Araç sahipleri dikkat! İşte yeni yılda fiyatlar

Zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları her ay belirli bir oranda yükseliyor. Yeni araç sahibi olmak isteyenler için sigorta fiyatları neler? 2020 Ocak ayı itibarıyla otomobilde illere ve basamaklara göre trafik sigortası ne kadar olacak? İşte ayrıntılar...

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2019 17:22 GÜNCELLEME 08.12.2019 17:23 OTOMOBİL
Araç sahipleri dikkat! İşte yeni yılda fiyatlar
Araç sahipleri dikkat! İşte yeni yılda fiyatlar

Fiyat artışı 2.5 yıldır devam ediyor. Zamların önüne geçilebilmek amacıyla 12 Nisan 2017 tarihinden itibaren trafik sigortası fiyatları için tavan fiyat uygulamasına geçilmişti.

 

Bu sistemde; tüm araç sınıflarına, basamaklara ve illere göre bir tavan fiyat listesi belirlenmişti. Tavan fiyatlarının düzenlemesiyle birlikte, ilk başta belirlenen fiyatların her ay yüzde 1 artması öngörülmüştü.

Fakat 24 Ağustos 2017’de yapılan yeni bir düzenlemeyle aylık artış oranı yüzde 1’den Eylül 2017 itibarıyla yüzde 1.5’e çıkarıldı.

 

Bu artışın sağlanmasına rağmen, sigortacıların talebi üzerine Ocak 2018’de tek seferlik ilave yüzde 5’lik bir zam yapıldı. Yüzde 5’lik zammın ardından trafik sigortalarının tavan fiyatlarına her ay yüzde 1.5’lik vergi farkı eklenmeye devam ediyor.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI BASAMAKLARA GÖRE BELİRLENİYOR

Araçların ve sürücülerin zorunlu trafik sigortası fiyatları 7 farklı basamak üzerinden değerlendiriliyor. İlk kez araç sahibi olan bireyler, trafiğe çıkarken 4’üncü basamak olarak sayılıyor. 3 kere maddi hasarlı kazaya karışan ve 1 kere bedeni hasarlı kazaya karışan sürücüler en riskli grup olarak sayılıyor. Bununla birlikte tavan fiyatı en yüksek olan 1’inci basamağa düşüyor.

Art arda üç yıl hiç kaza yapmayan sürücüler ise 7’nci basamağa yükseliyor. 7’nci basamakta trafik sigortası en düşük fiyatlar yer alıyor.

En yüksek sigorta fiyatı İstanbul’da

Zorunlu trafik sigortası fiyatları illere göre değişiklik gösteriyor. En yüksek sigorta fiyatlarına sahip İstanbul’da fiyatlar yüzde 6, Kocaeli, Ankara ve Bursa illerinde ise yüzde 3 artırımlı uygulanıyor. Bu iller dışındaki illerde yüzde 1-5 arasında indirim uygulanıyor. Ayrıca anlaşma yapmak istediğiniz sigorta şirketleri rekabet nedeniyle farklı fiyatlar verebiliyor.

KAZA YAPAN SÜRÜCÜLER EN YÜKSEK FİYATI ÖDÜYOR

Zorunlu trafik sigortası fiyatları, 5’inci kademedeki sürücüye yüzde 15 indirim sağlarken, 6’ncı kademedeki sürücüye yüzde 30, 7’nci kademedeki sürücüye yüzde 45 indirim sağlıyor. Bu indirim rakamları ise 4’üncü basamak üzerinden değerlendiriliyor.

Hasar yaptıkça kademe 1’e doğru düşüyor. Poliçenin ilk yılı hasarla kapatılırsa yüzde 50 artış uygulanıyor. Art arda üçüncü yılı da hasarlı kapatıp 1’inci basamağa düşenler için fiyatlar yüzde 150 artırımlı uygulanıyor.

KAYNAK : OTO AJANDA
YORUMLAR 5
  • REİS 4 yıl önce Şikayet Et
    Buna devletin dur demesi lazım. Şu an en düşük trafik sigortası 1100 TL. Bu oran çok fazla.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    kasko fiyatı gibi sigorta parası çıkıyor bu gidişle birisi dur demeli
    Cevapla
  • izmitli 4 yıl önce Şikayet Et
    çok şükür allaha hiç kazam olmadı olmazda allahın izniyle ama en yüksekten sigorta ödüyorum
    Cevapla
  • celşki 4 yıl önce Şikayet Et
    biz kaza yapmadık,,%50 arttı kaza yapsak ne olurdu bilemiyorum
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Her sene bir bahane buluyorlar artırmak için. Bu sene bize aracınız prim yaptı o yüzden yükseldi dediler. Bakalım seneye nasıl bir bahaneleri olacak?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR