Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Akdeniz:
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, ülkede 31 bin 963 mahalle ve 18 bin 229 köy olmak üzere 50 bin 192 muhtarın görev yaptığını bildirdi.
ABONE OLAkdeniz, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarih ve 11 sayılı genelgesiyle, aynı gün Resmi Gazetenin 29507 mükerrer sayısı ile yayınlanarak 19 Ekim'in "Muhtarlar Günü’’ olarak kutlanmasına karar verildiğini hatırlatarak, "Başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, gazi meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımızı sunuyoruz." ifadesini kullandı.
Akdeniz, muhtarlığın Osmanlı'dan Cumhuriyet'e taşınan ender kanunlardan biri olduğunu vurgulayarak, "Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Bugün ülkemizde 31 bin 963 mahalle ve 18 bin 229 köy olmak üzere 50 bin 192 muhtar görev yapmaktadır." açıklamasında bulundu.
Akdeniz, muhtarların 21. yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni köy ve mahalle kanunlarına ihtiyaç duyulduğuna da değinerek, şunları kaydetti:
"Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların 2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 9. maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır. Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda değişiklik yapılarak muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır."
Mahalle muhtarlarına da evlendirme yetkisi verilmesini isteyen Akdeniz, "Sosyal güvencesi olmayan, muhtar seçildikten sonra doğrudan Bağ-Kur kapsamına dahil edilen muhtarlarımızın sosyal güvenlik primlerinin içişleri bakanlığınca doğrudan yatırılmalıdır. Muhtarın izin hakları bir kanunla düzenlenmelidir. En az iki dönem görev yapmış muhtarların görev sonrası silah ruhsatlarından alınan harçları kaldırılmalıdır. Muhtarların sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır." ifadelerini kullandı.
Hüseyin Akdeniz, muhtarların sorunlarının sorunlarının kaldırılması için destek beklediklerini de ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu saydığımız sorunlar, bugün muhtarlık müessesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Muhtarlığın 187 yıllık merkezi/yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedendir ki; seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, siyasal değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir."