İki tekerleği vergi bitirdi

Hızlı kentleşme ve yoğun trafik yüküyle birlikte her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulan iki tekerlekli araçların kullanımının artması bekleniyor. Ancak yüksek vergiler ve döviz kurlarına bağlı fiyat artışları nedeniyle sektör, rekorla kapattığı 2006’daki parlak günlerini mumla arıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.04.2018 10:37 GÜNCELLEME 30.04.2018 12:13 OTOMOBİL
İki tekerleği vergi bitirdi
İki tekerleği vergi bitirdi

PMG Türkiye, ekonomik, çevreci ve pratik bir ulaşım aracı olan motosiklet pazarını araştırdı. Araştırma, büyümek için teşvik bekleyen sektörün geleceğinin nasıl şekilleneceğine dair ipuçları verdi. Dört tekerlekli araçlara göre tüketiciye şehir içinde hayli avantajlar sunan motosiklet Türkiye’de hâlâ üvey evlat muamelesi görüyor.

2006 DÜZENLEMESİ HALA ETKİLİ

 

 

KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli, “Türkiye pazarında 2011’den bu yana yeni motosiklet satışlarında yaşanan düşüş; döviz kurlarına bağlı fiyat artışları ve trafik sigortası primlerindeki yükseliş kaynaklı görünse de sektörün 2006’daki parlak dönemini sona erdiren vergi düzenlemelerinin etkisi 10 yıl sonra bile gözle görülür şekilde hissediliyor” dedi.

2021’DE 160 MİLYON ÜRETİLECEK

2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 66’sının kentlerde yaşayacağı tahminlerine değinen Ölekli, dünyada motosiklet pazarının neden büyüdüğünü şöyle anlattı: “Kentlerdeki mobilite seviyesi artarken çarpık kentleşme nedeniyle mekanlara ve hizmetlere erişim de giderek zorlaşıyor; trafikte kaybedilen zaman arttıkça araç kullanmanın maliyeti de yükseliyor. Bu nedenle esnek, hızlı ve uygun fiyatlı ulaşım çözümlerinden biri olan motosiklete talep artıyor. 1990’lı yıllara oranla daha çok konforla anılan bir alternatif olmaya başlayan iki tekerlekli araç üretiminin 2021 yılında 160 milyon araca çıkması bekleniyor.”

POTANSYELİ VERGİLER YOK EDİYOR

Türkiye motosiklet pazarının 2018 yılında da küçülmeye devam edeceğinin öngörüldüğünü söyleyen Ölekli, “Türkiye’de 2006 yılında 390 bin adet satış seviyesini yakalayan sektör, bir daha 200 binin üzerine çıkamadı. Çünkü 2006’da uygulanmaya başlanan ÖTV ve motosiklet başına 300 dolara ulaşan koruma fonu, sektöre derin darbe vurdu. 2010 yılının sonunda küçük motorlar (250cc) için yüzde 22 seviyesinde olan ÖTV oranının yüzde 8’e çekilmesiyle pazar yüzde 47 büyüdü ancak satışlar 171 bin adet civarında seyretti. 2017 Haziran itibariyle Türkiye’de trafikte bulunan toplam 21,6 milyon motorlu aracın 3 milyonu motosikletlerden oluşuyor. 2016 sonu itibarıyla motosiklet kullanımına izin veren sürücü belgesi sayısı 5,6 milyon ile toplam sürücü belgesi sayısının yüzde 12,4’üne denk geliyor. Motosiklet ehliyet sayısında son yıllarda çift haneli büyüme rakamları görünüyor. Potansiyel var ama vergiler yükselişi frenliyor” şeklinde konuştu.

Pazar lideri Japonlar

KPMG motosiklet araştırmasından çıkan başlıklar şöyle:

*80,8 milyonluk Türkiye’de her 100 kişiden 4’ü motosiklet sahibi. Bu sayı İtalya’da 14, İspanya’da ise 10.

*Son 10 yılda her yıl ortalama 171 bin yeni motosiklet trafiğe kaydoldu ve ortalama 53 bin motosikletin trafikten kaydı silindi.

*Nüfusa oranla trafiğe kayıtlı motosiklet yüzdesinin en yüksek olduğu il yüzde 16,15 ile Kilis. Onu yüzde 16,13 ile Muğla, yüzde 12,46 ile Burdur takip ediyor.

*2016 sonu itibarıyla motosiklet kullanımına izin veren sürücü belgesi sayısı 5,6 milyon.

*Pazarın lideri Japon markaları.

*Türkiye’de son 10 yıldır satışı yapılan 19’u yerli olmak üzere toplam 43 motosiklet markası bulunuyor. En büyük payı alan 10 marka, tüm pazarın adet olarak yüzde 87’sini oluşturuyor.

*Türkiye motosiklet pazarında Honda pazar payını yüzde 22’ye yükselterek pazar lideri konumuna yerleşti.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 3
  • MÜSLÜMAN TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    İki tekeri genellikle serseriler kullanıyor eksik kalsın
    Cevapla
  • hakkı 6 yıl önce Şikayet Et
    eskiden insanlar mesleği ne olursa olsun utanmaz bisiklete binerdi, avrupada hala biniyorlar. türkiyede ise ne bisiklet, ne motosiklet önemsenmiyor. Milletçe çok büyüğüz ve zenginiz ya kocaman arabalara tek kişi binip sefa süreriz. Motosiklet ikinci el fiyatları bile sadece son 2 yıl içinde yaklaşık %30 artış gösterdi. Sigortası arabalarla aynı, vergisi arabalarla aynı. Araç muayenesi aynı. ÖTV si şusu busu daha yüksek. Araba zorunluluksa motosiklet lükse giriyor ülkemizde. Yazık. Zaten trafikte de zorlanıyor motosiklet kullanıcıları. Yöneticilerimiz el atmazlarsa motosiklet bitiyor.
    Cevapla
  • bisiklet ? 6 yıl önce Şikayet Et
    haklısınız , ancak şehirlerde trafik yolunun sağında yapılan bisiklet yollarında araç egzoz gazlarını solumak bir bisiklet sever olarak bana sakıncalı geliyor, araç içindede muhakkak o zehirli gazla olur ama en azından direkt solumuyorum
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR