Otomobil fabrikaları üretimi durdurdu! Maske üretimine geçti

Koronavirüs Türk otomotiv sanayisine kepenk kapattırdı. 13 fabrikadan 12’si üretime ara verdi. Tofaş ise önlem alarak yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor. Firmalar parça tedarikinde de sorunlar yaşıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.03.2020 09:23 GÜNCELLEME 30.03.2020 09:23 OTOMOBİL
Otomobil fabrikaları üretimi durdurdu! Maske üretimine geçti
Otomobil fabrikaları üretimi durdurdu! Maske üretimine geçti

Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs tehdidi Türk otomotiv sanayisini komple durdurdu. Tedbirler kapsamında üretimine ara veren 13 fabrikadan 12’si durumun belirsizliğine göre ortalama 2 haftalık sürelerini uzatmaya gitti. Otomotiv fabrikalarının tedbir kapsamının yanında parça sorunu yaşadığı da biliniyor. Gelmeyen parçalarla üretim aksarken verilen aralarda uzuyor. Fabrikasını kapatan markalar arasında Ford Otosan, Honda, Toyota, Oyak Renault, Mercedes Benz Türk, Temsa, Anadolu İsuzu, Man Türkiye, Türk Traktör, Otokar, Hyundai Assan, Karsan bulunuyor. Tofaş ise aldığı önlemlerle ve elinde bulunan yerli parçalar sayesinde yüzde 50 kapasiteyle çalışmayı sürdürüyor.

 

MASKE ÜRETMEYE BAŞLADILAR

Ford Otosan, Türkiye’nin koronavirüsle mücadelede sağlık çalışanları için tasarımını tamamladığı yüz maskelerini üretmeye başladı. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, ilgili bakanlıklarla ihtiyaca yönelik yaptıkları görüşmelerin sonucunda; 3D (üç boyutlu) yazıcı ve basit kalıplarla komponent ve prototip üretimine başladıklarını, yüz maskelerinin seri üretimine hazır olduklarını açıkladı. Yenigün, çok kısa bir zaman içerisinde on binlerce maske üretebileceklerini belirtti.

 

FABRİKALARIN DURUMU MUAMMA

Virüsün etkilerini ve pazarı değerlendiren Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş ise şu yorumda bulundu: “Fabrikaların üretime ara vermelerine bağlı olarak, virüsün etkisi tedarik zincirinde daha önce kendini gösterdi. Satış tarafında ise; Türkiye’de otomobil pazarında virüs krizinin etkileri, ertelenen talep karşılanmaya devam ettiği için, Mart ayı satış rakamlarına net olarak yansımayacaktır. Ancak Mart ayının son haftasından itibaren önemli bir yavaşlama gözlemliyoruz. Bu yılı geçen yıla paralel bir pazar ile kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Bu noktada da üretimin yüzde 100 kapasite ile ne zaman yeniden hayata geçeceği, otomotivde çarkların dönmeye başlaması için belirleyici olacak.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR