FIFA'dan tarihi Milli Takım kararı!

FIFA 70. Olağan Kongresi'nde futbolcuların oynadıkları milli takımları değiştirme haklarına yönelik önemli bir karara imza attı.

ABONE OL
GİRİŞ 20.09.2020 12:24 GÜNCELLEME 20.09.2020 12:27 MİLLİ TAKIMLAR
FIFA'dan tarihi Milli Takım kararı!
FIFA'dan tarihi Milli Takım kararı!

FIFA 70. Olağan Kongresi, üye ülke federasyonların katılımıyla yapıldı, toplantıda futbolcuların oynadıkları milli takımları değiştirebilmelerine yönelik önemli değişiklikler gerçekleştirildi.

 

 

Eskiden bir futbolcunun, oynadığı bir milli takımı değiştirebilmesi için ilk formasını giydiği takımda yalnızca hazırlık maçına çıkmış olması gerekiyordu. İlk seçimi olan ülkenin takımında resmi bir maçta forma giymişse, sonrasında oynama uygunluğu olsa bile milli takımını değiştiremiyordu.

FIFA Kongresi’nde onaylanan ve Türkiye’yi de yakından ilgilendiren yeni kural, bu durumu belli şartlara uymak kaydıyla ortadan kaldırdı. Buna göre bir oyuncu daha önce başka bir a milli takımın formasını giymiş olsa bile, sonrasında başka bir ülkeye geçebilecek.

3 MAÇ ŞARTI GELDİ

Bunun için öncelikle oyuncunun, ilk A Milli takımında en fazla üç resmi maçta forma giymiş olması ve bunların 21 yaşının altındayken olması gerekiyor. Bu resmi maçlar final düzeyinde olmayacak, Dünya Kupası elemeleri, Avrupa Şampiyonası elemeleri ya da Uluslar Ligi karşılaşmaları olabilecek.

 

 

Futbolcu ilk tercihi olan milli takımdaki son maçının ardından üç yıllık bir süre geçtiyse, bu durumda yeni milli takımı için oynayabilir duruma gelecek. Oynama uygunluğu bulunan ikinci bir ülke varsa, tercihini değiştirerek bu ikinci ülkenin milli takımında forma giyebilecek.

Böylece eskiden önü kapalı olan A Milli Takımlar arasında değişiklik yapma durumuna yeni bir fırsat açılmış oldu. Uygulama özellikle, hem Türk hem Alman pasaportu olan gurbetçilerde olduğu gibi, iki ülke için birden uygunluğu bulunan futbolcuların milli takım değişikliklerinin önünü açacak.

FIFA’nın getirdiği yeniliğin Türkiye açısından iki ucu olacak. Avrupa’da yaşadığı ülkenin milli takımını tercih eden bir oyuncunun sonrasında Türkiye’ye geçmesi mümkün hale geldi. Ancak aynı zamanda, öncelikle Türkiye A Milli Takımı’nda oynamış bir oyuncunun da sonrasında bunu değiştirerek yaşadığı ülkeye geçiş yapması artık imkan dahilinde.

Futbol hayatını Feyenoord’da sürdüren Orkun Kökçü, teknik direktör Şenol Güneş tarafından milli takım kadrosuna alındı. Türkiye’nin Sırbistan ile yaptığı maçta forma giyen 19 yaşındaki futbolcu, kural değişikliğindeki kriterlere uymak kaydıyla, tercih etmesi durumunda ilerleyen dönemde Hollanda A Milli Takımı’na geçiş yapabilecek.

Fenerbahçeli Ferdi Kadıoğlu’nun durumu da yeni kurala şu aşamada uygun düşüyor. Hollanda genç milli takımlarında forma giyen 20 yaşındaki futbolcu henüz herhangi bir ülkede a milli seviyesinde oynamadı. Milli takım tercihini Türkiye’den yana kullanması durumunda sonrasında Hollanda, ya da Hollanda Milli Takımı’nı seçmesi durumunda ardından Türkiye’ye geçebilecek uygunluğa sahip olması dikkat çekiyor. (Milliyet)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR