Kalkınma Bakanı Elvan, Mersin'de:

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin, "Bürokrasiden şikayet etmeyen var mı? Yok. Yatırım yapmak istiyorsunuz, 2, 3 yıl izinle uğraşıyorsunuz. Organize sanayi bölgesi kurmak istiyorsunuz, 3, 4 yıl çaba sarf ediyorsunuz. Artık bu tür bürokratik engellerden Türkiye'yi kurtarmak istiyoruz. Çok hızlı karar alabilen, dinamik ve anında yürürlüğe koyabilecek bir yetki veriyoruz." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.04.2017 00:46 GÜNCELLEME 01.04.2017 01:13 GÜNCEL
Kalkınma Bakanı Elvan, Mersin'de:
Kalkınma Bakanı Elvan, Mersin'de:

Elvan, Toroslar ilçesindeki bir tesiste, Bitlis İli ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneğince düzenlenen dayanışma yemeğindeki konuşmasında, derneğin, hem iyi, hem kötü günlerde hemşehri dayanışmasının en güzel örneklerini sergilediğini söyledi.

Türkiye'de yaşayan her insanın önemli ve kutsal olduğunu ifade eden Elvan, herkese iyi bir gelecek sunmanın, büyük medeniyetin bir mensubu olmanın gereği olduğunu belirtti.

Elvan, birlik ve beraberliğin olmadığı ortamlarda, gelişmenin olmayacağına, kavgaların yaşanacağına dikkati çekerek, "Bizi birbirimize düşürmek isteyen kim olursa olsun asla müsaade etmeyeceğiz. Dış mihraklar, okyanus ötesindekiler, Avrupadakiler, bizi birbirimize düşürmek istedikçe daha çok kenetleneceğiz, bütünleşeceğiz, daha çok güçleneceğiz." diye konuştu.

Türkiye'ye demokrasi dersi vermeye kalkanların, dünyanın pek çok ülkesini "kan gölüne" çevirdiğini söyleyen Elvan, insanların daha özgür, daha müreffeh olduğu bir Türkiye'nin birlikte inşa edileceğini anlattı.

Elvan, ülkenin doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle birlikte kalkınması için Cazibe Merkezleri Programı'nın başlatıldığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Başbakanımızın Diyarbakır'da açıklamış olduğu Cazibe Merkezleri Programı'nı uygulamaya başlıyoruz. Şu ana kadar 85 milyar liralık bir yatırım talebi geldi. Bunun anlamı şu; Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine birçok teşvik olmasına rağmen, bu kadar yüksek meblağla ilk kez karşı karşıya kalıyoruz. En görülen istihdam ise 350 binin üzerinde. Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan sanayicilerimiz, iş adamlarımız değil, İstanbul'dan, Ankara'dan, İzmir'den, Manisa'dan, Konya'dan, Kayseri'den, Gaziantep'ten yatırımcılarımız şu anda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırım yapma arzusundalar. Oldukça da büyük yatırım yapmak isteyen firmalarımız var. Aşağı yukarı 120'nin üzerinde firma 100 milyon doların üzerinde yatırım yapmak istediğini ifade etti."

Programın başarılı olacağını söyleyen Elvan, bu bölgelerin yatırım, üretim ve istihdam açısından "şahlanacağını" vurguladı.

Elvan, anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan'daki halk oylamasına da değinerek, sürecin Türkiye açısından son derece önemli ve kritik olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geleceğinin tayin edileceği bir halk oylamasına gidildiğine dikkati çeken Elvan, şöyle devam etti:

"Türkiye şu anda dünyanın dört bir yanında yedi düvele karşı savaş veriyor. Millet olarak birliğimizi, dirliğimizi daha da kuvvetlendirmemiz gereken bir süreçten geçiyoruz. Bizim birliliğimiz, beraberliğimiz, dayanışmamız arttığı müddetçe yapamayacağımız hiç bir şey yok. İşte böyle bir süreçte bizim mutlaka güçlü hükümetlere ihtiyacımız var. Yeni anayasa değişikliğiyle artık Türkiye'de yüzde 50'nin altında oy almış hiç bir parti hükümet olamayacak. Bunun anlamı halkın, hükümetin kim olmak istediğini doğrudan belirlemesidir. Artık hiçbir zaman koalisyonlarda kriz, kaos dönemleriyle, vesayet organlarının girişimleriyle muhatap olmayacak bir altyapıyı oluşturmaktır. Halk doğrudan kimin cumhurbaşkanı olmasına gerektiğine karar verecektir. Burada sizler, anayasa değişikliğine 'evet' diyerek bir anlamda kendinize yetki ve oy veriyorsunuz, kendi hakkınızı savunuyorsunuz."

- "Güçlü bir hükümet olacak"

Elvan, bürokratik sıkıntıların, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle aşılacağını belirterek, şunları aktardı:

"Bürokrasiden şikayet etmeyen var mı? Yok. Yatırım yapmak istiyorsunuz, 2, 3 yıl izinle uğraşıyorsunuz. Organize sanayi bölgesi kurmak istiyorsunuz 3, 4 yıl çaba sarf ediyorsunuz. Artık bu tür bürokratik engellerden Türkiye'yi kurtarmak istiyoruz. Çok hızlı karar alabilen, dinamik ve anında yürürlüğe koyabilecek bir yetki veriyoruz hükümete. Ne yetkisi? İcraata yönelik kararname çıkarma yetkisi. Son derece önemli bir yetki. Güçlü bir hükümet olacak, kararname çıkarma yetkisi olacak ama kararname çıkarma yetkisi tamamıyla icraata, yürütmeye yönelik olacak. Biz diyoruz ki Meclis kendi işini yapsın, yasama faaliyetinde bulunsun, denetim işiyle uğraşsın. Hükümet de yürütme olarak yürütme faaliyetinde bulunsun, icraat yapsın, halkın sorunlarını çözsün, milletin sorunlarını çözsün, yatırım yapsın, üretimin, ihracatın artmasına katkı sağlasın istiyoruz. Bu bürokratik engelleri tamamıyla ortadan kaldıracak bir kararname mekanizması ortaya koyuyoruz. Hükümet anında kararnameyi çıkaracak, işlemleri basitleştirecek, izin süreçlerini kısaltacak, nerede bir sorun var hemen ona 'parmak koyacak' ve anında bu sorun çözülecek."

Fazla yetki tartışmalarına da değinen Elvan, hükümete verilen yetkilerin icraata, yatırımlara yönelik olduğunu, bunların meclis tarafından denetlenebileceği, iş ve işlemlerin de yargıya açık olacağını vurguladı.

Elvan, Türkiye'nin, daha iyi gelişmesi ve kalkınması için 16 Nisan'da "evet" oyu verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bakan Elvan, kentteki programı kapsamında Gülnar ve Mut ilçelerini ziyaret ederek, muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının sorunlarını dinledi. Elvan, bu ilçelerde düzenlenen mitinglerde de partililere hitap etti.



KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR