700'e aşkın tarihi eseri Türkiye’ye getirildi

Çalınarak yurt dışına çıkarıldığı iddia edilen 763 tarihi eser Türkiye’ye getirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.12.2014 14:20 GÜNCELLEME 16.12.2014 14:20 Mimari
700'e aşkın tarihi eseri Türkiye’ye getirildi
700'e aşkın tarihi eseri Türkiye’ye getirildi

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, çalınarak yurt dışına çıkarıldığı iddia edilen 763 tarihi eserin Türkiye’ye getirildiğini belirterek, "Yıllarca depolarda kilitli kalmış, bakımsız bırakılmış, binlerce vakıf kültür varlığı artık yeni açılan vakıf müzelerinde gün yüzüne çıkarılarak sergilenmeye başlanmıştır" dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, restorasyonu devam eden ve restorasyon yapılması planlanan tarihi eserler hakkında bir açıklama yaptı. Tarihi eserlere sahip çıktıklarını ifade eden Yurttaş, kaçakçılar tarafından çalınarak yurt dışına çıkarıldığı iddia edilen 763 tarihi eserin Türkiye’ye getirildiğini söyledi.

Yıllar boyu kaderine terk edilmiş, yıkılmaya yüz tutmuş eserlere AK Parti döneminde sahip çıkılarak atalarımızın miraslarının en güzel şekilde korunmaya çalışıldığını anlatan Yurttaş, şöyle konuştu: "Bosna Hersek’ten Azerbaycan’a kadar tüm eserler tekrar ayağa kaldırılmaktadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan han, kervansaray ve hamamlar restore edilerek kullanıma açılmaktadır. Yıllarca depolarda kilitli kalmış, bakımsız bırakılmış, binlerce vakıf kültür varlığı artık yeni açılan vakıf müzelerinde gün yüzüne çıkarılarak sergilenmeye başlanmıştır.

Kaçakçılar tarafından çalınarak yurt dışına çıkarılan 763 eserin peşine düşülmüş ve tekrar ülkemize getirilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Tarih Kurumu işbirliği ile projeler yürütülmektedir."

"TARİHİ ESERLERİN YAĞMALANMASINA ÇALINMASINA GÖZYUMMUŞLAR"

Tarihi eserlere sahip çıkıldığını ifade eden Muzaffer Yurttaş, konuşmalarında şu ifadelere yer verdi: "Biz, geçmişin mirası üzerine geleceği inşa etmek, kökü mazide olan ati idealini yaşatmak gibi bir sorumluluğu taşıyoruz.

Vakıf kültür varlıklarını koruyoruz. Selçuklu Devleti, Beylikler Dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze intikal eden vakıf kültür varlıklarının tespit ve tescil edilmesi sağlanmış, envanteri çıkarılmış, belgeleri arşivlenmiş ve bunlara ait proje hazırlanarak restorasyonları ve onarımları yapılmıştır.

Yurt dışında Osmanlı Coğrafyası içerisindeki ata yadigarı Kırım, Macaristan ve Yemen’deki eserlerin envanter çalışmaları yapılmış olup diğer ülkelerdeki vakıf kültür varlıkları ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Biz bir vakıf medeniyetiyiz.

Ecdadımız yeni vakıflar kurmak için birbirleriyle yarışmıştır. Ne yazık ki, daha sonraki kuşaklar bırakın bunlara sahip çıkmayı, mevcutları yağmalamış ve hatta çalınmasına göz yummuşlardır."

(İHA)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR