Karaca Mağarası yeni sezona hazırlanıyor
Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde bulunan ve İl Özel İdaresi tarafından işletilen dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarası yeni sezona hazırlanıyor.
ABONE OL15 Nisan'da ziyaretçilerini kabul etmeye başlayacak olan mağaranın içerisindeki ahşap yürüyüş parkurlarında çürüyen ve tehlike arz eden bölümleri değiştirdiklerini ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
Beraberinde Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Kocaman'la birlikte tesislerde yapılan çalışmaları denetleyen Akdoğan, tüm yürüyüş parkurunun kurum görevlileri tarafından tamir edildiğini, çürüyen kısımların yenileriyle değiştirildiğini söyledi.
AYDINLATMA SİSTEMİNDE ISI YAYMAYAN LED TEKNOLOJİSİ KULLANILIYOR
Bu yıl mağaranın aydınlatma sisteminde köklü değişikliklere gidileceğini kaydeden Akdoğan, projektörlerle aydınlatmanın önceki yıllarda terk edildiğini ve yerine ısı yaymayan led lambalar yerleştirildiğini hatırlatarak bu yıl buna paralel olarak mağaradaki oluşumların zarar görmemesi için lamba sayısını daha da azaltacaklarını dile getirdi.
IŞIK AZALTILIP, YÜRÜYÜŞ PARKURU LED LAMBA İLE DOLANILACAK
Mağarayı biraz daha loşlaştırırken ziyaretçilerin güvenliği için yürüyüş parkurunun led lambalarla dolanılacağını belirten Akdoğan, mağaradaki turizmin ve oluşumların sürdürülebilir olması için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Ahşap parkur ve aydınlatma çalışmalarının yanısıra mağara girişinde de önemli ve modern değişiklikler yapacaklarını kaydeden Akdoğan, bu yıl ki mağara giriş ücretlerinin de İl Encümeni tarafından belirlendiği söyledi.
MAĞARA GİRİŞ ÜCRETLERİ BELİRLENDİ
Akdoğan, İl Encümeni'nin aldığı karar gereği 2010 yılından beri 2,5 lira olan öğrenci giriş ücretinin 2014 yılı için 3 lira, sivil girişinin de 8 lira olarak belirlendiğini belirterek, 2013 yılı kesinleşmiş ziyaretçi sayılarını da kamuoyu ile paylaştı.
TOPLAM ZİYARETÇİ SAYISINDA YÜZDE 6, YABANCI ZİYARETÇİ SAYISINDA YÜZDE 59'LUK ARTIŞ
Karaca Mağarasını 2013 yılı turizm sezonunda ziyaret eden turist sayısının bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak toplam 56 bin 326 kişi olduğunu belirten Akdoğan, 51 bin 401 yerli turist ve öğrencinin ziyaret ettiği Karaca Mağarasındaki yabancı turist sayısının da bir önceki yıla göre yüzde 59 oranında artarak 4 bin 925 kişi olarak gerçekleştiğini söyledi.
KARACA MAĞARASI
Gümüşhane'nin Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde bulunan Karaca Mağarası şehir merkezine 17 kilometre mesafede, denizden bin 550 metre yükseklikte. Gümüşhane-Trabzon karayolunun 12. kilometresinden kuzeye ayrılan 4 kilometrelik yolu takiben mağaraya ulaşılır. Mağaranın bulunduğu yerde kır kahvesi, dinlenme tesisleri gibi ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacakları öncül tesisler mevcut.
Damlataşı oluşumları bakından oldukça zengin olan Karaca Mağarasında, damlataşları çok çeşitli renk ve şekiller arz eder. Mağara içerisindeki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri yer almakta.
Mağara yatay yönde gelişme göstermiş, elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan ikisi çatlak sistemlerinden sızan suların oluşturulduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve salon sayısı altıya çıkmıştır. Mağaranın girişi bir insan boyu yükseklikte başlayıp içeriye doğru gidildikçe bir huni şekilde genişlemektedir.
Giriş noktasından en uç noktaya 150 metre uzunlukta, ortalama tavan yüksekliği 18 metre olan mağaranın toplam iç alanı yaklaşık bin 500 metrekaredir.
Karaca Mağarasının içerisinde belirgin bir hava hareketi söz konusu değildir. Bu sebeple mağara havasının nem oranı ağız kısmından içeriye doğru gidildikçe nispi bir artış gösterir. Yapılan ölçümlerde bu artış oranı ağız kısmında yüzde 65'ten yüzde 75'e çıkmaktadır. Mağara havası yaz mevsiminde dışarıya göre daha serin, kışın biraz daha sıcaktır. Bu özellikleri ile mağara, küçük bir mikroklima alanı olarak düşünülmektedir.