2 bin yıllık tarih tekrar canlandırılacak
Herakleia Hieronu anıt mezarının restorasyonu ve kazı çalışmaları ile 2 bin yıl öncesinin Roma yaşantısı günümüze taşınacak.
ABONE OLPamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Denizli Müzesi'nin, Roma dönemine ait anıt mezar Herakleia Hieronu, restorasyonun ardında "insanların gelip görmek isteyecekleri" bir anıt mezar olacak.
PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük Mahallesi'ne 1 kilometre uzaklıktaki ören yeri sırtı mevkinde yer alan Herakleia Hieronu'nun, Roma dönemine ait ve üzerinde çeşitli kabartmaların bulunduğu bir anıt mezar olduğunu hatırlattı.
Hieronu'n özellikle o bölgedeki yöneticiye ait bir mezar olması gerektiğini belirten Şimşek, Denizli Müzesi Müdürlüğü ile bölgede yaptıkları kazıda ortaya çıkan büyük blokların yer altındakilerinin devamı olduğunu ifade etti.
M.S 40'lı yıllara ait olduğunu sanılan tapınak mezarın üzerinde Armetis, Apollon, Pan, Dionysos ve Herakles ile ilgili mitolojik sahnelerin işlendiğini belirten Şimşek, dört tarafı kabartmalı bloklarla çevrelenmiş mezarın bir tarafında ise gece gündüzün resmedildiğini anlattı.
12 burcun da simgelerle yer aldığı mezarın işçilik kalitesiyle de dikkati çektiğini kaydeden Celal Şimşek, işlemelerin Aphrodisiaslı ustalarca yapıldığınının tahmin edildiğini söyledi.
2 bin yıllık tarihi bilim dünyası tanımalı
Şimşek, bölgenin anıt mezar geleneği bakımından Herakleia Hieronu'nun ayrı bir yeri olduğunu belirterek, ''Umuyorum ki proje bittikten sonra mezarın restorasyonu yapılarak antik dönemdeki durumu ortaya çıkartılacak. Bu eserin tamamıyle restorasyonu yapılıp ayağa kaldırılırsa insanların gelip görmek isteyecekleri bir anıt mezar olarak karşılarına çıkacak. Bu yönüyle de tarih aydınlanmış olacak. Hemen hemen 2 bin yıllık mezar'' dedi.
Celal Şimşek, mezarın restorasyonun ardından bilim dünyasına tanıtılması gerektiğini belirterek müze müdürlüğü ile birlikte 2 bin yıllık tarihi canlandıracaklarını söyledi.
Denizli Müze Müdürü Hasan Hüseyin Baysal ise, 1996-97 yıllarında kazı çalışması yaptıklarını hatırlatarak çıkartılan büyük blokların üzerindeki kabartmaları koruma altına aldıklarını belirtti.
Baysal, "Çalışma doğrultusunda anıt mezar mevcut malzemeyle restore edilebilecekse etmeye çalışacağız. Fakat edilemezse belli düzen içinde mimarı kabartmalar konumlarına göre yeniden yapılacak. Kabartmalarda mitolojik betimlemeler var. Yapılacak çalışmalardan sonra anıt mezarın tarihe ışık tutmasını hedefliyoruz" dedi.
Herakleia Hieronu'n batısında Aphrodisias, güneyinde Apollon ve Tabea, güneydoğusunda Sebastopolis ve Kidrama ile yakın ve çağdaş kentler bulunmaktadır.