Cumhurbaşkanı Gül o tabloyu restore ettirdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla Fatih Camii'nde bulunan yağlı boya tablosu restore edildi.
ABONE OLCumhurbaşkanı Gül, restorasyonu tamamlanarak yeniden ibadete açılan Fatih Camii'nde 27 Temmuz 2012'de cuma namazını kılarak camide yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi almış ve caminin fil ayaklarının birinde asılı duran ve 1905 tarihli, Kâbe'nin resmedildiği yağlı boya tablonun restorasyonunun Çankaya Köşkü'nde yapılması için talimat vermişti.
Fatih Camii'nde eserin teslimi sırasında bir konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, camilerin aynı zamanda kutsal emanetler bakımından da pek çok malzemeyi ihtiva eden merkezler olduğuna dikkat çekerek, “Maalesef bunların çok önemli bir kısmının kadir kıymeti bilinmedi ve elimizden çıktı. Ama hâlâ bizim Selâtin camilerimizde bu nitelikte eserlerin sayısı çok fazla; Fatih Camii bunların en önemlilerinden birisidir” dedi.
ESERİN TARİHİ ÖNEMİ
Özellikle 19. yüzyıldan itibaren başta Mekke ve Medine olmak üzere kutsal mekanların resimlerinin hem tablo halinde hem de duvar resimleri halinde, daha çok Balkanlar ve Batı Anadolu'da yaygın olarak yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu eserin daha istisnai bir durumu var; bu Mimarzade Alibey tarafından yapılmış ve Kayınpederi Mustafa Sabri Efendi'ye hediye olarak sunulmuş bir eserdir. Sonra başka maceralar yaşamış ve dost ellerin himmetiyle bu camiye intikal etmiş. Bu gibi eserlerin zaman zaman bakıma ihtiyaçları var.
Sayın Cumhurbaşkanımızın bu camiyi incelemesi sırasında resmin restorasyon ihtiyacı göz önünde bulundurularak, Cumhurbaşkanlığı tarafından restorasyonu tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı olarak bu esere himaye verilmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi başka örneklerinden varlığına dikkat çekmektir. Anadolu'da da sadece tablo olarak değil, yazma eserler bakımından da fevkalade kıymetli örnekler vardır. Bunların kıymetinin bilinmesi ve varsa restorasyon ihtiyaçlarının, başka kurumlar tarafından da gözden geçirilip, mesajının verilmesi açısından ehemmiyetlidir.”
RESTORASYONDA TÜRK VE HOLLANDALI UZMANLAR İŞ BİRLİĞİ YAPTI
Hollanda'dan uzmanlar ile Türkiye'den restoratörlerin katıldığı örnek bir restorasyon gerçekleştirildiğine de işaret eden Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen sözlerini şöyle tamamladı: “Ait olduğu yere bugün iadesini sağlıyoruz. İnşallah uzun bir süre restorasyona ihtiyaç duymadan da alaka gösterenlerin alakalarına mazhar olacak bir çalışmadır. Hayırlı olsun” dedi.
Konuşmaların ardından tarihi tablo, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Hürata'ya teslim edildi.