Türkiye'nin yüzde kaçı oruç tutuyor?

Küresel çaptaki anketleriyle bilinen ABD merkezli araştırma şirketi Pew'in anketine göre Türkiye'de namaz kılanlar ve oruç tutanların oranı..

ABONE OL
GİRİŞ 10.08.2012 03:17 GÜNCELLEME 10.08.2012 12:58 ORUÇ
Türkiye'nin yüzde kaçı oruç tutuyor?
Türkiye'nin yüzde kaçı oruç tutuyor?

Küresel çaptaki anketleriyle bilinen ABD merkezli araştırma şirketi Pew'in anketine göre Türkiye'de halkın yüzde 67'si dinin hayatındaki yerinin 'çok önemli' olduğunu söylüyor. Yüzde 84'ü Ramazan'da oruç tutarken, yüzde 43'ü her gün namaz kılıyor.

Dünyaca ünlü ABD'li araştırma şirketi Pew, 39 ülkede İslam ve Müslümanlar üzerine yaptığı kapsamlı çalışmanın sonuçlarını açıkladı. 'Dünya Müslümanları: İttifak ve Çeşitlilik' adlı ankete göre Türkiye'de halkın yüzde 67'si dinin hayatındaki yerinin 'çok önemli' olduğunu söylüyor. 'Biraz önemli' diyenlerin oranı yüzde 21, 'hiç önemli değil' diyenler ise yüzde 3. Ankete göre halkın yüzde 84'ü Ramazan'da oruç tutuyor. Zekat verenlerin oranı yüzde 72. Anket, Türk halkının yüzde 43'ünün günlük namaz kıldığını gösteriyor. Buna göre halkın yüzde 27'si beş vakit, yüzde 15'i ise günde birkaç vakit namaz kılıyor. Yüzde 44'ü de haftada en az bir kere camiye gidiyor. Camiye hiç gitmediğini söyleyenlerin oranı yüzde 23. Halkın yüzde 72'si Kur'an okuyor. Türklerin yüzde 49'u büyüye inanıyor ve yüzde 23'ü muska taşıyor.

38 bin kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan anket Müslümanların, imanın şartları konusunda ittifak içinde olduğunu, ancak dine bağlılık, İslam'ın farklı yorumlarına açıklık konusunda ise farklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. Anket yapılan 39 ülkenin yarısından fazlasında halkın en az yüzde 90'ı Ramazan orucunu tutuyor. Ancak Orta Asya ve Güney ve Doğu Avrupa'da bu oran sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 52'ye düşüyor. Namaz kılma oranının en yüksek olduğu bölge olarak Sahra-altı ülkeleri dikkat çekiyor: Gana (yüzde 94), Kamerun (yüzde 95), Nijerya (yüzde 90) ve Senegal (yüzde 87).

HALKIN ÇOĞUNLUĞU ALEVİLERİ DİN KARDEŞİ OLARAK GÖRÜYOR

Müslümanların dörtte biri kendisini 'Sünni' veya 'Şii' olarak tanımlarken, kalan büyük çoğunluk ise "sadece Müslüman" olarak niteliyor. Mezhepsel aidiyetinin Orta Asya, Rusya ve Balkanlar'daki Müslümanlar arasında daha az önemsiz olduğu görülüyor. Fakat Güney Asya ve Ortadoğu-Kuzey Afrika bölgesinde ise mezhep kimliği dikkat çekiyor. Örneğin Mısır ve Fas'ta halkın yarıdan fazlası Şiileri Müslüman olarak nitelemiyor. Fakat yoğun Şii nüfusun bulunduğu Irak ve Lübnan'da ise tam tersi bir tablo ortaya çıkıyor. Bu iki ülkede halkın büyük çoğunluğu (Irak-yüzde 92; Lübnan-yüzde 88) Şiileri Müslüman olarak kabul ediyor. Türkiye'de ise halkın yüzde 89'u kendini Sünni, yüzde 5'i ise 'Alevi' olarak tanımlıyor. Halkın büyük çoğunluğu Alevileri din kardeşi olarak görüyor. Yüzde 69'luk bir çoğunluk Alevileri, Müslüman olarak görürken, yüzde 15'i buna katılmıyor.

Ankette, "İslam'ı anlamanın sadece tek bir doğru yolu mu var yoksa farklı yorumları mümkün mü?" sorusuna 39 ülkeden 32'sinde Müslümanların en az yarısı "Tek bir İslamî öğreti var." cevabını veriyor. Ankete göre ölmeden önce Mehdi'nin geleceğine inananların oranı Türkiye'de yüzde 68, Irak'ta yüzde 72, Tunus'ta yüzde 67.

KAYNAK : zaman
YORUMLAR 49 TÜMÜ
  • HUNKAR 11 yıl önce Şikayet Et
    şükür deyin. ey inanlar şükür edin. çünkü alah size namaz kılma aşkı oruç tutma şevki vermiş. dua edin islamdan bi haber olanları da. müslümanın duası önemlidir. sonra da ailenizden başlayarak yakınlarınıza tebliğ edin namaz kılmayı oruç tutmayı vs. herşeyin bir şartı var kardeşler. örneğin memur olmanın şartı var, topçu, popçu olmanın zengin olmanın bilim adamı olmanın şartı var. karnını doyurmanın bile şartı var ne o çalışacan kazanacan kazandığını yiyecen. e o zaman müslüman olmanın şartı yok mu? islam olmanın şartı yok mu? islmanın 5 şartından bri olan farz namazı kılmayana ramazan orucunu tutmayana (tabi mazeretsiz olarak) zekatını vermeyene (imkanı varsa) müslüman diyebilir miyiz?
    Cevapla
  • Muhammed Ali YILDIZ 11 yıl önce Şikayet Et
    trükiye müslüman bir ülke olarak tanımlanamaz. türkiye için müslüman ülke deniliyor tabi dışardan.halbuki türkiyede müslümanlığı tam olarak yaşayan insan sayısı %10 geçmez.allah kabul eder inşaallah orucumuzu,adama soruyom müslümanmısın evet,peki neden oruç tutmuyorsun diyorum? o allahla benim aramda diyor,bende diyomki yav hep böle diyorlar allahla benim aramda,bende diyomki şu taktiği banada verin banada öğretinde bende allahla konuşayım benimde onla aramda birşeyler olsun töbe haşa.durum bu yani.beyenmediğimiz gavurlar bile orucun ne olduğunu biliyor ve oruc tutana saygı gösteriyor.cuma çıkışı büfe ve pastanelerin önünden geçiyom,adamlar bırakın içerde oturmayı masaları sandalyeleri dışarı atmışlar millet serin serin pöfür pöfür rüzgarda rahat rahat yesinler yesinler diye.allah dedim islah etsin bunları,allahım sen şahitsin ben bu kullarına hakkımı helal etmiyorum.
    Cevapla
  • osman 11 yıl önce Şikayet Et
    ne oruç tutması ya.... bugün cuma namazından sonra 6 yaşındaki çocuğuma tavuk döner almak için dönerciye girdim.içerisi tıklım tıklım idi.bir an ramazanda olduğumu unuttum. az daha kendime de döner alacaktım.allah bizleri affetsin.
    Cevapla
  • Hamza D. 11 yıl önce Şikayet Et
    %85 tutmuyoruz. allah taksiratımızı af etsin
    Cevapla
  • Mahmut Altunkaynak 11 yıl önce Şikayet Et
    yorumsuz. "lekum dinikum veliyedin"
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR