Haziran ayı enflasyon beklentisi ne kadar? Maaşları belirleyecek!

Haziran ayı enflasyonu ile Temmuz’da emekli, memur ve asgari ücretliye yapılacak zam belirlenmiş olacak. Bu sebepten ayın enflasyon oranı önem arz ediyor. Peki, Haziran enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? Enflasyon beklentisi ne kadar?

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2022 08:52 GÜNCELLEME 29.06.2022 08:57 MEMUR
Haziran ayı enflasyon beklentisi ne kadar? Maaşları belirleyecek!
Haziran ayı enflasyon beklentisi ne kadar? Maaşları belirleyecek!

Enflasyon verileri bilindiği üzere Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ayın ilk haftası açıklanıyor. 5 aylık enflasyon verisinin açıklanmasının ardından gözler Haziran ayı verilerine çevrildi. Emekli ve memur maaşlarına yapılacak olan zam, açıklanacak enflasyon rakamları doğrultusunda gerçekleşecek.

MAYIS'TA ENFLASYON NE KADAR OLMUŞTU?

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,64, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 39,33 attı.

HAZİRAN ENFLASYON BEKLENTİSİ NE KADAR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Haziran ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki döneme göre artarak yüzde 64.59 oldu. 

2022 yılı Haziran ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin ihtimal tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 30,07 ihtimalle yüzde 30,00 - 36,99 aralığında, yüzde 20,31 ihtimalle ise yüzde 37,00 - 43,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü.

Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 27,91’inin beklentilerinin yüzde 30,00 - 36,99 aralığında, yüzde 25,58‘inin beklentilerinin ise yüzde 37,00 - 43,99 aralığında olduğu gözlendi.

HAZİRAN AYI ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Haziran ayı enflasyon oranı 3 Temmuz Pazar gününe denk geldiğinden dolayı 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü saat 10:00’da açıklanacak.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Hay Allah.. 1 yıl önce Şikayet Et
    sadece bu ay ekmeğe, şekere gelen zam ortada....
    Cevapla
  • Bilal 1 yıl önce Şikayet Et
    SGK emekli maaşlarını en düşük asgari ücret olarak belirleyin
    Cevapla
  • Fethi 1 yıl önce Şikayet Et
    Elbette maddiyat önemli ancak ahlaki çöküntü üzerinde kimse durmuyor.Genclik hergecen gün biraz daha yoldan çıkarken, insanlarımızda erdem ,ahlaksız dumura uğrarken bizlerin tek düşüncesi zam olmuş.Ulkeleri ekonomi değil ahlaksızlık batırır....
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    dadaş-misafir ,doğru dedin valla,biz 2000 sonrası gariban emekli olduğumuzdan anca seyyar arabalı pilavcılardan yiyebiliyoruz. mesala Unkapanı nda İbrahim Tatlıses gibi ünlülerin yediği Pilavcı dükkanı var,onda mayısta tabağı 25 tl olan pilav,bugün 45 tl olmuştur sanırım.
    Cevapla
  • Salim kaya 1 yıl önce Şikayet Et
    Memura emekliye yüzde 40 zam gelsede karşılayacak gibi değil daha zammı almadan konyada ekmege yüzde kırk zam geldi bir iki ay sonra birdaha gelir yani anlayacagınız durum iyi değil her şeye yagmur gibi zam geliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR