Selimiye Camii'nde 36 yıl sonra bir ilk
Mimar Sinan'ın Edirne'deki ustalık eseri Selimiye Camisi, 36 yıl aradan sonra restorasyona alınacak.
ABONE OLEdirne'deki tarihi Selimiye Camii'nde restorasyon çalışması başlatılacağı açıklandı. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Generen, Selimiye Camisinin uzun süredir onarılmadığından ve bazı bölümlerinde dökülmeler olduğunu söyleyerek, “Selimiye Camii en son 1980 yılında restore edilmiş bir yapı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2,5 yıldır sürdürdüğümüz bir çalışma var. Rölöve projelerini temin ettik. Koruma Kurulu tarafından da onaylandı. Restorasyon ve Restitüsyon onaylandıktan sonra kısa vadede restorasyon çalışmasına başlayacağız. Bizi sevindiren hususlar var. Caminin statik açıdan bir sorunu yok. Çeşitli yerlerde malzeme yorulmaları var. Değişmesi gereken kurşun ve alçı ya da diğer hususlar var. Selimiye Cami tepeden tırnağa gerekiyorsa yorgun çürütme dediğimiz yöntemle taşları çıkarıp değiştiriyoruz. İklimsel nedenlerden dolayı dış cephede azda olsa değişecek taşlar var" dedi.
MAHFİLDE KAYMA VAR
Selimiye Cami içinde yıllardan beri kullanılan mahfilde bir kayma söz konusu olduğuna değinen Bölge Müdürü Güneren, “Tabi yıllardan beri burası kullanılıyor. Çeşitli zamanlarda hoyrat çeşitte de kullanıyor. Edirne Müftülüğümüz ile mahfilin daha az kullanılması yönünde görüşmelerimiz oldu. Çünkü öne doğru eğim oluşmuş. Bu rövele ile ortaya konuldu. Uygulamada mahfil daha sağlıklı duruma getirilecek" diye konuştu.
SELİMİYE'YE MAHYA ASILACAK
Selimiye Cami'ne Ramazan nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından mahya asılmasına karar verildi. Selimiye Camii'nin minarelerinin arasına, 'Merhaba Ya Şehri Ramazan' yazılacak. Toplam 250 ampulle hazırlanan mahya Ramazan ayında yakılacak.