'Böceklerin kralı' tekrar doğaya bırakıldı

Muğla’nın Ula ilçesinde bir vatandaş tarafından bulunan ve nesli tehlike altında olduğu için kırmızı listede yer alan, böceklerin kralı olarak bilinen geyik böceği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğü tarafından tekrar doğaya bırakıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.06.2020 10:44 GÜNCELLEME 16.06.2020 10:44 ÜLKE'DE BUGÜN
'Böceklerin kralı' tekrar doğaya bırakıldı
'Böceklerin kralı' tekrar doğaya bırakıldı

Ula ilçesinde bir vatandaş tarafından yaklaşık 9 santim boyunda erkek geyik böceği bulundu. İlk defa bu kadar büyük ve değişik böcek gören vatandaş, böceği jandarmaya teslim etti. Ula İlçe Jandarma ekipleri tarafından koruma altına alınan geyik böceği Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Jandarma ekipleri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile irtibata geçerek nesli tehlike altında olan ve kırmızı listede yer alan böceği DKMP yetkilileri tekrar doğal ortama bıraktı.

Doğaya tekrar bırakıldı

DKMP Muğla Şube Müdürü Yunus Aydın, geyik böceğinin kırmızı listede ve nesli tehlike altında bir canlı olduğunu söyledi. Aydın, “Vatandaşlar tarafından 2 gün önce bulunan geyik böceği (Lucanus cervus) Gökova Jandarmaya veriliyor. Daha sonra jandarma tarafından Doğa Koruma Milli Parklar Muğla Şubemize teslim edildi. Türün teyidi için Süleyman Demirel Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Avcı hocamızdan türün teşhisini yaptık. Geyik böceği olduğunu tespit ettik. Geyik böceği ülkemizin önemli ve nesli tehlike altında olan türlerden” dedi.

“Böcekleri toplamayın”

DKMP Muğla Şube Müdürü Yunus Aydın vatandaşların doğada buldukları böcekleri kesinlikle toplamamalarını istedi. Aydın, “Doğada bu tür böceklerden bulan vatandaşlarımız bu böceklerini tekrar doğaya salmalarını rica ediyoruz. Biyolojik çeşitlilik için çok önemli türler bunlar” dedi.

Geyik böceği 9 santim ve erkek

Doğaya tekrar bırakılan erkek geyik böceği hakkında bilgi veren DKMP Şube Müdürü Aydın, “Böceğimiz 9 santim boyunda erkek. Nadir birey. Çünkü erkekleri ve bu büyüklükte olanları nadir gözüküyor. Genelde Hatay’da ve Amanos Dağlarında Toros bölgesinde bulunuyor. Bu bölgelerde nadir olarak tespit edilen bir tür. Ormanlık alanlarda özellikle Muğla’da yerleşim yerlerine yakın olduğundan dolayı geceleri ışığa yöneliyor böcekler. Ormandan yerleşim yerlerine göç ediyorlar. Bu tür böcekleri vatandaşlarımızın bulması durumunda tekrar doğaya salmalarını istiyoruz” dedi.
 

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • cemal 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynı böcekten Erzurum olur ilçesi Aşağı Çayırlı mahalmesire de var.Uçan ve yerde yürüyen. bu
    Cevapla
  • Kanbozlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Rizede çayluklar dolu başka işinizin yok birakun bu lak lak isleri da milletun karnı aç karnı bu sesi duydunuzmi böcek kaçak yılan çiyan işlerini
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Fındık bahçelerinde dolu bunlardan.Doğayı koruyalım derken yakında yılan böcekler bizi yiyecek.Çok istiyen varsa ben bir kamyom yılan böcek çiyan falan yollarım.Evinizde beslersiniz:)
    Cevapla
  • Sibel 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet aynen düşünüyorum ben adanalıyım aynısı bizde var ve danaburnu derler zehirlidir bide öldürür insanı
    Cevapla
  • Lazyo 4 yıl önce Şikayet Et
    Trabzonda ganimet gibi bu böcekten bazen yolda yürürken önümüze çıkıyor yolumuzu kesiyor
    Cevapla
  • Tontik 4 yıl önce Şikayet Et
    Milletin isi yok birakin su yilan yalan böcek cicegi Jandarmada rahatlasin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR