Mısır'da darbecilerden Ergenekon taktiği

Mısır'da darbeye giden süreci başlatan eylemler Türkiye'deki Ergenekon davasında ortaya çıkarılan Sarıkız darbe planları ile örtüşüyor. Tahrir'de 'emekli subaylar'ın göstericilerle bağlantılı hareket ettiği ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.07.2013 08:59 GÜNCELLEME 14.07.2013 08:59 Ortadoğu
Mısır'da darbecilerden Ergenekon taktiği
Mısır'da darbecilerden Ergenekon taktiği

Mısır tarihinin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Bursi'nin devrilmesi ile sonuçlanan askeri darbe ile ayrıntılar her geçen gün daha da ortaya çıkıyor. Başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı bazı körfez ülkelerinin maddi destek verdiği darbeye giden süreçte gençlik hareketi Temerrüd'ün (İsyan) protestolarının emekli subaylarla birlikte planlandığı ortaya çıktı. Uluslararası haber ajansı AP'nin Kahire muhabirinin ABD'deki The Daily Beast internet sitesinde yayınlanan haberine göre, Temerrüd'ün önde gelen isimlerinden Velid Masri emekli askerlerle eylemlerin planlanması sürecinde yakın temas içinde olduğunu söylüyor. Masri, kendilerine koruma garantisi veren emekli subayların muvazzaf komutanlar adına kendileri ile temasa geçtiklerini belirtiyor. Masri, yardım teklifinin askerlerden geldiğini, kendilerinin de yardımı severek kabul ettiğini aktardı. Darbenin lideri General Abdülfettah Sisi, darbeye gerekçe olarak halkın taleplerini göstermişti.

Orduya saygı duyuyoruz

Temerrüd Hareketi'nin kurucularından Muhib Doss da Ordu ve diğer devlet kurumları ile iletişim içinde olduklarını söylerken, bu iletişimin hem medya yoluyla hem de Temerrüd üyelerinin devlet kurumları ile doğrudan iletişimiylegerçekleştiğini söyledi. Doss, "Devrim öncesi Ordu ile iletişime geçmek normal" dedi. Eylemler sırasında, polis, protestocuları ve protestocu şiddeti engellemek için herhangi bir çabada bulunmamış, hatta polisler üniformaları ile protesto gösterilere katılmıştı. Bir başka Temerrüd üyesi ise darbeden bir hafta önce Kahire'de bilinen bir restoranın alt katında emekli subaylarla bir araya geldiklerini anlatarak, "30 Haziran eylemleri sırasında bu subaylar bizimle Ordu arasında köprü görevi gördüler" dedi.

Ordu ve polis karşıtı slogan yasak

Görüşmelerde subaylar güvenlik sözü vererek şartlarını anlatmış: "Ordu ya da polis karşıtı slogan atmanız yasak. Sadece Mısır'a odaklanırsanız size yardım edeceğiz"

Türkiye'de 2007'deki Ergenekon davası sürecinde ortaya çıkartılan belgelere göre 2004'te planlanan Sarıkız Darbe Planı için kitlelerin sokağa dökülmesi öngörülüyordu. İddianameye göre Cumhuriyet Mitingleri bu amaçla düzenlenmişti.

İKİ HAFTADA 149 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Mısır'da 30 Haziran'dan itibaren meydana gelen olaylarda 149 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı verilerinden derleneni bilgilere göre olaylarda binlerce kişi de yaralandı. Gösterilerde 1"i asker 85 kişinin öldüğü Kahire ölü ve yaralı sayısında birinci sırada yer alırken, İskenderi'yede 18, Sina Yarımadası'nda 12 kişi yaşamını yitirdi. 34 kişi ise ülkenin diğer şehirlerinde hayatını kaybetti.

Mısırlılar demokrasi talebinden vazgeçmiyor

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle devrilmesine karşı olan milyonlarca Mısırlı direnmeye devam ediyor. 40 dereceyi bulan sıcaklara rağmen oruç tutarak meydanlarda bekleyen insanlar demokrasiye indirilen darbeyi destekleyen Arap ülkeleri ile batıya büyük tepki gösteriyor. Mısır'da ordunun darbeyle Mursi'yi devirmesi ve namaz kılan halka açılan ateş sonucu resmi rakamlara göre 54 kişinin ölmesinin ardından darbe karşıtı gösteriler sürüyor. "Seferberlik" ve "Mısır'ı kurtarın" isimleri altında başlayan ve başkent Kahire'deki Rabiatül Adeviyye ile Nahda Meydanı'nda toplanan Mısırlılar, "Asker defol", "Hain Sisi", "Mısır'ın Başkanı Muhammed Mursi" pankartlar taşıdı. Mısırlılar meydanlardaki bekleyişlerini dua ederek, namaz kılırak ve Kur'n okuyarak sürdürüyor. Dün Yüzbinlerce insanın bulunduğu Rabiatül Adeviye meydanında Cansuyu Derneği iftar yemeği verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR