'Çiğnenmiş sakızı çiğnemek orucu bozmaz'

Konya İl Müftülüğü'nün, resmi internet sitesinde daha önce çiğnenmiş olup içerisinde katkı maddesi kalmayan sakızı çiğneminin orucu bozmadığını belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.07.2013 11:23 GÜNCELLEME 16.07.2013 13:54 ORUÇ
'Çiğnenmiş sakızı çiğnemek orucu bozmaz'
'Çiğnenmiş sakızı çiğnemek orucu bozmaz'

Konya İl Müftülüğü'nün resmi internet sitesindeki 'Sorulu-cevaplı dini bilgiler' bölümünde oruçla ilgili bilgilere yer verildi. Orucu bozan hallerin anlatıldığını bölümde 'Sakız çiğnemek orucu bozar mı?' sorusuna cevap verilerken, daha önce çiğnenmiş olup içerisinde katkı maddesi kalmayan sakız ile katkı maddesi barındırmayan kenger sakızı çiğneminin orucu bozmadığı bildirildi.

Ağızda çözünen katkı maddeleri bulunduran sakızların çiğnendiği takdirde orucu bozduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

"Günümüzde üretilen sakızlarda ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısı bulunmayan sakızlarla, daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur."

UÇAKLA SEYEHATTA İFTAR

Müftülüğün internet sitesinde uçakla seyahat eden oruçlu kişilerin iftarını nasıl açması gerektiği de anlatılırken şu bilgilere yer verildi:

"Seyahate çıkan kişilerin, imsak ve iftarları bulundukları yere göre yapmaları gerekir. Uçakla seyahat eden oruçlu kişiler de, uçuş esnasında uçağın üzerinde bulunduğu yere göre imsak ve iftar yapmalıdırlar. Ancak çok hızlı uçaklarla kıtalararası yolculuk yapılması durumunda, imsak ile iftar arasında süre, anormal ölçüde kısa veya uzun olabilmektedir. Bu durumda, yolculuk yapacak kişi orucunu kazaya bırakabilir. Ancak oruca başlamış ise, imsake başladığı yere göre iftar edebilir."

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Öz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    bırakın efendim fetva vermeyi. insanlar kendileri bulsunlar karar versinler ne bozar orucu ne bozmaz. çok merak eden açsın araştırsın Kuran'ı ve sünneti
    Cevapla
  • yilmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Böyle seyleri söylüyorsunuz. Sonra buna baska kulplar takarak milletin kafasini karistiriyorlar.Kardesim ozaman sigarada oruc bozmaz öyle ya katki maddesi varmi?doyurucumu v.s yani tamam hos alimlerden hocalardan iyi bilicek halimiz yok ama sonra bazi kuyrugu uzunlar bunu istismar ediyor tv kanallarinda anlatabildimmi efendim.Yani su mubarek ayda böyle seyler heryil konusuluyorya abuk subuk sorular yok bilmem ne ya.
    Cevapla
  • gerçekbakış 10 yıl önce Şikayet Et
    insanların kafasını karıştırmaktan başka birşey değil bunlar ?. ya arkadaşım içinde tatlandırıcı oldugu zaman su olurmus olmadı zaman bu olurmus.gecın bunları yaaaa...bu kadar komik şeyler üzerınde durmayın...kardeşim oruçken sakız çiğnemeye mi ihtiyacın var.çiğneme bu kadar basit...neden ufak şeylere takılıp insanların kafası bulandırılıyor bunu cok merak eder dururum... -Sorulardan bir tanesi de şu:Hocam orucluyken denize veya havuza girmek orucu bozar mı ? -Cevap: Su yutulmadığı sürece orucu bozmaz... BURAYA KADAR HERŞEY GAYET DOĞRU,AÇIK VE NET....AMA BURADA BU SORUYU SORAN ARKADASA SUNU SORMAK LAZIM..HAVUZA VE DENİZE GİRERKEN YANINIZDA BAYAN VAR MI?ŞEHVANİ DUYGULARI UYANDIRACAK ORUCU SAKATA SOKACAK BİR DURUM VAR MI DİYE KİMSE SORMUYOR....MİLLETTE A HOCA DEDİ Kİ ORUÇLUYKEN YÜZMEK ORUCU BOZMAZ DEDİ HADİ GİDELİM YÜZELİM.SUYU YUTMAK YOK ARKADAŞLAR HOCA ÖYLE DEDİ...PEKİ ŞEHVET NEREYE GİTTİ.BUNU KİMSE SÖYLEMİYORRRRRRRRRRR
    Cevapla
  • Hakkı Savun 10 yıl önce Şikayet Et
    Sakızın orucu bozmadığını öğrendikya, hemen sakız tiryakileri yarın oruca başlar.. Zaten din konusunda eksik bilgimiz de bu idi. Dimağımız bunu öğrendi rahatladı. Bırakın millete havanda su döğdürme işlerini. Oruç tutan bir insan %99 orucu bozmaz denilen şeyden bile %1 bozma riskini göze almaz.. Oruç tutmayanın Orucu çok sağlamdır. Ne su, ne sakız, ne yemek içmek, hiçbir şey onların orucunu bozmaz.
    Cevapla
  • KADIR ejderha 10 yıl önce Şikayet Et
    fetva. her ne kadar fetva olsa da orucun adabına uygun gelmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR