‘Karadeniz zekası’: Babası için ‘işleri kolaylaştıracak’ ev yapımı 2 teknoloji
Öğretmen Nevzat Şimşek, Ordu'nun Kumru ilçesinde yaşayan babası için 'domuz kovucu' ve 'seyyar merdiven' geliştirdi.
"Karadeniz zekası" haberlerinin bir yenisi Ordu'dan geldi. Ordu'nun Kumru ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünden öğretmen Nevzat Şimşek, babası için "işleri kolaylaştıracak" türden 2 teknoloji geliştirdi.
Aynı zamanda bu el yapımı teknolojilerin sunumunu yapan Şimşek, babası için bir domuz kovucu, bir de seyyar merdiven geliştirdiğini belirtiyor.
Şimşek'in "2 gün içinde hazırladığı" domuz kovucu "ses odaklı" bir tasarım. Şimşek bu sayede tarlaya yönelik "olası domuz istilalarının" önünü alabileceğini söylüyor.
"SUYU NE KADAR ÇOK AÇARSANIZ HAREKETİN SÜRESİ, SESİN YÜKSEKLİĞİ O KADAR DEĞİŞEBİLİYOR"
Projeyi ilk olarak internette gördüğünü belirten Şimşek, henüz "test" aşamasında olan domuz kovucunun, alt kısmına ilave edeceği ses çıkaracak bir parça ile verimli olabileceğini vurguluyor.
"Aslında bunu yaparken, şurada uca koyduğumuz ağırlığın, üst kısımdaki mesafenin önemini anladım. Şöyle ki şu kısma yaptığım ayar, mekanizmayı yukarı - aşağı çalıştırabiliyor. Bir de gördüklerimden farklı olarak, suyu sabitledim. Şu anda görüldüğü gibi bakın akan su böyle devam ediyor. Bir de suyu ne kadar çok açarsanız hareketin süresi, sesin yüksekliği o kadar değişebiliyor."
VAHŞİ HAYVANLARA KARŞI SEYYAR MERDİVEN
Seyyar merdiven ise, aileyi "yabani hayvanlardan" koruyor.
Kumandayla katlanan merdiven, beton merdivenle doğal bağlantıyı ortadan kaldırıyor ve eve ulaşılmasını neredeyse imkansız hale getiriyor.
Şimşek seyyar merdiveni, "vahşi hayvanlar çıkamasın" diye geliştirdiğini belirtiyor.