Otomotiv devlerinin hedefleri hayal oldu

Corona virüsü (Covid-19) nedeniyle dev otomotiv şirketleri, faaliyetlerine ara verdiler. Renault, Volkswagen, BMW ve Toyota’nın da aralarında bulunduğu şirketler, üretim ile ihracat hedeflerini de küçültmeye başladılar.

ABONE OL
GİRİŞ 23.03.2020 23:14 GÜNCELLEME 24.03.2020 08:57 OTOMOBİL
Otomotiv devlerinin hedefleri hayal oldu
Otomotiv devlerinin hedefleri hayal oldu

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve 7 kıtaya korku salan yeni tip corona virüs (Covid-19), otomotiv firmalarını da ilave önlemler almaya yöneltiyor. Üretimlerini durduran bu firmalar, planlarını ve projelerini yeniden ele alıyorlar ayrıca 2020 için belirlenen üretim ile ihracat hedeflerini geriye çekiyorlar.

 

ÜRETİM ASKIYA ALINDI

Covid-19’dan ötürü çalışmalarına ara veren bazı otomotiv devleri şöyle:

 

Çin’de yatırımları bulunan Nissan, şubat ayında Xianyang ve Zhengzhoui’de yer alan fabrikalarını kapatmıştı. Bu fabrikaların yeniden açılacağı ifade ediliyor. Alarm modunda olan Nissan, Barselona’da da üretimi 14 gün erteledi.

Dünyada olan bitenleri yakından takip eden Hyundai, Çekya’da faaliyetlerini 14 gün askıya aldı. Firma, Güney Kore’de de Covid-19’a karşı çalışanlarını korumak için önemli adımlar atıyor. Planlı ve tedbirli üretimi odağa alıyor.

Almanya’daki vaka sayısındaki hızlı artış nedeniyle otomotiv devi BMW, üretimini 4 hafta süreyle durdurduğunu açıkladı. Firmanın Avrupa’daki üretim tesislerinin yanı sıra Güney Afrika’da bulunan üretim tesislerini de geçici süreyle üretimi sonlandırdı.

SORUNLAR BÜYÜYECEK

Corona virüsüne karşı teyakkuz halinde olan Volkswagen, hem Avrupa’da hem de ABD’de üretimi durdurmakta kararlı. Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Porsche, Seat ve Skoda markalarını bünyesinde bulunduran şirketin CEO’su Herbert Diess, “Satışlarda ibrenin aşağı dönmesine ve parçaların fabrikalara tedariki konusunda artan belirsizliğe bakıldığında markalarımızın fabrikalarında imalata ara verilecektir” açıklamasını yaptı.

Diess, 2020’nin sıkıntılı geçeceğini; mali ve operasyonel sorunların büyüyeceğini de dile getirdi.

Renault, Fransa’da bulunan 12 fabrikasını geçici olarak kapattı. İspanya’da iki fabrikasında üretimi tehir eden şirketten toplam 18 bin aile ekmek yiyor. Renault’nun Avrupa’da Slovenya ve Romanya’da da fabrikaları bulunuyor. Bursa’daki Renault fabrikası ile ilgili ise bir açıklama yapılmadı.

Peugeot’nun da üreticisi Fransız PSA da, Avrupa’daki bir düzineden fazla fabrikasında üretimi bir hafta için ara verdi.

Mercedes-Benz Türk de yeni tip corona virüs salgını nedeniyle Hoşdere Otobüs Fabrikası’nı 23 Mart-5 Nisan ve Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 28 Mart-10 Nisan 2020 tarihleri arasında 2 haftalığına ara verme kararı aldıklarını duyurdu.

KRİTİK KARAR

Japon Toyota, Türkiye de dahil Avrupa’da imalatı iki hafta öteleme kararı aldı. Firmadan konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: İş ve toplumsal sağlığını desteklemek üzere tedbirler almaya devam ediyoruz. Çalışanlarımızı güvence altına alma konusunda en üst düzeyde hassasiyet göstererek iki hafta süreyle üretime ara veriyoruz. Önceki yıllarda sergilediğimiz üretim ve ihracat performansını arttırmayı hedefliyor, belirtilen süre sonunda oluşacak durumu gözden geçirerek faaliyetlerimizi sürdürmeyi amaçlıyoruz.”

Honda Türkiye, Kocaeli Şekerpınar’daki üretim operasyonlarının geçici olarak askıya alınacağını bildirdi. Fabrikadaki üretim, bugünden itibaren askıya alınacak. Bu kararın tedarik zincirlerinde yaşanan zorlukların sonucunda alındığı belirtildi.

KAYNAK : Yeni Akit
YORUMLAR 5
  • Fatih2 4 yıl önce Şikayet Et
    2. eller iyice uçacak
    Cevapla
  • Abdülhamid Han 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar bazında %50 zam yapmışlardı ,teneke tabut üreticileri , 1600cc ti fırsata çevirmişlerdi Araba almıyorum , aldırmıyorum ,sizde aldırmayın bu kadar çok zam ayıp günah
    Cevapla
  • Orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Batın inşallah
    Cevapla
  • Uğur 4 yıl önce Şikayet Et
    Keşke batsanız. Bu fahiş fiyatlarla insanların aklıyla oynarken herşey güzeldi dimi? Rabbim hiçbir fırsatçının yanına bırakmasın
    Cevapla
  • Firsat 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu durum Turkiyenin Milli otomobilin icin bir firsattir bu sayede milli otomobilimiz piyasaya cikar ve bu aradaki boslugu fazlasiyla doldurur batinin hayal kirikligi bizim umudumuzun artmasiina sebep verir
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR