İhracatta mart ayında otomotiv lider oldu

TİM Başkanı İsmail Gülle, "Mart ayında lider sektörümüz 2,9 milyar dolarla otomotiv oldu. Sektörü, 1,8 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.04.2019 13:54 GÜNCELLEME 04.04.2019 13:54 OTOMOBİL
İhracatta mart ayında otomotiv lider oldu
İhracatta mart ayında otomotiv lider oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla düzenlenen, mart  ayı dış ticaret rakamları toplantısında yaptığı konuşmada, gelecek 4,5 yılda  siyasi istikrardan güç alarak, Türkiye ekonomisinde ikinci ve üçüncü nesil  reformlara ve ülkenin küresel rekabetteki konumunu güçlendirecek adımlara  odaklanacaklarını söyledi.

 

Türkiye'nin küresel rekabetteki iddiasını perçinleyecek, yeni model ve  politikalara imkan sağlanacak yeni bir döneme gireceklerini anlatan Gülle,  ihracatçılar olarak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kazandırdığı imkan ve  kabiliyetlerle Türkiye'nin refahı, büyümesi ve istihdamı adına, rekorları aynı  azimle sürdüreceklerini ifade etti.

Gülle, mart ayı ihracatının, özel ticaret sistemine göre 15 milyar 488  milyon dolarolduğunu dile getirerek, "Genel ticaret sistemine göre ise 16 milyar  334 milyon dolarlık bir rakama ulaştık. Bildiğiniz gibi, geçen sene mart ayı tüm  zamanların en başarılı mart ayı olmuştu. Küresel ticaretteki bunca zorluğa  rağmen, ocak ve şubat aylarındaki yeni rekorlar sonrasında, mart ayı  ihracatımızın performansını da korumayı başardık." diye konuştu.

 

Yıl genelinde de ihracatın performans çıtasını yukarıda tutmaya  kararlı olduklarını vurgulayan Gülle, tüm imkanları bu konuda seferber  ettiklerini kaydetti.

Gülle, genel ticaret sistemiyle 2018 yılının genelinde, 9 milyar  dolarlık bir ihracat rakamını daha kayıt altına aldıklarına işaret ederek, "Mart  ayının başında gerçekleştirdiğimiz lansman ile bavul ticaretini kayıt altına  alacak önemli bir adım attık. Böylece bavul ticareti yöntemi ile ihracat yapan  ancak ihracatçıların faydalandığı imkanlardan faydalanamayan ve sayıları  neredeyse 7 bine ulaşan ihracatçılarımızın sorunu, çözüme kavuşmuş oldu."  ifadesini kullandı.

Mart ayı ihracat verilerinin detaylarına da değinen Gülle, şöyle  konuştu:

"Mart ayında lider sektörümüz 2,9 milyar dolarla otomotiv oldu.  Sektörü, 1,8 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve  konfeksiyon takip etti. İhracatını en çok artıran sektörlere baktığımızda savunma  ve havacılık sektöründe artışın yüzde 95,5, gemi ve yat sektöründe yüzde 25,8,  çimento ve toprak ürünleri sektörümüzde yüzde 18,9 olduğunu görüyoruz."

Gülle, mart ayında 221 ülke ve bölgeye ihracat yapıldığına dikkati  çekerek, bu ülkelerin 111'inde ihracat artarken 27 ülkede artışın yüzde 100'ün  üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'nin en büyük pazarı olan Avrupa Birliği'nin ihracattaki  payının martta yüzde 48,9 olduğunu aktaran Gülle, "En çok ihracat  gerçekleştirdiğimiz ilk 3 ülke ise Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya oldu."  dedi.

47 il ihracatını arttırdı

Gülle, mart ayında 47 ilin ihracatını artırdığını belirterek, en çok  ihracat gerçekleştiren ilin İstanbul, Bursa ve Kocaeli olduğunu bildirdi. Mart ayında Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, ay boyunca 174  ülkeye ihracatta lira kullanıldığına işaret eden Gülle, toplam rakamın bir önceki  yılın aynı ayına göre yüzde 49 artarak 4,8 milyar lira olduğunu kaydetti.

Gülle, miktar bazında bakıldığında ise mart ayında ihracatın, yüzde  23’e yakın bir artışla 12,8 milyon tona ulaştığını anlatarak, "Son olarak, mart  ayında avro – dolar paritesinin etkisi negatif yönlü 617 milyon dolar olurken,  yılın ilk 3 ayında pariteden kaynaklanan negatif etki 1,5 milyar Dolar oldu."  dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR