Süleyman Ateş'in 'Minare' isyanı

Eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş'in daha önce dile getirdiği bir konu yeniden gündemde. Ateş, cami mimarisiyle ilgili bir şikayetini dile getirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.08.2012 08:30 GÜNCELLEME 05.08.2012 15:13 ORUÇ
Süleyman Ateş'in 'Minare' isyanı
Süleyman Ateş'in 'Minare' isyanı

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, “Ramazan Sohbetleri” adlı köşesinde dörder minareli camileri gösterişli bulduğunu söyledi.

Bir okuyucunun “Artık minare yapmanın ne anlamı var? Ben minareye çıkıp ezan okuyan müezzin görmedim. Paraya yazık değil mi” sorusu üzerine Ateş köşesinde şunları yazdı: “30 yıldır söylüyorum. Bir minare için milyonlar harcama ve her biri üçer şerefeli iki, yahut 4 minareli camiler yapma. Yerine bir şerefeli tek minare ile yetinilip, artı minare ve şerefelere harcanacak parayı çocukları yetiştirecek din okullarına, hayır kurumlarına harcamanın daha uygun olacağını söyledim, neredeyse aforoz ediliyordum. Müslümanlar işin özünü bırakmışlar görünümle, gösterişle uğraşıp duruyorlar. Ama kime anlatacaksın? Böyle gelmiş, böyle gitmez inşallah.”

KAYNAK : Habertürk
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Firuze Ceylan 11 yıl önce Şikayet Et
    camiler bu ülkenin tapusunun kimde olduğunu tescil eden mühürlerdir.. rumların, kuzey kıbrıstaki birçok yereşim biriminin kendilerine ait olduğu iddalarını çürütmek için türk tarafı bir çok cami inşa etme yoluna gtmştir. kıbrısa gidenler camileri ve özelikle tercihen uzun tutulan minareleri görürler. şeairi islamiyeden olan camiler ve minareler o beldenin kime ait olduğunu gösteren mühürlerdir. ecdadımız istanbulu bir islam beldesi haline getirdilerse bunu camilerle yaptılar. tarihi yarımadada (sultanahmet, süleymaniyenin bulunduğu) adım başı cami olmasının bir sebebi de budur. dünyanın her tarafında böyledir. mabedler simgesel mimari kabul edilen yapılardır bu medeniyet olmanın tabi sonucur. o kadar israf varken iki minare ile üç şerefenin masrafı devede kulak bile kalmaz. öte yandan cami ile okul alternatif kurumlar değildir. cami yapmak okul yapmaya engel değidlir. kaldı ki camiler, ibadet mekanı olmanın yanunda adeta yaygın eğitim kurumu mesabesindedir.
    Cevapla
  • mehmet ali bayraktar 11 yıl önce Şikayet Et
    ateş hoca hakılı!!!!!!!. evet hocam bence sana da gerek yok türkiyede....senın yerini alacak bir çok hoca var bu ülkede...hatta sana verecekleri maaşı da fakirlere falan verseler daha iyi olur...sen hiç duymadın mı islamın izzeti kelimesini...
    Cevapla
  • Enes YAVUZ 11 yıl önce Şikayet Et
    doğruuuuuuuuuuuuuu. nerede ve kim tarafından söylenirse söylensin doğru her zaman doğrudur.
    Cevapla
  • ZÜLFİKAR KURTOĞLU 11 yıl önce Şikayet Et
    ne alakası var hoca şunu unutmamak lazım ki istanbul'un selületini camiler ve minareler oluşturmaktadır. adamın işi yok gündemi meşgul ediyor ismini eskitmemeye calışıyor şimdi işimiz yok camilerin minarelerini tartışalım hatta süleyman hoca beğenmiyormuş 1 minareden fazla olan camilerin minarelerini yıkalım..:p
    Cevapla
  • Deli Dumrul 11 yıl önce Şikayet Et
    uzaktan caminin görünmesi için olmzsa olmaz. minare yüksek olmalı ve cami gözükmeli, ankara'da kocatepe camii gözüküyor sadece. iki ay içinde ancak tesadüfen öğrendim evin 500 m ilerisinde bir camii daha olduğunu. ancak gerçekten 3-4 minareye gerek yok bence de. estetik açıdan güzel gözüküyor, benim de çok hoşuma gidiyor ancak mesele bizim hoşumuza gitmesi değil, allah ver râsulünün hoşuna gidiyor mu acaba?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR