64 yılda 3 bin 750 taş plak biriktirdi- galeri

Bitlis'in Ahlat ilçesinde 72 yaşındaki Tahir Anık, 310 sanatçıdan oluşan 3 bin 750 adetlik taş plak biriktirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2011 15:39 GÜNCELLEME 11.05.2011 15:39 Neler oluyor hayatta?
64 yılda 3 bin 750 taş plak biriktirdi- galeri
64 yılda 3 bin 750 taş plak biriktirdi- galeri

Evli, 4 çocuk ve 10 torun sahibi olan çiftçi Tahir dede, plak merakının küçük yaşta başladığını, 9 yaşında kaybettiği babasından kendisine bir gramofon kaldığını söyledi. 1947 yılında babasının ölümünden sonra plaklara merak saran Tahir dede, 1950 yılında ilgisinin daha da artmasıyla toplam 3 bin 750 tane plak biriktirdiğini söyledi. Elindeki bu kültür mirasını ancak sahip çıkacağına inanacağı bir kuruma verebileceğini anlatan Tahir dede, "Bu plakları yıllardır büyük bir merak ve heyecanla biriktirdim.

Bu mirası hiç kimseye ne veririm ne de satarım. Ancak güvenebileceğim ve sahip çıkacağına inanacağım bir kuruma bağış yaparım. Bu plaklar için bana servet vadeden şahıslar oldu ama satmadım. Muhtaç olduğum zamanlar var.

Bitlis iline emeklilik işlerimi yürütmek için gidecek yol param bile olmuyor bazen ama elimdeki plakları servet teklif etmelerine rağmen satamıyorum. Bu taş plaklar bir kültür mirasıdır. Bu miras yöremizde kalsın, herkes dinlesin. Ben bunları istiyorum. Eğer bir hayır kurumu veya plaklarımı koruyacak bir kurum olursa öldükten sonra plaklarımı oraya bağışlarım" dedi.

Kirada kaldığını anlatan Tahir dede, plakları için evde özel bölme yaptırdığını fakat kiraya her çıktığında dolap yaptıramayacağından taş plaklarını sandıkta sakladığını anlatarak, "Bir kısmını da açıkta bırakıp gramofon veya plaklarda dinliyorum. Her plağa bir numara verdim ve deftere kaydettim. Deftere sanatçının fotoğrafını ve şarkı listelerini kaydettim. Çıkan tüm plakları özenle takip ettim. Ve bu takip sonucu 310 sanatçının plağından oluşan bir koleksiyon yaptım.

Bu sanatçılara ait toplam 3 bin 750 tane plağım var. Şu anda koleksiyonumda Bülent Ersoy'un 1968 yılında Bülent Erkoç ismiyle çıkardığı 45'liğin yanı sıra Huri Sapan, Bedri Ayseli ve Orhan Gencebay'ın da aralarında bulunduğu yerli-yabancı pek çok şarkıcının plak ve kasetleri var. Güzel okunan türküler beni çok etkiler. Bazen gramofonda bazen plaklarda taş plakları itina ile dinlerim. Onları dinlerken çoğu kez kendimi tutamayıp ağlarım" diye konuştu.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR