Gümrük ve Ticaret Uzmanı Ayanoğlu:

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Gümrük ve Ticaret Uzmanı Gülsüm Gözde Ayanoğlu, "Orman köylerine ve diğer köylere enerji kooperatifi kurdurarak enerji ihtiyaçlarını karşılatmaya çalışıyoruz." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.03.2018 17:31 GÜNCELLEME 07.03.2018 17:31 EKONOMİ
Gümrük ve Ticaret Uzmanı Ayanoğlu:
Gümrük ve Ticaret Uzmanı Ayanoğlu:

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen "Çatı üstü güneş enerji sistemleri ve yenilenebilir enerji kooperatifleri" konulu bilgilendirme toplantısında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ayanoğlu, Türkiye'de 24 kooperatifin kurulduğunu ve bunlardan 6'sının aktif durumda olduğunu söyledi.

Kooperatifler olarak küçük sanayi sitelerine, toplu iş yerlerine, iş geliştirme merkezlerine ve sulama kooperatiflerine kendi enerjilerini ürettirmeye çalıştıklarını belirten Ayanoğlu, "Mesken sitelerine, okul çatılarına önümüzdeki 5 yıl içerisinde yayılmayı düşünüyoruz." dedi.

Son dönemlerde organize sanayi sitelerinin güneş enerjisine çok önem verdiğine dikkati çeken Ayanoğlu, şöyle konuştu:

"Şu anda enerji kooperatiflerine yönelik çatı uygulamalarında 5 megavata kadar avantaj sağlandı. Bundan da yararlanmak istiyorlar. Sanayinin enerji tüketimi çok yüksek oranda. Bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Sadece İstanbul'daki sanayi sitelerinin çatıları hesap edildiğinde yaklaşık 400 megavata kadar güneş enerjisi tesisinin kurulabileceğini gördük. Bu azımsanacak bir rakam değil. Türkiye geneline bunu yaymak istiyoruz."

Uzun vadede gelir elde etmek ve düşük maliyetli enerji harcamak için güneş enerjisinin çok önemli olduğunu aktaran Ayanoğlu, "Devletin bu yönde ciddi destekleri var. Köy tüzel kişilerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Orman köylerine ve diğer köylere enerji kooperatifi kurdurarak enerji ihtiyaçlarını karşılatmaya çalışıyoruz. Bu sayede köyden kente göçü azaltmayı hedefliyoruz. Orada yaşayan vatandaşlarımızın çocukları için bir iş sahası yapmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu da Türkiye'de 4 bin 61 megavatlık güneş enerjisi sistemi olduğunu anlattı.

Bunların yüzde 99'unun arazi üzerine kurulduğunu ifade eden Telemcioğlu, "Bu projeyi konutlarda da uygulamaya çalışıyoruz. Çatı üstü güneş enerjilerinin yaygınlaşması için çalışıyoruz. Hedefimiz 10 yılda 10 bin megavatlık enerji üretmek." değerlendirmesini yaptı.

Herodot Kültür Merkezi'nde yaklaşık 3 saat süren toplantıda, enerji kooperatiflerinin nasıl kurulduğu ve Türkiye'deki faaliyet alanları hakkında bilgiler verildi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR