmektedir. Bu ücret, 112 günlük doğum iznine göre belirlenirken yıldan yıla artış gösterir. 2022 yılında da doğum yardımı fiyatında artışa gidilmiştir. Ayrıca, ilk çocuk; ikinci çocuk ve üçüncü çocuklar için de ayrı ödemeler yapılır. Dördüncü ve diğer çocuklar için ekstra ödeme alınmaz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çatısı altında sürdürülen yardım paketinden her yıl binlerce anne faydalanıyor. Doğum yardımı 2022 yılında ne kadar oldu? Emzirme parası…

ABONE OL
GİRİŞ 19.01.2022 17:47 GÜNCELLEME 20.01.2022 00:10 MEMUR
Doğum yardımı (2022) ne kadar oldu? Doğum parası başvurusu nasıl yapılır?
Doğum yardımı (2022) ne kadar oldu? Doğum parası başvurusu nasıl yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bulunan veya Mavi Kart sahibi olan annelere doğum parası veya doğum yardımı yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın uygulaması olan bu sistemden her yıl binlerce anne faydalanmaktadır. Verilen ücret çocuk sayısına göre belirlenirken, 112 günlük doğum izni de göz önünde bulundurulmaktadır. Kamu kurumlarında çalışan anneler, çalıştıkları birime başvuru yapabilirken, özelde çalışan anneler Sosyal Hizmetler Müdürlüğü aracılığıyla yardım talebini iletebilir. Ayrıca, yine annelere verilen bir diğer yardım da emzirme parasıdır. Bu ödeme de Sosyal Güvenlik Kurumu vasıtasıyla yapılıyor. Bunun için belirlenen kıstaslar, doğum yardımından daha farklı işliyor. 2022 yılında doğum yardımı ne kadar oldu? Dahası, doğum parası başvuruları nasıl yapılır?

2022 Doğum Yardımı Parası

Bakanlığın resmi internet adresinde yer alan verilere göre, 1. çocuk için annelere ödenen ücret 300 TL, 2. çocuk için verilen ücret 400 TL; 3. ve diğer çocuklar için verilen para 600 TL’dir. Çocuğun 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğması gerekmektedir. Bu fiyat, 112 günlük doğum izni üzerinden hesaplanmakta ve hiçbir şekilde haczedilmemektedir. Annelerin maaşı haciz altında olsa dahi doğum parası haciz işlemine tabi tutulmaz. Ek olarak, evde doğum yapan anneler de bu yardımdan faydalanabilir.

Doğum yardımı 2022 yılında ne kadar oldu?

Doğum Yardımına Nasıl Başvurulur? Gereklilikler…

Doğum yardımına başvurmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya Mavi Kart sahibi olmak yeterlidir. Bu gereklilikleri sağlayan tüm anneler, diledikleri takdirde doğum parasını alabilir. Canlı doğum gerçekleştikten sonra bağlı bulunulan ilçenin nüfus müdürlüğünde Kimlik Paylaşım Sisteminde kayıt işlemi yapılır. Daha sonra, Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi eksiksiz olarak doldurulup imzalandıktan sonra kargo aracılığıyla Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne veya Bakanlığın İl Müdürlüklerine gönderilir. Kamu kurumlarında çalışan anneler çalıştıkları birime; yurtdışında doğum yapanlar da Konsolosluklara veya Büyükelçiliklere başvurur. Eğer baba memur, anne ev hanımıysa, babanın çalıştığı kamu kurumuna başvuru yapılmaktadır.

Doğum yardımına nasıl başvurulur?

Doğum Yardımı Ödemesi Ne Zaman Yapılır?

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi hazırlanıp ilgili birimlere gönderildikten sonra bu belgenin Doğum Yardımı Sistemine girmesi beklenir. Kayıt alınır alınmaz, devam eden zaman diliminde ödemeler PTT şubeleri aracılığıyla yapılır. Anneler veya annelerin vekilleri doğum parasını en yakın şubeden temin edebilir.

Ek Ödeme Süreci Nasıl İşliyor?

Kamu kurumunda çalışan bireyler, doğum yardımını çalıştıkları birimden alır. Alınan ücret, Bakanlığın takdim edeceği ücretten daha fazlaysa ek ödeme yapılmaz. Bu ücretin altındaysa aradaki fark kadar annelere yardım yapılır. Özel sektörde çalışan veya ev hanımı olan anneler, ek ödemeye dâhil edilmez.

Kimler Başvuruda Bulunamaz?

15 Mayıs 2015’ten önce doğan çocuklar için ailelere doğum parası ödemesi yapılmaz. Türk Vatandaşı olmayan, Mavi Kartı bulunmayan kişiler de bu yardımdan faydalanamaz. Ayrıca, 2015’ten sonra doğan çocukların evlatlık alındığı durumlar da olabilir. Bakanlığın belirttiği kaideye göre, eğer çocuk için daha önce doğum yardımı alınmışsa, evlatlık alan aileye ekstradan yardım verilmez. Ek olarak, hamile olan anne adayları da doğum yardımı başvurusunda bulunamaz. Yine Bakanlığın yardım için belirttiği ikinci kıstas, canlı doğum yapmaktır. Diğer taraftan, doğumda annenin vefat edip çocuğun yaşaması durumunda ödemeler babaya verilir.

İkiz Çocuklar İçin Ne Kadar Para Ödenir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlediği karar doğrultusunda, ikiz çocuklar 2. ve 3. çocuk statüsünde değerlendirilmektedir. Bu nedenle, iki çocuk için anneye 1.000 TL ödeme yapılır. Ödemeler tek seferlik yapılır. Aydan aya yardım uygulaması hiçbir tür için geçerli değildir.

Emzirme Parası 2022

Annelere doğum yardımı dışında bir de emzirme parası veriliyor. Bu yardım, 2022 yılı itibariyle 316 TL’ye yükseldi. Ancak bu ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yapılmakla birlikte belirlediği bazı kıstaslar vardır. Örneğin, annelerin 4-A ve 4-B kategorisinden sigortalı olması gerekmektedir. Kamu çalışanları da çalıştıkları birimden emzirme parasını temin edebilir. Bu ödemede, tıpkı doğum parası gibi canlı doğum gerçekleştiği takdirde annelerin hesabına yatırılır. Yıllara göre emzirme parası:

  • 2019: 180 TL

  • 2020: 202 TL

  • 2021: 232 TL

  • 2022: 316 TL

Sosyal Güvenlik Kurumu binası

Bu yardımdan faydalanmak isteyen anneler, Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe ile başvuruda bulunabilir.

YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • İlginç 2 yıl önce Şikayet Et
    Gercekten bunu bulan kişi veya sonrasında uygulayanların fikri yönden sıkıntısı var . Çalışan anne 1000 -2000 lira gibi bi para alıyor işsiz ev hanımı 400-600 lira alıyor
    Cevapla
  • İlhan demirkaya 2 yıl önce Şikayet Et
    600 TL için hangi kadın dogumu göze alır zaten dogum yaparken dunyanın masrafı çıkıyor
    Cevapla
  • Ali Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    316 TL için bu kadar Çok Zahmet Başvuru yok bilmem neler. Batsın vereceğiniz destek. Almanya'da Tüm çocuklara 18 yaşına kadar Aylık kişi başı 250 Euro ödeniyor. 4 çocuğunuz varsa onlar için Her ay 1000 Euro= 15 bin TL alanlar var. Devlet Destek dediğin böyle olur. 316 TL yi gidip Kendi çocuklarınıza saklayın!!!
    Cevapla
  • Güven 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanyanin parasi burda degerli oda siyasi. Yoksa 1000 euro Almanyada para değil.
    Cevapla
  • yakan yansın 2 yıl önce Şikayet Et
    çalışmayan annelerin ne suçu var. Aslında çalışmayan annelere verilmelidir. Yinede Devletimiz var olsun.
    Cevapla
  • Abdurrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu yardım çok saçma. Bari çalışanlardan alın geliri olmayan ev hanımlarına verin yardımları.Ayrica haberde ki doğum yardımı miktarı Davutoglu zamanında çıkan miktardir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR