Sıradan biriydi Osmanlı'ya sultan oldu

Bir kız çocuğu düşünün, o kız çocuğu sıradan bir hayat sürdürürken günün birinde bir kadınla karşılaşır ve kısa bir sohbet eder. Bu sohbetten sonra o kız çocuğu Osmanlı sarayına sultan olur.

ABONE OL
GİRİŞ 02.08.2012 11:45 GÜNCELLEME 02.08.2012 14:52 ORUÇ
Sıradan biriydi Osmanlı'ya sultan oldu
Sıradan biriydi Osmanlı'ya sultan oldu

İşte o kız Saliha Sultan, o kadın ise Osmanlı padişahlarından 2. Mustafa'nın annesi Valide Sultan'dan başkası değil. Saliha Sultan'ın hikayesi filmlere konu olacak güzel bir hikaye...  Peki nedir bu hikaye? 

IV. Mehmed’in eşi II. Mustafa’nın annesi Valide Sultan arabasıyla gezerken, Azapkapı'nın sokakları arasında küçük bir meydandaki çeşmenin başında, kırılan testisinden elinde kulpu kalmış ağlayan bir kız çocuğu görür ve çocuğu çağırtarak ona para vermek ister. Çocuk ise parayı almaz ve yaşından beklenmeyecek bir olgunlukla Valide Sultan’a şöyle der: "Testiyi kırdım parası için ağlamıyorum eve su götürmenin üstesinden gelemedim ona ağlıyorum."

Kızın bu sözleri Valide'nin hoşuna gidince, ailesine haber salınır ve küçük kız saraya alınır. Bu kız büyüdüğünde II. Mustafa’nın eşi Saliha Sultan olacak ve II. Mustafa'ya hamile kaldığında; başında testiyi kırdığı çeşmeyi anımsayıp o küçük çeşmenin yerine daha büyük, daha muhteşem bir çeşme yapılmasını isteyecektir. Onun bu isteğini 1730 tarihinde tahta çıkan, oğlu I. Mahmud gerçekleştirmiştir. (Hikaye Özlem İnay'dan alınmıştır.)

Unkapanı Köprüsü'nden Karaköy'e giderken Azapkapı'da yer alan ve Sokullu Mehmet Paşa Camii'yle beraber inşa edilen Saliha Sultan Çeşmesi 18'inci yüzyıla ait meydan çeşmesinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. 

Bazı kaynaklarda Galata Çeşmesi olarak da bilinen Saliha Sultan Çeşmesi, ortada yuvarlak bir sebil, iki yanda birer çeşmeden meydana gelmiştir. Tümüyle mermer olan çeşme-sebilin ön cephesi muhteşem güzellikteki bitki motifleriyle bezenmiştir. 1910, 1952, 1957 yıllarında onarımdan geçirilen Saliha Sultan Çeşmesi, son olarak Kuveyt Türk Bankası'nın sponsporluğunda restorasyonu tamamlanmıştır. 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 1
  • mesut çakıroğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    bir de suyu aksa!. bence bu çeşme ve diğer istanbul çeşmeleri yeniden ihya edilip sularının akması sağlanmalı bir ara iski böyle bir çalışma yapacaktı sanki ,çeşmeler böyle mahsun garip bırakılmamalı
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR