Dünya Arıcılar Birliğinden Türkiye'ye övgü

ALİ RIZA AKKIR - Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Philip McCabe, Türkiye'de üretilen balların genel olarak çok kaliteli olduğunu belirterek, "Türkiye'de en çok etkilendiğim nokta devletin arıcılara verdiği destek. Bu çok önemli. Bu açıdan belki de Türkiye dünyada tek ülke" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.11.2016 11:46 GÜNCELLEME 05.11.2016 11:46 EKONOMİ
Dünya Arıcılar Birliğinden Türkiye'ye övgü
Dünya Arıcılar Birliğinden Türkiye'ye övgü

Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi'ne katılan Dünya Arıcılar Birliği Başkanı McCabe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son yıllarda arıcılıkta çok öne çıktığını ifade etti.

McCabe, Türkiye'de üretilen balların genel olarak kaliteli, özellikle Muğla'da üretilen çam balının ise çok kaliteli olduğunu kaydederek, "Dünya genelinde arıcılıktaki en büyük problem kaliteli bal üretilememesi. Burada bir noktanın da altını çizmek istiyorum. Bu bölgede üretilen çam balı üreticilerinin hak ettiği değeri bulamadığını düşünüyorum. Çam balı üreticisinin eline daha çok para geçmesi gerekiyor." diye konuştu.

Kaliteli çam balının değerinden düşük satıldığını, pazarlama sorununun çözülmesi için tüm yetkililerin daha fazla çaba harcaması gerektiğini dile getiren McCabe, her şeye rağmen Türk devletinin arıcılara ciddi destek vermesini olumlu bulduklarını bildirdi.

McCabe, Türkiye'de en çok etkilendiği noktanın devletin arıcılara verdiği destek olduğunu kaydederek, "Bu çok önemli. Bu açıdan belki de Türkiye dünyada tek ülke. Devletle üreticinin ilişkileri bakımından tek ülke olduğunu söyleyebilirim. Devletin arıcılara ciddi destekleri olduğunu görüyorum." ifadelerini kullandı.

- "Herkesi Türkiye'ye davet ediyoruz"

Dünya Arıcılar Birliğinin 6 milyon üreticinin oluşturduğu küresel bir yapı olduğuna işaret eden McCabe, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda iki yılda bir dünya kongresi yapıyoruz. Önümüzdeki yıl Türkiye, dünya kongresine ev sahipliği yapacak. Bu vesileyle 120'nci yılı kutluyoruz. 117 ülkede temsilcilerimiz var. 2 yıl önce yapılan kongrede gelecek kongrenin İstanbul'da yapılması kararı alındı. Biz de her yerde bunun tanıtımını yapıp, '2017'de Türkiye'de buluşalım. Türkiye'ye gelin' mesajını veriyoruz."

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise Türkiye'de kayıtlı 7 milyon arılı kovan bulunduğunu, yıllık ortalama 103 bin ton bal üretimi yapıldığını söyledi.

Şahin, 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi'nin, 29 Eyül-4 Ekim 2017'de İstanbul'da yapılacağını bildirdi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR