Köy işi beyzbol: ''topa garani''

Van'ın Erciş ilçesine bağlı İşbaşı köyünde oynanan ve beyzbola benzerliği ile dikkati çeken ''topa garani'', köylüler tarafından asırlardır yaşatılmaya çalışıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 23.03.2013 13:59 GÜNCELLEME 23.03.2013 13:59 Neler oluyor hayatta?
Köy işi beyzbol: ''topa garani''
Köy işi beyzbol: ''topa garani''

İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki 300 nüfuslu İşbaşı köyünde yaşayan vatandaşların özellikle kış mevsiminde oynadığı ''topa garani'' adlı oyun, kuralları ve oynanış şekli açısından beyzbola benzerliği ile dikkati çekiyor.

Köy meydanında altışarlı iki takım arasında oynanan ve renkli görüntülere sahne olan oyun, İşbaşı köylülerinin en büyük eğlencesini oluşturuyor.

İşbaşı köyü muhtarı Dilaver Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlardır yaşatmaya çalıştıkları oyunun, yünden yapılan top ve sopalarla oynandığını belirterek, oyunun kurallarını köyde yaşayan 7'den 70'e herkesin bildiğini söyledi.

Köylülerin oyuna büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Kılıç, babalarından öğrendikleri oyunun gelecek nesillere aktarmak için haftada bir kez oynadıklarını ifade etti.

Köyün imamı Halil Macit de oyunun, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından da oynandığını bildirerek, ''Bu oyunu unutmamak ve çocuklarımıza öğretmek için büyük gayret gösteriyoruz'' dedi.

Turgut Kılıç ise kar üstünde oynadıkları oyunu köyün büyüklerinden öğrendiğine değinerek, ''Köyümüzde futboldan daha çok topa garani oynanıyor. Biz, köyün gençleri olarak asırlardır devam eden bu geleneği sürdürmek için futbol yerine bu oyunu oynamayı tercih ediyoruz'' diye konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR