Dijital Medya Okulu son haftayı geride bıraktı
Medya Derneği ve Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BÜSEM) işbirliği ile bu yıl ilki düzenlenen ve toplam altı hafta süren Dijital Medya Okulu eğitim programı, 22 Aralık Cumartesi günü yapılan derslerle son buldu.
ABONE OLMedya Derneği ve Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BÜSEM) işbirliği ile bu yıl ilki düzenlenen ve toplam altı hafta süren Dijital Medya Okulu eğitim programı, 22 Aralık Cumartesi günü yapılan derslerle son buldu.
Dijital Medya Okulu'nda son hafta eğitmenleri Medya Derneği Genel Sekreteri - teknoloji yazarı Deniz Ergürel ve NTVMSNBC Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe oldu. Katılımcılara uluslararası medyadan başarılı dijital habercilik örneklerini gösteren Ergürel, marka değerini yükseltmek için multimedyayı doğru kullanan kapsamlı haber dosyalarının tıklama sayısından daha önemli olduğunu vurguladı. Bugün gazetecilerin dört temel platformu olduğunu söyleyen Ergürel; web, kağıt, tablet ve mobil cihazların tümünü düşünerek yapılan gazetecilik çalışmalarının her zaman daha başarılı olacağını kaydetti.
Günün ikinci konuğu Ahmet Yeşiltepe ise sunumunda medyanın yeni iş modellerini anlattı. Habercilikte bir "ürün" değil bir "hizmet" veriliyor olduğunun bilinciyle hareket edilirse doğru damara ulaşılabileceğini ifade eden Yeşiltepe, gerçek müşterinin reklamcı değil okuyucu olduğunu vurguladı. Ücretsiz bilgi çağında içerik satmanın çoğu kişiye doğru bir model olarak gelmediğini söyleyen Yeşiltepe, "Hayatta her şey para değil; itibarı satın alamazsınız. İnsanları kandırmayın. Para kazanmak için çok sayıda yol olabilir; ilkelerinizden uzaklaşarak haber yapmak bu yollardan biri değildir." dedi.
İnternete "düşmek" ve televizyona "çıkmak" deyimlerinin internet haberciliğine yönelik algıyı yeterince özetlediğini belirten Yeşiltepe, okuyucuyla beraber doğru yolu bulmanın, teknolojinin verdiği imkanları kullanarak kullanıcının yeteneklerini de değerlendirebilmenin, ihtiyaçları görüp onlara cevap vermenin ve yeni okur alışkanlıklarını birer fırsata dönüştürecek yolları bulmanın gerekliliği üzerinde durdu. Haber kuruluşlarının, daha önce verdikleri hizmetin internete devşirilmiş halini değil, tamamen başka, "çevrimiçi" ruhuna uygun apayrı bir hizmet sunmaları gerektiğini ifade etti. "Multimedyaya çok inanıyorum. Ayrıca, vatandaş gazeteciliğini çok değerli ve önemli buluyorum" diyen Yeşiltepe, trendleri ve multimedya haber uygulamalarını yakından takip edenlerin, foto galerilerle okuyucu kazanmaya çalışanları geçeceği öngörüsünde bulundu.
Altı haftalık eğitim programında katılımcılar; Dijital Medyada Tasarımın Önemi, Gazeteciler İçin Google Araçları, Gazeteciler İçin Blog Teknikleri, Bir Haber Sitesinde İş Akışı, Viral Video Teknikleri, Multimedya Haberciliği, Uluslararası Medyada Haber Ekonomisi, Mobil Uygulamalar, Gazeteciler İçin Sosyal Medya, Online Reyting ve Ölçümleme gibi dersler gördüler. Programın amacı, medyadaki teknolojik değişimlerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak ve yeni iş fırsatları oluşturmaktı. Dijital Medya Okulu'nda, farklı kurumlardan çok sayıda gazeteci ve sosyal medya uzmanı ders verdi. Uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitim programı süresince notlar bir blogda derlendi.
Dijital Medya Okulu mezuniyet töreninde katılımcılara sertifikalarını Medya Derneği Başkanı Salih Memecan verdi.