Mısır'da bir 'Lazoğlu' heykeli
Her alanda Türk izlerine rastlanan Mısır'ın başkenti Kahire'de, adına meydan ve heykel bulunan ''Lazoğlu Muhammed Bey'' ismi dikkati çekiyor. Peki kimdir bu 'Lazoğlu'? İşte hikayesi...
ABONE OLUzun yıllar Memluklu ve Osmanlı yönetiminde kalan Mısır'da, tarihi eserden, kültür ve sosyal yaşama kadar bir çok alanda günlük hayatta hala Türk izlerine rastlamak mümkün.
Kahire'nin her tarafından görülebilen Selahattin Eyyübi Kalesi'ndeki Kavalalı Mehmet Ali Paşa Camisi başta olmak üzere Osmanlı döneminden kalan çok sayıdaki caminin yanı sıra, uzun yıllar devam eden Türk hakimiyeti dolayısıyla, Arapça'nın Mısır lehçesinde, ''Paşa, doğru, başmuhendis'' gibi Türkçe'den alınan çokça kelime bulunuyor.
Uzun yıllar süren diktatörlük yönetiminin ardından 2011 yılında gerçekleşen ''25 Ocak Devrimi''yle demokrasiye geçiş yapan ve bu konuda da bir çok alanda Türkiye'yi örnek almaya çalışan Mısır'da, Kavalalı Mehmet Ali Paşa döneminde yaşayıp bazı üst düzey görevlerde bulunan Lazoğlu Muhammed Bey'in heykeli ve adının verildiği bir meydan ile sokak bulunuyor.
Kahire'nin en merkezi yerindeki ABD Büyükelçiliği'nin yakınında bir sokakta ''Lazoghlı'' tabelasını, İçişleri ve Adalet bakanlıkları ile İstihbarat Merkezi'nin bulunduğu meydanda ise ''Lazoğlu'' heykelini görenler şaşırıyor.
Mısır'da araştırmalar yapan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Can Acun, Kahire'de her alanda Türk izlerine rastlandığını belirtti.
Ancak ''Lazoğlu'' ismini duyduğunda çok şaşırdığını ifade eden Acun, Mısırlıların ülkelerine hizmet eden tarihi bir kişinin adını yaşatmalarının önemine değindi.
Lazoğlu heykelinin hikayesi
Mısır İçişleri Bakanlığı ve Mısır İstihbarat Birimi'nin bulunduğu meydandaki ''Lazoğlu Heykeli''nin ilginç bir hikayesi var.
Mehmet Ali Paşa'nın torunu Tevfik Paşa, Mısır'da komutanlığın yanı sıra uzun süre mali işlerden sorumlu olan ve dedesinin en güvendiği kişilerden Lazoğlu Muhammed Bey için heykel yapmak ister. Fakat heykelini yapacak Fransız heykeltıraş, ona ait hiçbir resim bulamaz. Bir gün sokakta bir arkadaşıyla yürürken, arkadaşının yoldan geçen bir ''Saka''yı (Evlere su taşıyan kişi) işaret ederek, ''İşte Lazoğlu'' deyip, Ona benzeyen birini göstermesi üzerine, heykeltraşın bu kişiyi dikkate alarak söz konusu heykeli yaptığı anlatılır.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa döneminde Mısır'da komutan ve mali işler sorumlusu olarak görev yapan, daha sonra ise bir süre sadrazamlık görevinde bulunduğu belirtilen Lazoğlu Muhammed Bey'in 1828 yılında vefat ettiği rivayet ediliyor.
Lazoğlu Muhammed Bey'in adını taşıyan meydandaki heykelinin altında, Arapça'nın yanı sıra Latin alfabesiyle yazılmış ''Laz-Oglı Muhammed Bey-1828'' levhası yer alıyor.
-
Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet EtTürk izi mi?. Aman başbakan duymasın!.. Türkiyeli deyin, Anadolulu deyin,Osmanlı diyen ama sakın olaki "Türk " demeyin, başbakan duyarsa hepinizi kulağınızdan duvara çiviler.Beğen Toplam 2 beğeni