Sahte altın dolandırıcılarına "WhatsApp"lı önlem
MUSTAFA GÜNGÖR - Son dönemlerde fiyatı oldukça yükselen altında dolandırıcılığın önüne geçmek isteyen Mersin'deki kuyumcular, şüpheli gördükleri kişi ve ürünlerin fotoğraflarını WhatsApp grupları aracılığıyla birbirleriyle paylaşarak son 1 yılda kentteki sahte altın dolandırıcılığı olaylarında düşüş sağladı.
ABONE OLAltın fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeniyle yatırımını bozdurmak isteyenler kuyumcuların yolunu tutarken, kuyumcu esnafı da kötü niyetli kişilerin getirdiği sahte ve imitasyon ürünlere karşı dikkatli hareket ediyor.
Dolandırıcılara karşı hassas davranan kuyumcular, kendi aralarında da iletişimi en üst seviyede tutarak sektördeki esnafın zarar görmesini engellemeye çalışıyor.
Önlem almak için günümüz teknolojisinin sağladığı imkanlardan da yararlanan Mersin'deki kuyumcular ise şüphelendikleri kişilerin ve ürünlerin fotoğraflarını kurdukları WhatsApp grupları üzerinden birbirleriyle paylaşıyor.
Mersin Kuyumcular Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Karteper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki tüm kuyumcuları bir platformda buluşturarak hızlı bir iletişim ortamı oluşturmak için yaklaşık bir yıl önce iki farklı WhatsApp grubu kurduklarını söyledi.
Gruptan çeşitli duyurular yaptıklarını ancak genelde hırsızlık ve dolandırıcılık gibi konularda üyeleri uyardıklarını vurgulayan Karteper, şöyle konuştu:
"Üyelerimiz kuşkulandıkları kişi veya ürün olduğu zaman şüpheliyi bir süre oyalamaya çalışıyor. Bu süre içinde zanlıyı bekleterek, polise bilgi veriyoruz. Bu sırada beklemeyip giden olursa durumu gruptan diğer arkadaşlarla paylaşıyoruz. Şüpheli kişinin güvenlik kameralarındaki görüntülerinin fotoğrafını çekiyoruz ve gruba atıyoruz. Bu sayede gruptaki tüm üyelerimiz sahte altın, dolandırıcı veya imitasyon ürünleri görebiliyor. Bilgi sahibi olan tüm arkadaşlarımız daha dikkatli hareket ediyor ve dolandırıcı kendi dükkanına gelirse de önlemini almış oluyor."
Karteper, dolandırıcılık olaylarının önlenmesi için Mersin Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin de çok büyük çaba sarf ettiğini ve kendilerine yardımda bulunduğunun altını çizerek, "Gruplarımızda polis arkadaşlar da var. Bu uygulama sayesinde son bir yılda çoğunluğu dolandırıcılık tedbirleriyle alakalı 5 bin civarında bilgi paylaşımı yaparak dolandırıcılık olaylarını azalttık" dedi.
Kuyumcu Ertuğrul Okutan da uygulamanın kentteki kuyumcu esnafı tarafından benimsenmesi sayesinde daha tedbirli hale geldiklerini belirterek, şüpheli kişi hakkında daha dükkana gelmeden bilgi sahibi olduklarını söyledi.
Önemli bir paylaşımda mesajı fark etmeyen arkadaşlarını da özellikle uyardıklarını aktaran Okutan, mesleki dayanışma sayesinde zarar etmekten kurtulduklarını sözlerine ekledi.