Pijamalı orkestra pijamalı konser
Leyla Gencer Çocuk Operası Yöneticisi İpek Böler'in kızları için yazdığı ve kendi bestesi olan ninniler ''masal anlatma tekniği ile reji'' yöntemiyle Türkiye'de ilk kez sahnelenecek.
ABONE OLOrkestra üyelerinin çocuk oyunculara pijamayla eşlik edeceği oyunda solistler de sahneye gecelikle çıkacak.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Böler, kendi çalışması olan ninnileri internet ortamına yüklediğini ve Almanya Duisburg Filarmoni Orkestrası'nın ninnilerini dinleyerek kendisine ulaştığını ifade etti. Almanların, Ruhr 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve Almanya Duisburg Filarmoni tarafından gerçekleştirilen ''Dünya Ninniler Günü'' projesi kapsamında kendisini davet ettiğini söyleyen Böler, bu ülkede verdiği konserlerde kızı viyola sanatçısı Arya Böler'le birlikte sahne alarak ''Melekler Seni Dinler'' ve ''Uyu Güzel Bebeğim'' adlı ninnilerini yorumladığını anlattı.
İkinci ninnisi Almanya'da ''Melekler Seni Dinler''in festival ismi olarak kullanıldığını belirten Böler, ''Hem Türkiye'yi temsil ettiğim için hem de parçamın adını festivale verdikleri için çok mutlu ve onurluyum. Burada bana verilen en büyük ödül de bu oldu'' şeklinde konuştu.
Almanya'nın birçok şehrinde kendi besteleri olan ninnileri söylediğini aktaran Böler, daha sonra kendisinden 7 günlük süre verilerek ''masal anlatma tekniğiyle reji'' tekniğiyle bunları sahneye koymasını istediklerini dile getirdi. Bu yöntemin, oyuncunun ezberlediği senaryoyu sahneye koymanın tersine, hiçbir şey ezberlemeden masalın bir kişi tarafından anlatıldığı ve oyuncuların da aynı anda sahnede anlatılanı canlandırdığı bir teknik olduğunu belirten İpek Böler, ''Ben masalı anlatıyorum, onlar gerçekleştiriyor. Masal anlatma tekniği ile reji Türkiye'de ilk defa uygulanacak'' dedi.
Almanya'da kendisiyle birlikte 12 ülkenin kendi librettoları ve ninnilerinin yayımlandığını ve kendisinin de oradan bir teşekkürle döndüğünü vurgulayan Böler, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen'in isteğiyle bu projeyi burada da hayata geçirmeye karar verdiklerini anlattı.
''KIRMIZI PABUÇLU KIZ VE SİHİRLİ MÜZİK''
Leyla Gencer Sahnesi'nde ''Kırmızı Pabuçlu Kız ve Sihirli Müzik'' masalını sahneye koyduklarına işaret eden Böler, ''Sahneye çıkacak olan çocukların hiçbiri daha önce drama dersi almamış, sahne görmemiş. Ve biz burada büyük bir özveriyle sahneye koymaya çalıştık eseri. Sevgili veliler bize inanılmaz destek oldular'' diye konuştu.
Devlet Opera ve Balesi Orkestrasında kiminin pijamalarını giyerek kiminin saçları buigudili kimisinin de sabahlıklı kıyafetlerle çalacaklarını, solist olarak kendisi ve Seza Deneme Kırgız'ın şık geceliklerle sahneye çıkacaklarını anlatan İpek Böler, ''Dolayısıyla hep birlikte pijamalarımızı giyip şarkılarımızı söyleyeceğiz'' ifadelerini kullandı.
Eserde Kumsal Altınörs'ün viyola sanatçısı ve eğitmen, Seçil Soykan'ın piyanist, Ayşegül Erşahin'in viyola sanatçısı ve eğitmen olarak görev aldığını Talat Ayhan'ın da sahnenin dekorunu tasarladığını ifade eden Böler, bu oyun için neredeyse 1,5 ay gibi kısa bir sürede hazırlandıklarının altını çizdi.
Leyla Gencer Çocuk Operası yöneticisi, besteci ve operacı İpek Böler, 30 Nisan'da çocuk operasında bütün çocuklarımızı bekliyoruz. Oyunumuz 15 Mayıs'ta da aynı yerde sahnelenecek'' diye konuştu.