Yerli otomobili makam aracı yapacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobili makam aracı olarak kullanacağını söyledi.
ABONE OLIşık, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Turgay Türker ve üyelerle derneğin merkezinde bir araya geldi.
Soruları yanıtlayan Işık, yerli otomobili 2019 sonuna kadar seri üretimden çıkarmayı planladıklarını söyledi. Şu anda tanıtılan 3 prototipe Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) teknolojisinin yüklendiğini, test ve modifikasyonların yapıldığını bildiren Işık, 22 Aralık'ta da 4. prototip olan suv cinsinin hazır olacağını ve aynı süreçten geçeceğini ifade etti.
Işık, 2016 sonunda 30-40 araçlık bir filoyu üretmeyi ve bu araçları her türlü arazi, iklim şartlarında test etmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Testlerin sonucuna göre aracın piyasaya çıkacak dizaynını 2018'in mayıs veya haziran ayında tanıtmayı hedeflediklerini vurgulayan Işık, tanıtılan dizaynı da 2019'un sonuna kadar seri üretimle halka sunmak istediklerini dile getirdi.
"YERİNE BABAYİĞİT İLE KARAR VERİLECEK"
Gebze'de Otomobil Mükemmeliyet Merkezi'nde gelişen tüm teknolojileri ticarileştirecek şekilde çalışacaklarına değinen Işık, otomobilin üretim yerine ise "babayiğit" ile karar vereceklerini söyledi.
Ocak sonuna kadar maliyet ve analiz çalışmalarının devam edeceğini bildiren Işık, ardından bu işte "ben varım" diyenlerle görüşeceklerini ifade etti. Karar verdikten sonra bunu açıklayacaklarını dile getiren Işık, mart ya da nisan ayı sonu gibi bu işleri tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.
Yerli otomobili makam aracı olarak da kullanacağını söyleyen Işık, "Araç C segmentinde olacak ama D segmenti yani daha lüks modeli ve daha küçük olan B segmentine de çalışmaya başlayacağız" dedi.
GÜNDE 2-25 LİRA
Aracın 3 noktada çok önemli olduğunu vurgulayan Işık, şöyle konuştu:
"Aracın bataryası 100 kilometreye kadar çok güvenle, rahatlıkla ihtiyaca cevap verecek. Akşam cep telefonunuzu şarja takar gibi aracınızı şarja takacaksınız sabah kalktığınızda dolu olacak. Günde 2-2,5 liralık, ayda 40-50 liralık şarj maliyetiyle rahatlıkla Ankara'da dolaşabileceksiniz.
İstanbul, İzmir ya da Erzurum'a gitmeniz gerekti, o zaman da batarya zayıfladığında durup şarj etmek zorunda değilsiniz. Arkadaki range extender (menzil arttırıcı jeneratör) otomatikman devreye girecek, hem bataryayı şarj edecek hem de motora elektrik verecek. Range extender denilen jeneratörün yaktığı yakıtta 100 kilometreyi aşmak için 2 litreyi geçmeyecek.
Şu anda en iyi araç 4,5-5 litre civarında. Bunun aile ekonomisine ne kadar ciddi katkı sağlayacağını düşünün. İkincisi, Türkiye petrolde dışa bağımlı bir ülke. Her bir aracın 100 kilometrede kullandığı yaklaşık 3 litrelik tasarrufu düşünün, bunun ülke ekonomisine getireceği fayda son derece önemli. Üçüncüsü de bütün araçlar böyle olsa emisyon diye bir problem kalır mı Aracın çalışıp çalışmadığını ekrandan anlayacaksınız yoksa ses duyamayacaksınız. Dolayısıyla aile, ülke ve çevre açısından son derece önemli bir proje."
-
lütfi koca 8 yıl önce Şikayet Etallah utandırmasın mevlam daha iyilerini yapmamızı nasib eylesinBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 8 yıl önce Şikayet Etyorumlara bakın içimizdeki hainleri tek tek görürsünüz.Beğen Toplam 2 beğeni
-
fig 8 yıl önce Şikayet EtelhamdülillahBeğen Toplam 1 beğeni
-
yazı-yorum 8 yıl önce Şikayet EtYilan hikayesine donen bu arabayi goremeden gidecez heralde...Beğen Toplam 1 beğeni
-
sinan 8 yıl önce Şikayet Etbisiklet bile üretmezsiniz siz ( üretemezsiniz demiyorum ) çünkü bu birilerinin işine gelmez sanayideki ustalara imkan verin motor da yaparlar arabada bir düşünün hindistan bile araba yapıyor ....Beğen Toplam 2 beğeni
-
osman 8 yıl önce Şikayet Et22 aralıkta açıklanacaktı hani ?????????????Beğen Toplam 1 beğeni